Breaking

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Ποιοι φυλακίστηκαν στην Ελλάδα λόγω μιζών Rheinmetall που τώρα θέλει να πουλήσει τα ΤΟΜΑ KF-41 Lynx! (upd)

 

Ακινητοποιήθηκαν στην Ουκρανία τα PzH-2000 της Rheinmetall λόγω ελαττωματικών υποσυστημάτων - Τα έστειλαν στην Λιθουανία για αλλαγή κάννης και επισκευή του συστήματος επαναγέμισης! - Τώρα θέλουν οι της Rheinmetall να πουλήσουν το ΤΟΜΑ Lynx στον ΕΣ: Πόσες μίζες έδωσαν;

Το φιάσκο από την χρήση (ή μάλλον από την μη χρήση) των γερμανικών αυτοκινούμενων πυροβόλων PzH-2000 της Reinmetall από τους Ουκρανούς έχει και συνέχεια: Η Ουκρανία παρέλαβε έναν αριθμό περί τα 15 πυροβόλα, τα περισσότερα από τα οποία βγήκαν νοκ-άουτ, καθώς το πυροβόλο τους δεν άντεχε την συνεχή χρήση. 

Συνεργεία της Rheinmetall έσπευσαν στην Λιθουανοί για να αλλάξουν τις κάννες. Οι Γερμανοί ήταν σύμμαχοι των Λιθουανών από τον Β’ΠΠ. Έχουν επισκευάσει 2, αναμένουν άλλα δύο και συνολικά 12 από αυτά έχουν τεθεί εκτός μάχης λόγω κατασκευαστικών ελαττωμάτων, εκτός από αυτά που έχουν καταστραφεί από τους Ρώσους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Der Spiegel τα γερμανικά αυτοκινούμενα πυροβόλα PzH 2000 (τα οποία αγόρασε και ο ΕΣ μετά από ένα όργιο μιζών) εμφάνισαν στην Ουκρανία πρόωρες φθορές και δυσλειτουργίες, με πολλά σχετικά προειδοποιητικά μηνύματα να εμφανίζονται στις οθόνες ελέγχου τους.

To θέμα αφορά άμεσα την Ελλάδα και τον Ελληνικό Στρατό που τα έχει «φορτωθεί»

Υποτίθεται ότι τα αγόρασαν (μετά από τις μίζες που δόθηκαν το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας) γιατί μπορούσε, δήθεν, να βάλλει 12 βλήματα σε διάστημα ενός λεπτού (ή 20 βλήματα σε διάστημα ενός λεπτού και 47 δευτερολέπτων ή τρία με τέσσερα βλήματα σε διάστημα δέκα δευτερολέπτων) και να αποχωρήσει από τη θέση βολής προς άλλη τοποθεσία σε διάστημα 30 δευτερολέπτων και μετά από λίγα λεπτά να συνέχιζε τις βολές!

Τα παραπάνω αναφέρονται μέσα στην Μελέτη Σκοπιμότητας Προμήθειας βάσει της οποίας αγοράστηκαν τα PzH-2000GR (μια πολύ περίεργη αγορά, αφού παρά το γεγονός ότι δαπανήθηκε ένα τεράστιο ποσό αγοράστηκαν μόλις 24 μονάδες. Οι μίζες που βγήκαν στον αέρα εν συνεχεία ήταν αποκαλυπτικές της πραγματικής «σκοπιμότητας προμήθειας»).

Αυτά που είχε πει η Rheinmetall Defence (τότε που «έπεφταν οι μίζες σαν το χαλάζι», ενώ τώρα συνεχίζονται οι προσπάθειες να πουλήσει τα ΤΟΜΑ Lynx έναντι 10 εκατ. ευρώ η μονάδα (2 δισ. ευρώ ο λογαριασμός), ενώ κανονικά και βάσει του νόμου θα έπρεπε να είχε αποβληθεί από τους διαγωνισμούς του Ελληνικού Δημοσίου και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας ειδικότερα) είναι ότι αχρηστεύονται αν βάλλουν πάνω από 100 φορές την ημέρα!

Ποιοι μοίρασαν τις μίζες της Rheinmetall Defence για τα PzH-2000GR;

Ομολόγησαν και προφυλακίστηκαν:

  • Ο Πάνος Ευσταθίου, εκπρόσωπος της γερμανικής εταιρείας STN ATLAS και αργότερα της Rheinmetall. Οι μίζες του αφορούσαν και την προμήθεια των V/SHORAD ASRAD. O Ευσταθίου στην απολογία του στον ανακριτή κατονόμασε 10 στρατιωτικούς στους οποίους είχε μοιράσει μίζες για τα PzH-2000, αλλά και τέσσερις Γερμανούς της εταιρείας οι οποίοι έδιναν μίζες και μετά τους επιστρεφόταν ένα μέρος από αυτές!
  • O Δημήτρης Παπαχρήστος, εκπρόσωπος της γερμανικής Krauss-Maffei Wegmann, για τα γερμανικά πυροβόλα PZH 2000 (πάνω  από 750.000 ευρώ μοιράστηκαν μόνο από τον συγκεκριμένο)
  • Εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης, σε βάρος του αντιπροέδρου της Rheinmetall Όλαφ Έσλερ το οποίο οι Γερμανοί αρνήθηκαν να εκτελέσουν
  • Προφυλακίστηκε το τραπεζικό στέλεχος Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, ο οποίο «ξέπλενε» το χρήμα των Γερμανών και των Ελλήνων

Καταζητείται το τραπεζικό στελέχος Φάνης Λυγινός, του Ελληνοελβετού δικηγόρού Σπύρου Μεταξά καθώς σε βάρος του εκκρεμούν πολλές κατηγορίες για εμπλοκή του σε υποθέσεις διαφθοράς κρατικών λειτουργών και διακίνηση και απόκρυψη παράνομων χρημάτων.

Επίσης φυλακίστηκαν τουλάχιστον τρεις πρώην αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού που βοηθούσαν την Rheinmetall.

Τον Μάρτιο του 2000 (10.3) έδωσε εντολή ο Έλληνας υπουργός Αμύνης Άκης Τσοχατζόπουλος, έπειτα από έκφραση θετικής γνώμης από το Γενικό Επιτελείο Στρατού– για «παραγγελία 24 αυτοκινούμενων πυροβόλων, διαμετρήματος 155 χιλιοστών νέας γενιάς με τα απαραίτητα εξαρτήματα για τις ανάγκες του Γενικού Επιτελείου Στρατού».

Ναι, είναι αυτά που θα έριχναν «20 βολές το λεπτό» και αποδείχθηκε τελικά καθ’ομολογία της κατασκευάστριας εταιρείας μετά το φιάσκο της Ουκρανίας ότι «πρέπει να ρίχνουν 0,8 βολές την ώρα» για να παραμείνουν επιχειρησιακά!

Και τώρα πάνε να μας φορτώσουν και τα Lynx. Για να έχουν δουλειά οι δικαστές και τα επόμενα δέκα χρόνια με τις μίζες της Rheinmetall που σύμφωνα με το νόμο, επαναλαμβάνουμε, δεν έχει δικαίωμα να πουλά στην Ελλάδα!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου