Breaking

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022

Ο ΑΔΩΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΤΟΝ “ΒΕΝΕΤΗ” ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΡΤΟΥ. ΣΚΟΠΟΣ ΝΑ ΤΑ ΑΡΠΑΞΟΥΝ ΑΠΟ ΞΕΝΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΜΙΖΕΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΠΗ- ΝΕΟΣ ΣΑΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΜΑΦΙΑ

monemvasiotis-768x524 (1)

Επιστολή «απόγνωσης»  -όπως ο ίδιος τη χαρακτηρίζει- απέστειλε στον πρωθυπουργό ο Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδιοκτήτης των φούρνων-εστιατορίων Βενέτης. Σε αυτήν επισημαίνει το δυσβάσταχτο κόστος λειτουργίας των καταστημάτων του, ως αποτέλεσμα του ενεργειακού ράλι αλλά και του υπέρογκου κόστους στις πρώτες ύλες. Μάλιστα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας τον κίνδυνο να μπει λουκέτο στις εν λόγω επιχειρήσεις αφήνοντας χωρίς εργασία δεκάδες πολίτες.

.

Σε δηλώσεις του στο mononews.gr ο κ. Μονεμβασιώτςη σημειώνει:

«Είναι μια επιστολή απόγνωσης. Κάθε μέρα οι συνεργάτες μας franchisee που έχουν τα 60 από τα 120 καταστήματα της αλυσίδας, μας διαμαρτύρονται ότι δε βγαίνουν και θέλουν να κλείσουν. Το ίδιο ισχύει και για τα 60 ιδιόκτητα καταστήματα που αντιμετωπίζουν φέτος πενταπλάσιο ενεργειακό κόστος από πέρυσι. Ταυτόχρονα οι τιμές των πρώτων υλών αυξάνονται κάθε τρεις μέρες και υπάρχουν και ελλείψεις. Δεν αντέχουμε άλλο. Είναι επιτακτική ανάγκη να λάβουμε φθηνότερη ενέργεια όλα τα αρτοποιεία και όχι μόνο του ΚΑΔ 1071. Είμαι σίγουρος ότι ο Πρωθυπουργός μπορεί να καταλάβει γι αυτό και απέστειλα σε αυτόν την επιστολή».

Εκτιμά επίσης ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να στηρίξει τα αρτοποιεία με φθηνότερη ενέργεια είναι σωστή, γιατί το πρόβλημα είναι τεράστιο και απειλεί με κλείσιμο δεκάδες καταστήματα. «Πρέπει η ρύθμιση όμως να αφορά ολόκληρο το φάσμα του κλάδου των καταστημάτων που προσφέρουν άρτο, δηλαδή και αρτοζαχαροπλαστεία εστιατόρια ή καταστήματα εστίασης, χωρίς εξαιρέσεις. Είναι ζωτική ανάγκη να εισαχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση και οι ΚΑΔ 4724 και 5610 ανεξάρτητα αν αναφέρονται ως κύριοι ή δευτερεύοντες ΚΑΔ. Τίθεται θέμα επιβίωσης, δεν αντέχουμε άλλο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιώτης Μονεμβασιώτης.

Η επιστολή των καταστημάτων «Βενέτης» στον πρωθυπουργό
Σημειώνεται ότι η επιστολή προς τον πρωθυπουργό ανέφερε:

«Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ

Αναγκαζόμαστε να σας απευθύνουμε αυτή την επιστολή διότι πιστεύουμε ότι είστε ο άνθρωπος που μπορεί να λύσει το πρόβλημα

Κάνοντας μία μικρή αναδρομή θα σας θυμίσουμε ότι μετά τη 10ετή κρίση μνημονίων ακολούθησαν 2 έτη πάρα πολύ δύσκολα εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας του Covid-19.

Από τον Σεπτέμβριο του 2021 έχουμε μπει σε μία νέα κρίση στην κρίση της ενέργειας η οποία απ’ ότι φαίνεται θα είναι καθοριστική και θα θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που κατάφεραν να μείνουν όρθιες από τις προηγούμενες κρίσεις.

Παράλληλα, κ. Πρωθυπουργέ, τους τελευταίους μήνες μπαίνουμε σε μία ακόμη νέα κρίση τη λεγόμενη επισιτιστική εξαιτίας της οποίας σήμερα αρχίζουμε να έχουμε ελλείψεις και διαδοχικές αυξήσεις σε βασικές πρώτες ύλες και σε είδη πρώτης ανάγκης.

Ενδεικτικά θα σας αναφέρουμε ότι οι τιμές των πρώτων υλών αλλάζουν κάθε 3 ημέρες μόνο προς τα πάνω.

Λόγω της επισιτιστικής κρίσης που φαίνεται να έρχεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι στις πολύ δύσκολες μέρες που αναμένουμε τους επόμενους μήνες καλό θα είναι να περισώσουμε ό,τι προλαβαίνουμε από τις εταιρίες και τα καταστήματα που παράγουν βασικά αγαθά διατροφής ώστε εκείνη την κρίσιμη στιγμή να παραμείνουν ζωντανές και να μπορούν να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές.

Οι εταιρείες του κλάδου μας που δραστηριοποιούνται στο χώρο της αρτοποιείας της ζαχαροπλαστικής και της εστίασης χρειάζονται την ενέργεια για να παράγουν προϊόντα για να ζυμώσουν προϊόντα για να ψήσουν προϊόντα για να μαγειρέψουν προϊόντα και να ολοκληρώσουν αγαθά πρώτης ανάγκης προς εξυπηρέτηση της καθημερινότητας των καταναλωτών.

Αυτές λοιπόν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις σήμερα πλήττονται από τους υπέρογκους λογαριασμούς και το υπέρμετρο κόστος της ενέργειας.

Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι για μία τέτοια επιχείρηση που είχε 2000€ κόστος μηνιαίας ενέργειας σήμερα το κόστος έχει εκτοξευθεί στο ποσό των 9.000 και 10.000 ευρώ μηνιαίως.

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι σε λίγους μήνες οι επιχειρήσεις θα αφανιστούν.

Ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ότι θα προσφερθεί φθηνότερη ενέργεια για τα αρτοποιεία λόγω του μεγάλου αυτού προβλήματος και στη συνέχεια ενημερωθήκαμε ότι αυτή η ρύθμιση θα αφορά μόνο κάποιας κατηγορίας καταστήματα που έχουν τον ΚΑΔ 1071. Δηλαδή δεν θα αφορά ολόκληρο το φάσμα του κλάδου των καταστημάτων που προσφέρουν άρτο αρτοζαχαροπλαστεία εστιατόρια ή καταστήματα εστίασης.

Για αυτό θα θέλαμε να σας τονίσουμε ότι είναι επιβεβλημένο να εισαχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση και οι ΚΑΔ 4724 και 5610 ανεξάρτητα αν αναφέρονται ως κύριοι ή δευτερεύοντες ΚΑΔ.

Οι προσπάθειες που καταβάλλουν σε καθημερινή βάση πολλοί κλάδοι και επιχειρήσεις να επικοινωνήσουν με τους εκάστοτε υπουργούς είναι χρονοβόρα και αναποτελεσματική διότι πολύ απλά οι υπουργοί δεν μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα Κύριε Πρωθυπουργέ σας εκπέμπουμε SOS και σας καλούμε να δώσετε λύση σήμερα κιόλας όπως δράσατε έγκαιρα ακαριαία και αποτελεσματικά και διασώσατε εσείς προσωπικά τους κλάδους της αρτοζαχαροπλαστικής και της εστίασης στην κρίσιμη περίοδο της πανδημίας.

Σας καλούμε λοιπόν να κάνετε το ίδιο και στο θέμα της ενέργειας το οποίο σε λίγες εβδομάδες θα αποτελέσει την ταφόπλακα για τις ανωτέρω επιχειρήσεις

Μετά τιμής

Τα μέλη του Δ.Σ

Οι εργαζόμενοι στις μονάδες παραγωγής της ΒΕΝΕΤΗ ΑΒΕΕΤ

Τα καταστήματα και οι εργαζόμενοι σε αυτά».

Υπενθυμίζεται ότι το ενεργειακό κόστος στη μικρή μεταποίηση και τα καταστήματα (Μέση Τάση) σύμφωνα με την Έκθεση της Κομισιόν για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας το β τρίμηνο του 2022 που δημοσιεύθηκε πριν λίγες ημέρες, στην Ελλάδα είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη και στο β τρίμηνο, οι μικρότεροι βιομηχανικοί καταναλωτές (Μέση Τάση) πλήρωσαν τις υψηλότερες τιμές ενέργειας (35,3 c€/kWh) στην Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου