Breaking

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022

Το τηλεσκόπιο James Webb φωτογράφισε τους Πυλώνες της Δημιουργίας

Share

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb απαθανάτισε εξαιρετικά λεπτομερώς τους εμβληματικούς Πυλώνες της Δημιουργίας καθώς και νεαρά άστρα που σχηματίζονται μέσα στα πυκνά σύννεφα αερίου και σκόνης

συγγραφέας: Λυδία Κωνσταντίνου 21 Οκτωβρίου 2022

Το τηλεσκόπιο Hubble το 1995 φωτογράφισε για πρώτη φορά τους “Πυλώνες της Δημιουργίας” στο Νεφέλωμα του Αετού.

Σήμερα, 27 χρόνια μετά, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb ζωντανεύει τους εμβληματικούς Πυλώνες της Δημιουργίας, αποκαλύπτοντας εκατοντάδες νεογέννητα αστέρια μέσα στα διάσημα σύννεφα σκόνης.

Οι τρισδιάστατοι πυλώνες μοιάζουν με μεγαλοπρεπείς βραχώδεις σχηματισμούς, αλλά στην πραγματικότητα, είναι πολύ διαπερατές δομές. Οι στήλες που απεικονίζονται παρακάτω αποτελούνται από κρύο διαστρικό αέριο και σκόνη που φαίνονται, κατά καιρούς, ημιδιαφανείς στο εγγύς υπέρυθρο φως. Σε αυτά τα σύννεφα σκόνης γεννιούνται νέα άστρα.

Φωτογραφία: NASA, ESA, CSA, STScI; J. DePasquale, A. Koekemoer, A. Pagan (STScI)

Δείτε τη φωτογραφία σε υψηλή ανάλυση πατώντας εδώ.

Όπως το James Webb, έτσι και το Hubble είχε προσπαθήσει να ανιχνεύσει ακτινοβολία βαθιά μέσα από το νεφέλωμα, όμως οι ανιχνευτές υπέρυθρης ακτινοβολίας που διέθετε ήταν πολύ αδύναμοι. Το James Webb, όμως, υπερέβη κατά πολύ αυτές τις προσπάθειες, προσφέροντας εικόνες με μεγάλη λεπτομέρεια και ευκρίνεια. Πιο συγκεκριμένα, στη νέα φωτογραφία, που λήφθηκε από την κάμερα NIRcam του τηλεσκοπίου, φανερώνονται οι λεπτές δομές των νεφών ενώ παράλληλα αποτυπώνονται περισσότερα αστέρια, συγκριτικά με τη φωτογραφία του Hubble. Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε η NASA, πολλά από αυτά τα αστέρια γεννήθηκαν μόλις πριν από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.

Σημαντικό είναι επίσης, ότι οι πυλώνες, όπως παρουσιάζονται από το James Webb, εμφανίζουν έντονες κόκκινες δομές οι οποίες φαίνεται να πλαισιώνουν μερικές από τις άκρες των πυλώνων. Αυτές οι κόκκινες ροές, που μοιάζουν με λάβα, είναι στην πραγματικότητα, υλικό που εκτοξεύεται από τα νεαρά αστέρια που σχηματίζονται, ενώ το χρώμα τους οφείλεται στο μοριακό υδρογόνο, όπως ανέφερε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA).

Στην φωτογραφία βλέπουμε συγκριτικά τις δύο εικόνες των πυλώνων. Πιο αναλυτικά, στα αριστερά απεικονίζονται οι πυλώνες της δημιουργίας όπως αποτυπώθηκαν από το τηλεσκόπιο Hubble, ενώ δεξία παρατηρούμε την πρόσφατη φωτογραφία που λήφθηκε από το James Webb
Εικόνα: NASA, ESA, CSA, STScI; Joseph DePasquale (STScI), Anton M. Koekemoer (STScI), Alyssa Pagan (STScI).

Τα νέα δεδομένα από το James Webb θα βοηθήσουν τους ερευνητές να ανανεώσουν τα μοντέλα που είχαν μέχρι σήμερα για το σχηματισμό νέων αστέρων, λαμβάνοντας υπόψη τις ποσότητες σκόνης και αερίου που υπάρχουν στην περιοχή σχηματισμού τους. “Με την πάροδο του χρόνου, θα αρχίσουμε να χτίζουμε μια σαφέστερη εικόνα για το πώς σχηματίζονται και ξεφεύγουν τα αστέρια από αυτά τα σκονισμένα σύννεφα εδώ και εκατομμύρια χρόνια”, αναφέρει η NASA.

συγγραφέας: Λυδία Κωνσταντίνου 21 Οκτωβρίου 2022

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου