Breaking

Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2022

Όταν θέλουμε μπορούμε: Ιατροφαρμακευτικό υλικό στα απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου με ρομποτικά UAV!

 

\Πιλοτική εφαρμογή της UCANDRONE σε συνεργασία με τη NOVA: Εναέριο φαρμακείο στις εσχατιές του Αρχιπελάγους

Μια νέα εποχή στην οποία οι κάτοικοι ακόμα και των πλέον απομακρυνόμενων νησιών του Αιγαίου θα μπορούν να έχουν ιατροφαρμακευτική παροχή, ξεκίνησε με την προηγμένη τεχνολογία της UCANDRONE – μέλος του EFA GROUP και την χρηματοδότηση της Nova, παρόχου τηλεπικοινωνιών και media.

Το καινοτόμο πιλοτικό πρόγραμμα διάρκειας τεσσάρων μηνών, στέλνει το drone σε καθημερινές πτήσεις από το νησί της Νάξου προς τα μικρά νησιά Κουφονήσι, Ηρακλειά και Σχοινούσα, καθώς και σε έκτακτες πτήσεις, σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης, για τη μεταφορά όλου του απαραίτητου υγειονομικού υλικού, ενώ σύντομα θα επεκταθεί από το Καστελόριζο μέχρι τη Σαμοθράκη.

Στην νέα εποχή κανείς κάτοικος του Αιγαίου δεν θα μένει χωρίς φάρμακα όσο μακριά κι αν βρίσκεται το νησί του χωρίς να χρειάζονται κοστοβόρες μεταφορές με ελικόπτερα των απαραίτητων φαρμάκων, και χωρίς να χρειάζονται να μετακινηθούν από τα νησιά.

Όπως δήλωσε στο pronews.gr o Δημήτρης Στεφανάκης, CEO της UCANDRONE (μέλος του EFA GROUP): «Η επιτυχημένη δράση του προγράμματος αποδεικνύει το σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η τεχνολογία που αναπτύσσεται εγχώρια από Έλληνες μηχανικούς επιλύοντας σημαντικά προβλήματα. Η συνεργασία και η σύμπραξη κορυφαίων εταιριών στο είδος τους, όπως η NOVA και η UCANDRONE-μέλος του EFA GROUP απέδειξε τις δυνατότητες που υπάρχουν, αλλά και δίνει υπόσχεση για περισσότερα επιτεύγματα στο μέλλον».

Η επένδυση του EFA GROUP στα drones, και συγκεκριμένα στην ελληνική εταιρία UCANDRONE αποδίδει καρπούς επιλύοντας σημαντικά προβλήματα προς όφελος της κοινωνίας.

Αποδεικνύεται πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος που διαδραματίζει η τεχνολογία που αναπτύσσεται εγχώρια από Έλληνες μηχανικούς.

Το πιλοτικό πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και της Διοίκησης 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου με στόχο να εξυπηρετήσει και να εξοπλίσει με ιατροφαρμακευτικό υλικό, νησιά στα οποία δεν υπάρχουν φαρμακεία για να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων και του τοπικού συστήματος δημόσιας υγείας.

Στο πλαίσιο του έργου έγινε χρήση τεχνολογίας 5G και αναπτυχθήκαν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης  μέσω συγκέντρωσης δεδομένων από διάφορες πηγές, ενώ ταυτόχρονα διερευνήθηκαν επιχειρησιακά θέματα ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι ανάγκες του κάθε νησιού και να υπάρχει εγγυημένο επίπεδο υπηρεσίας.

Το πρόγραμμα κατέδειξε σημαντικά βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη στις τοπικές κοινωνίες, στους κατοίκους, στην εθνική οικονομία, αλλά και στο περιβάλλον, καθώς με την χρήση του drone μειώνεται το κόστος των μετακινήσεων και το αντίστοιχο ενεργειακό αποτύπωμα, αλλά κυρίως προσφέρονται πρώτες βοήθειες στους κατοίκους που έχουν ανάγκη.

Στην εκδήλωση για την παρουσίαση του πιλοτικού προγράμματος στη Σχοινούσα παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι κ.κ.: Θανάσης Πλεύρης, Υπουργός Υγείας, Χρήστος Ροϊλός, Διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, ο Μάριος Θεμιστοκλέους, Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Γιώργος Κουκουλάς, Προϊστάμενος Τμήματος Βελτίωσης και Ελέγχου Ποιότητας της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, Δημήτριος Λιανός, Δήμαρχος Νάξου, Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, CEO της NOVA, Δημήτρης Στεφανάκης, CEO της UCANDRONE, Αλέξανδρος Μπρέγιαννης Public Sector & ICT Executive Director της Nova, Αγγελική Ελευθερίου, Corporate Affairs & ESG Senior Manager της Nova και Κηρύκος Καρτελιάς, Public Sector Account Manager της Nova.

Στο πλαίσιο του χαιρετισμού που απηύθυνε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, δήλωσε: «Με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και οι  κάτοικοι των πιο απομακρυσμένων περιοχών έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, χωρίς να στερούνται παροχές. Το πιλοτικό στάδιο λειτούργησε με απόλυτη επιτυχία και πλέον εξυπηρέτησε τις ανάγκες των κατοίκων των  απομακρυσμένων περιοχών με την μεταφορά του απαραίτητου υγειονομικού υλικού».

Παναγιώτης Γεωργιόπουλος CEO Nova και Θάνος Πλεύρης υπουργός Υγείας

Ο Διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου,  Χρήστος Ροϊλός, δήλωσε: «Το πιλοτικό πρόγραμμα για την μεταφορά φαρμάκων και βιολογικού υλικού από την Νάξο προς Σχοινούσα, Ηρακλειά και Κουφονήσια ξεκίνησε στις 18/3/2022. Tο Μη Επανδρωμένο Όχημα πετούσε καθημερινά, εφόσον οι καιρικές συνθήκες το επέτρεπαν, από τη Νάξο στις Μικρές Κυκλάδες. Στόχος μας, ήταν η αξιολόγηση των δυνατοτήτων του Μη Επανδρωμένου Οχήματος για την κάλυψη υγειονομικών αναγκών των κατοίκων των Μικρών Κυκλάδων.

Η πιλοτική λειτουργία κατέδειξε και ανέδειξε την ανάγκη αξιοποίησης των δυνατοτήτων που δίνουν οι νέες τεχνολογίες στην ικανοποίηση ζωτικών αναγκών των συνανθρώπων μας, που μένουν μόνιμα σε νησιά. Θεωρώ βέβαιο ότι, αυτό που ξεκινήσαμε, θα συνεχιστεί σε μεγαλύτερη κλίμακα και  σε συνδυασμό με άλλες παρεμβάσεις που ήδη κάνουμε, όπως η τηλεϊατρική, θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας όλων των νησιωτών μας και θα δημιουργήσει προϋποθέσεις ισότιμης πρόσβασης όλων σε υπηρεσίες υγείας».

Ο Παναγιώτης Γεωργιόπουλος, CEO της Nova δήλωσε: «Η Nova, είναι ένας ανερχόμενος πάροχος  υποδομών ευρείας κλίμακας που όχι μόνο προσφέρει νέες επιλογές στους Έλληνες ιδιώτες και τις επιχειρήσεις μετά από πολλές δεκαετίες, αλλά βοηθά και τις τοπικές κοινωνίες να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία του αύριο, σήμερα. Το διαρκώς εξελισσόμενο δίκτυο 5G μαζί με το ευρύ οικοσύστημα συνεργατών βοηθά την χώρα μας να εισέλθει στην ψηφιακή εποχή, όπου όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται, μπορούν να αποκομίσουν τα οφέλη της τεχνολογίας. H εφαρμογή του καινοτόμου αυτού έργου στα αγαπημένα μας νησιά του Αιγαίου αναδεικνύει ακριβώς αυτό».

Η Nova ανακοίνωσε πρόσφατα επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ έως το 2027, για τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα. Η επένδυση αυτή έρχεται να προστεθεί στην επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ που πραγματοποίησε η United Group για την εξαγορά της Nova και της Wind Hellas.

Με το επενδυτικό της σχέδιο, η Nova, όχι μόνο θα αναπτύξει το δικό της ιδιόκτητο δίκτυο οπτικών ινών, αλλά  θα συνεχίσει να επενδύει σε δίκτυα 5G, δίνοντας στην Ελλάδα τη δυνατότητα να γεφυρώσει το χάσμα των ψηφιακών υποδομών με τους Ευρωπαίους εταίρους της.

Σχετικά με την UCANDRONE

Η UCANDRONE A.E. είναι μια αμιγώς ελληνική εταιρία μελέτης, σχεδίασης και κατασκευής ολοκληρωμένων Μη Επανδρωμένων Συστημάτων από εξ’ολοκλήρου σύνθετα αεροναυπηγικά υλικά, εξοπλισμένα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε αισθητήρες και ωφέλιμα φορτία. Από το 2020, η UCANDRONE A.Ε. είναι μέλος του Ομίλου ΕFA GROUP, γεγονός που αναβάθμισε σημαντικά τις δυνατότητες της εταιρίας σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πρόκειται για την πρώτη εταιρία στην Ελλάδα που ανέπτυξε ειδικές εφαρμογές βασισμένες σε drones, προσφέροντας βελτιωμένες παρεχόμενες υπηρεσίες σε τομείς όπως η χαρτογράφηση, η επισκόπηση, αλλά και η εναέρια επιτήρηση ενσωματώνοντας τεχνολογίες ΑΙ.

Από αριστερά: Ιωάννης Μαργαρίτης Έπαρχος Νάξου, Παναγιώτης Γεωργιόπουλος CEO Nova, Δημήτριος Λιανός Δήμαρχος Νάξου, Θάνος Πλεύρης, υπουργός Υγείας, Χρήστος Ροϊλός Διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου, Μάριος Θεμιστοκλέους Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου