Breaking

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022

Αθλητικά ρούχα βρέθηκαν να έχουν υψηλά επίπεδα της χημικής BPA

Share

Αθλητικά σουτιέν και αθλητικά φανελάκια κατασκευασμένα από ορισμένες από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες αθλητικές μάρκες, βρέθηκαν να περιέχουν επικίνδυνα επίπεδα της χημικής ουσίας δισφαινόλης Α που μιμείται τα οιστρογόνα, κοινώς γνωστή ως BPA , η οποία αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων, σύμφωνα με νομικές ειδοποιήσεις που αποστέλλονται από το Κέντρο για την Περιβαλλοντική Υγεία (CEH), στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Η BPA – μια χημική ουσία που διαταράσσει τη λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος του σώματος μέσω του αποκλεισμού ή της μίμησης των ορμονών – συνδέεται με αναπτυξιακά προβλήματα και προβλήματα υγείας κυρίως για τα μικρά παιδιά. Για τους ενήλικες, μελέτες έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα της χημικής ουσίας έχουν ως αποτέλεσμα καρδιακά προβλήματα, ενώ οι ειδικοί έχουν συνδέσει το BPA με την παχυσαρκία, τον διαβήτη, τη ΔΕΠΥ και άλλες παθήσεις, με τις περισσότερες έρευνες να εκκρεμούν για οριστικά συμπεράσματα.

Η CEH έχει στείλει νομικές ειδοποιήσεις στις Athleta, PINK, Asics, The North Face, Brooks, All in Motion, Nike και FILA, σχετικά με αθλητικά σουτιέν και The North Face, Brooks, Mizuno, Athleta, New Balance και Reebok, για τη συλλογή ρούχων Activewear shirt. Οι δοκιμές που διεξήχθησαν σε επώνυμα ρούχα έδειξαν ότι οι μεμονωμένοι χρήστες εκτέθηκαν σε 22 φορές το ασφαλές όριο που επιτρέπεται από τη νομοθεσία της Καλιφόρνια.

«Μελέτες έχουν δείξει ότι η BPA μπορεί να απορροφηθεί από το δέρμα και να καταλήξει στην κυκλοφορία του αίματος αφού κρατήσετε ένα χαρτί για δευτερόλεπτα ή λίγα λεπτά τη φορά. Τα αθλητικά σουτιέν και τα αθλητικά πουκάμισα φοριούνται για ώρες τη φορά και πρέπει να ιδρώνεις μέσα τους, επομένως είναι ανησυχητικό να βρίσκουμε τόσο υψηλά επίπεδα BPA στα ρούχα μας», δήλωσε η Kaya Allan Sugerman, διευθύντρια του Illegal Toxic Threats – πρόγραμμα στο CEH -.

Έρευνες από την υπηρεσία ανακάλυψαν BPA σε ρούχα με βάση πολυεστέρα με spandex, συμπεριλαμβανομένων κάλτσες για βρέφη.

«Ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα έκθεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν συσχετιστεί με μια ποικιλία προβλημάτων υγείας στους απογόνους», δήλωσε η Δρ Jimena Diaz Leiva, επιστημονική διευθύντρια στο CEH, στο δελτίο τύπου. Η προκύπτουσα ανώμαλη αναπτυξιακή ανάπτυξη μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα «ανάπτυξης καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών αργότερα στη ζωή».

Οι Epoch Times απευθύνθηκαν στις Nike, Fila, New Balance, Reebok, The North Face, Mizuno και Asics για σχόλια. Δεν ήταν δυνατή η επικοινωνία με τους Athleta, Pink, Brooks και All in Motion.

Η πρόταση 65 της Καλιφόρνια

Η πρόταση 65 που θεσπίστηκε ως πρωτοβουλία ψηφοφορίας στην Καλιφόρνια τον Νοέμβριο του 1986, απαιτεί από την πολιτεία να διατηρεί έναν κατάλογο χημικών ουσιών που είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο ή τοξικότητα στην αναπαραγωγή. Απαιτεί από τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός του κράτους να παρέχουν προειδοποιήσεις για προϊόντα που περιέχουν τέτοιες χημικές ουσίες.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει τώρα περίπου 900 φυσικές και συνθετικές χημικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων ή συστατικών σε φυτοφάρμακα, κοινά προϊόντα οικιακής χρήσης, τρόφιμα, φάρμακα, βαφές και διαλύτες. Οι κυρώσεις για παραβίαση της Πρότασης 65 μπορεί να φτάσουν έως και 2.500 $ ανά περιστατικό την ημέρα.

“Το προτεινόμενο μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο δόσης για την BPA (σε δερματική έκθεση από στερεά υλικά) είναι 3 μικρογραμμάρια την ημέρα”, σύμφωνα με μια έκθεση ( pdf ) από το Γραφείο Περιβαλλοντικής Αξιολόγησης Κινδύνων Υγείας στην Καλιφόρνια. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ορισμένα από τα επώνυμα ρούχα εκθέτουν τους χρήστες σε περίπου 66 μικρογραμμάρια ημερησίως, με βάση την αξιολόγηση CEH.

Ωστόσο, οι επικριτές της νομοθεσίας είπαν ότι οι προειδοποιήσεις της Πρότασης 65 εμπνέουν τρόμο, απάθεια ή σύγχυση μεταξύ των ανθρώπων που κατοικούν στην Καλιφόρνια.

Λένε ότι το κράτος έχει χαρακτηρίσει καλοήθη φυτά, όπως η αλόη βέρα, στη λίστα τοξικών που περιλαμβάνει το θανατηφόρο χημικό βενζόλιο, εγείροντας ερωτήματα για την εγκυρότητα τέτοιων προειδοποιήσεων για τον μέσο καταναλωτή. Οι επικριτές λένε ότι οι προειδοποιήσεις έχουν γίνει τόσο πανταχού παρούσες,που έχουν χάσει το νόημά τους και οι καταναλωτές τείνουν απλώς να τις αγνοούν.

Η CEH ζήτησε από τις μάρκες αθλητικών ρούχων να αναδιατυπώσουν τις προσφορές τους χωρίς την BPA, δίνοντάς τους 60 ημέρες για να διορθώσουν την παραβίαση προτού η υπηρεσία υποβάλει καταγγελία.

ΠΗΓΗ:The Epoch Times

primenews.press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου