Breaking

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

Φρέντι Μέρκιουρι: Σε 46 χρόνια πρόλαβε να τα ζήσει όλα

202211241435250510-1200x800

Ήταν 24 Νοεμβρίου 1991, όταν ανακοινώθηκε ότι ο Φρέντι Μέρκιουρι κατέληξε στα 46 του χρόνια από επιπλοκές του AIDS. Πέθανε στα… χαρτιά, αφού ο θρύλος του, 31 χρόνια μετά, παραμένει ζωντανός. Ντοκιμαντέρ παράγονται και φωτίζουν άγνωστες πτυχές της ζωής του, τα βιντεάκια με τις ερμηνείες του σαρώνουν στο YouTube, ενώ και η ταινία με θέμα τη ζωή του γνώρισε μεγάλη επιτυχία..

 

Κι ο ίδιος φρόντισε για αυτό. Οπαδός του ζωροαστρισμού, από τον Ζαρατούστρα το θρησκευτικό προφήτη των Περσών, ζήτησε να καεί το σώμα του κι η στάχτη του να τοποθετηθεί σε άγνωστο μέρος. Φρόντισε για αυτό η μοναδική γυναίκα της ζωής του, η Μαίρη Όστιν, που ακόμα και σήμερα, στα 72 της χρόνια, δεν έχει αποκαλύψει το μυστικό.

Το 1991 το AIDS ήταν στίγμα αβάσταχτο για όποιον υπέφερε. Χειρότερο κι από τους πόνους, την αδυναμία, ήταν η κοινωνική αποξένωση. Οι φίλοι δεν τον πλησίαζαν για να μη μολυνθούν. Μόνο ένας στενός κύκλος ήταν δίπλα του, κι ίδιος, μόλις, την παραμονή του θανάτου του ανακοίνωσε από τι έπασχε.

«Μετά από τις πληροφορίες εδώ και δύο εβδομάδες στον Τύπο θέλω να ανακοινώσω ότι είμαι θετικός στον HIV και έχω AIDS» ανέφερε η ανακοίνωση. Κι αμέσως μετά εξηγούσε τους λόγους που δεν το είχε πει νωρίτερα:

«Θεώρησα σωστό να κρατήσω ιδιωτικές αυτές τις πληροφορίες για να προστατεύσω τους γύρω μου. Όμως ήρθε η ώρα οι φίλοι και θαυμαστές να μάθουν την αλήθεια και ελπίζω ότι όλοι θα συμμετάσχουν μαζί μου, στον αγώνα ενάντια σε αυτή την τρομερή αρρώστια».

Δεκαετίες μετά τον θάνατό του (2017) στο «Χάιντ Παρκ» το συγκρότημα Green Day» ετοιμαζόταν να ανέβει στη σκηνή. Τα ηχεία έπαιζαν χαμηλά το «Bohemian Rhapsody» των Queen και το πλήθος δίνει μια μοναδική παράσταση έξι λεπτών ερμηνεύοντας το…

Όμως ο Φαρόκ Μπουλσάρα, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, δεν ήταν μόνο μια μουσική ιδιοφυΐα. Ήταν κι ένα στιλιστικό πρότυπο. Οι εμφανίσεις, τα κουστούμια του, όσο εκκεντρικά και να ήταν έκρυβαν κάποια μηνύματα…

ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΈΡΕΙΕΣ: Η σχεδιάστρια Zandra Rhodes δεν είχε σχεδιάσει ποτέ ανδρικό ρούχο μέχρι τη στιγμή που δέχτηκε την παραγγελία του Μέρκιουρι λέγοντάς της: «Δεν θέλω να το φορέσω απλά σε μια συναυλία. Θέλω να κάνω fashion show»

ΘΕΑΤΡΙΚΑ: Λάτρευε τα θεατρικά κουστούμια. Οι στιλιστικές του εμπνεύσεις μπορούν να συγκριθούν μόνο με αυτές της Λίζας Μινέλι ή του Ντέιβιντ Μπόουϊ. Ήθελε πάντα να διαφέρει από τους υπόλοιπους.

ΑΡΡΕΝΟΠΩΤΗΤΑ: Ξαφνικά στη δεκαετία του ’80 έκοψε τα μαλλιά του, άφησε μουστάκι, έδειχνε το δασύτριχο στήθος του αι καθιέρωσε την γκέι υποκουλτούρα εκείνων των χρόνων.

Στον Μέρκιουρι ανήκει και το διασημότερο τραγούδι – ύμνος – σύνθημα (βάλτε ότι θέλετε…) αθλητικών διοργανώσεων. Κι όμως το τραγούδι, όπως είχε πει κάποτε ο δημιουργός του γράφτηκε για τη μουσική που ενώνει όλο τον κόσμο.

Απίστευτο και το ντουέτο με την Μονσεράτ Καμπαγιέ στο «Μπαρτσελόνα»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου