Breaking

Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2022

New York Times: «Οι εκλογές στην Τουρκία πλησιάζουν & ο Ρ.Τ.Ερντογάν ανεβάζει την ένταση με την Ελλάδα»

 

Εκτενές ρεπορτάζ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέρεται εκτενές ρεπορτάζ των New York Times, το οποίο στέκεται στην ένταση που δημιουργεί ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο δημοσίευμα με τίτλο «Οι εκλογές πλησιάζουν, ο Ερντογάν ανεβάζει την ένταση με την Ελλάδα» γίνεται αναφορά στο δείπνο στη Σύνοδο της Πράγας, όπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόταν σε 44 Ευρωπαίους ηγέτες, όταν ο πρόεδρος της Τουρκίας τον διέκοψε και ξεκίνησε μία επίθεση υψηλών τόνων.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν, όπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα, κατηγόρησε τον Κ.Μητσοτάκη για ανειλικρίνεια σχετικά με τη διευθέτηση των διαφορών στο ανατολικό Αιγαίο και την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι συντάσσεται με τα μέλη της, Ελλάδα και Κύπρο, σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη και δύο ανώτερους Ευρωπαίους αξιωματούχους που βρίσκονταν εκεί.

Και ενώ όλοι οι άλλοι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έκπληκτοι και ενοχλημένοι, τελείωναν το δείπνο τους, ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε εμπρηστικά σε συνέντευξη Τύπου κατά της Ελλάδας και απείλησε με εισβολή. «Μπορεί να φτάσουμε ξαφνικά ένα βράδυ», είπε. Όταν ένας δημοσιογράφος ρώτησε εάν αυτό σήμαινε ότι θα επιτεθεί στην Ελλάδα, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Στην πραγματικότητα το καταλάβατε».

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, το εν λόγω ξέσπασμα ήταν μόνο το τελευταίο από τον Ρ.Τ.Ερντογάν. Σημειώνεται δε, ότι ο Τούρκος πρόεδρος, καθώς αντιμετωπίζει αυξανόμενες πολιτικές και οικονομικές δυσκολίες πριν από τις εκλογές την άνοιξη, εντείνει τις απειλές κατά του συμμάχου του στο ΝΑΤΟ από το καλοκαίρι.

Στους Ευρωπαίους διπλωμάτες υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση ότι ένας πολιτικά απειλούμενος Ρ.Τ.Ερντογάν είναι όλο και πιο επικίνδυνος για τους γείτονές του — και ότι μπορεί να συμβούν ατυχήματα.

Ο Ρ.Τ.Ερντογάν, όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, χρειάζεται κρίση, για να ενισχύσει την ασταθή του θέση στο εσωτερικό, μετά από σχεδόν 20 χρόνια στην εξουσία, δήλωσε διπλωμάτης που ειδικεύεται στην Τουρκία, ζητώντας να διατηρήσει την ανωνυμία του. Και αν δεν του δοθεί – όπως είπε ένας διπλωμάτης – μπορεί να δημιουργήσει μία κρίση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου