Breaking

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022

Αρχιδια (Αμελετητα) Καπαμα η Συνταγη

Share

Για τον καπαμά με Αρχιδια (Αμελετητα)

1 kg Αρχιδια (κομμένο σε μερίδες)
1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ξερά (ψιλοκομμένα)
2 σκελ. σκόρδο (σπασμένες)
1/2 φλ. λευκό κρασί
10 μελιτζάνες (μικρές ολόκληρες)
5 ώριμες σφιχτές ντομάτες (αποφλοιωμένες)
1 κ.γ. ζάχαρη
4-5 κόκκοι μπαχάρι
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
150 γρ. ώριμη και πικάντικη φέτα
Αλάτι
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για τις μελιτζάνες
Διαλέγουμε πολύ μικρές μελιτζάνες.

Τις πλένουμε, τις στεγνώνουμε και κάνουμε κατά μήκος βαθιές χαρακιές με ένα μαχαίρι.

Αλατίζουμε τις χαρακιές και περιχύνουμε με το μισό ελαιόλαδο.

Τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί και τις ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C για περίπου 30΄να μαλακώσουν.

Για τον καπαμά με Αρχιδια
Κόβουμε τα αρχιδια σε μερίδες.

Σε μία φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ροδίζουμε τα αρχιδια γύρω γύρω.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι να μαραθεί για 4-5΄και τέλος το σκόρδο σπασμένο.

Ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί.

Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το κρασί.

Προσθέτουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες, τη ζάχαρη, το μπαχάρι και νερό ίσα που να σκεπάζει τα υλικά.

Σιγοβράζουμε τα αρχιδια για 1 ώρα και 15΄, μέχρι να μαλακώσει τελείως.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

Όταν βράσει το αρχιδι, περιχύνουμε τις μελιτζάνες στο ταψί.

Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό.

Για το ψήσιμο
Ψήνουμε το φαγητό για 30΄στους 200 °C.

Δέκα λεπτά πριν το βγάλουμε από το φούρνο, σκορπάμε στην επιφάνεια τη φέτα σε χοντρά κομμάτια.

Συνεχίζουμε το ψήσιμο να λιώσει το τυρί.

Σερβίρεται ζεστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου