Breaking

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Η ΕΝΤΑΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΙΣΤΙΝΑΣ – ΑΝΑΒΟΛΗ 48 ΩΡΩΝ ΣΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ

1440x810_cmsv2_52f1fec8-9a46-5c0c-b7ef-9858bbc90e2f-7206758

Σε αναβολή για 48 ώρες της έναρξης των προστίμων για τις παλαιές σερβικές πινακίδες προέβη η Πρίστινα, ως ένδειξη καλής θέλησης μία ημέρα μετά την άρνησή της να αποδεχθεί το σχέδιο συμφωνίας που πρότεινε στο Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αποδέχθηκε το Βελιγράδι.


Λίγες ώρες πριν την παρέλευση της προθεσμίας για χρήση πινακίδων του μη αναγνωρισμένου από τη Σερβία (και την Ελλάδα) βαλκανικού κρατιδίου που έχει σημαντική σερβική μειονότητα στα βόρεια και ανατολικά του, ο πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι ανακοίνωσε ότι επεκτείνεται κατά 48 ώρες η περίοδος χάριτος.

Έτσι δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα για τη χρήση σερβικών πινακίδων από τη σερβική μειονότητα μέχρι το πρωί της ΠέμπτηςΤο πρόστιμο ανέρχεται στο διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 150 ευρώ.

Επιπλέον ο κ. Κούρτι δήλωσε «έτοιμος για συνεργασία με τις ΗΠΑ και την ΕΕ για την εξεύρεση λύσης».

Η κυβέρνηση στην Πρίστινα υποστηρίζει ότι οι πινακίδες κυκλοφορίας που προηγήθηκαν του πολέμου της απόσχισης της περιοχής από τη Σερβία το 1999 δεν μπορούν πλέον να ισχύουν. Λέει ότι οι 50.000 Σέρβοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο πρέπει τώρα να χρησιμοποιούν πινακίδες του Κοσσυφοπεδίου.

Σέρβοι αστυνομικοί παραιτήθηκαν μαζικά νωρίτερα αυτό το μήνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της Πρίστινα.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι η κατάσταση βρίσκεται «στα όρια της σύγκρουσης». Έχει προειδοποιήσει για «κόλαση επί του εδάφους» εάν η ειδική αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου προσπαθήσει να επιβάλει τα πρόστιμα.

Ο κ. Βούτσιτς είχε τη Δευτέρα συνομιλίες στις Βρυξέλλες για τη διαμάχη με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Άλμπιν Κούρτι, ο οποίος κατηγόρησε την ΕΕ για την αποτυχία των συνομιλιών.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι πολύωρες συνομιλίες απέτυχαν να επιλύσουν τη μακροχρόνια διαφωνία: «Νομίζω ότι υπάρχει σημαντική ευθύνη και στις δύο πλευρές των ηγετών για την αποτυχία των συνομιλιών σήμερα και για οποιαδήποτε κλιμάκωση και βία μπορεί να συμβεί».

Προηγούμενο ρεπορτάζ

Αναζωπυρώνονται οι φόβοι να ξεσπάσει νέος γύρος έντασης ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο, καθώς απέτυχαν οι διαπραγματεύσεις για τις πινακίδες αυτοκινήτων.

Η ΕΕ και η Σερβία έχουν προειδοποιήσει ότι μπορεί να ξεσπάσει βία στο Κόσοβο, καθώς οι συνομιλίες με τη μεσολάβηση της ΕΕ απέτυχαν να επιλύσουν μια διαφωνία σχετικά με τις σερβικές πινακίδες αυτοκινήτων.

Οι αρχές του Κοσόβου θέλουν η εθνοτική σερβική μειονότητα να παραδώσει τις πινακίδες σερβικής έκδοσης. Η Σερβία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. Η αστυνομία του Κοσόβου σχεδιάζει να επιβάλει πρόστιμα 150 ευρώ, από σήμερα Τρίτη (22/11), σε κατόχους σερβικών πινακίδων. Οι ΗΠΑ θέλουν να καθυστερήσει αυτή η κίνηση και ζητούν παραχωρήσεις για τη διατήρηση της ειρήνης.

 Το Κόσοβο υποστηρίζει ότι οι πινακίδες κυκλοφορίας που προηγήθηκαν του πολέμου του 1999 για την ανεξαρτησία από τη Σερβία δεν μπορούν πλέον να ισχύουν. Λέει ότι οι 50.000 Σέρβοι στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, οι οποίοι δέχονται μόνο τους σερβικούς θεσμούς, πρέπει τώρα να χρησιμοποιούν πινακίδες του Κοσόβου που εκδόθηκαν στην Πρίστινα.

Από την 1η Νοεμβρίου, όταν η Πρίστινα άρχισε να εφαρμόζει βήμα προς βήμα to σχέδιο για την εκ νέου ταξινόμηση των αυτοκινήτων με παράνομες σερβικές πινακίδες, οι εντάσεις μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας έχουν αυξηθεί.Οι αξιωματούχοι της ΕΕ φοβούνται ότι η περιοχή θα μπορούσε να διολισθήσει ξανά στην εθνοτική βία.

 Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι οι πολύωρες συνομιλίες απέτυχαν να επιλύσουν τη μακροχρόνια διαφωνία. «Νομίζω ότι υπάρχει σημαντική ευθύνη στις πλευρές και των δύο ηγετών για την αποτυχία των συνομιλιών σήμερα και για οποιαδήποτε κλιμάκωση και βία που μπορεί να συμβεί», είπε.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι η κατάσταση «είναι κυριολεκτικά στα πρόθυρα σύγκρουσης». Επίσης, προέτρεψε την ειδική αστυνομία του Κοσόβου να μην επιχειρήσει να επιβάλει πρόστιμα. Οι Σέρβοι αστυνομικοί παραιτήθηκαν μαζικά νωρίτερα αυτό το μήνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση για τις πινακίδες της Πρίστινα.


Περιοχές του Κοσόβου με πλειοψηφία ΣέρβωνΒΒC

Ο Βούτσιτς μίλησε μετά τις συνομιλίες για τη διαμάχη με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι στις Βρυξέλλες. Αργότερα ο Κούρτι κατηγόρησε την ΕΕ για την αποτυχία των συνομιλιών και ο Μπορέλ είπε ότι ο ηγέτης του Κοσόβου είχε απορρίψει μια συμβιβαστική πρόταση της ΕΕ, αν και η Σερβία την είχε αποδεχθεί.

Ο Βούτσιτς είπε ότι η Σερβία θα σταματήσει να εκδίδει και να ανανεώνει τις δικές της πινακίδες κυκλοφορίας για τους Σέρβους στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Νεντ Πράις, δήλωσε ότι και οι δύο πλευρές «θα χρειαστεί να κάνουν παραχωρήσεις για να διασφαλίσουν ότι δεν θα θέσουμε σε κίνδυνο δεκαετίες ειρήνης που κερδήθηκε με κόπο σε μια ήδη εύθραυστη περιοχή».

Περίπου 3.700 ειρηνευτικά στρατεύματα του ΝΑΤΟ εξακολουθούν να αναπτύσσονται στο Κοσσυφοπέδιο (δύναμη KFor) για να αποτραπεί οποιαδήποτε έξαρση στην πρώην σερβική επαρχία. Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ έγραψε στο Twitter: «Τώρα είναι η ώρα για υπευθυνότητα και πραγματιστικές λύσεις. Η κλιμάκωση πρέπει να αποφευχθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου