Breaking

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ για ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ στη Γερμανία! Στο στόχαστρο όσοι χρησιμοποιούν ΜΕΤΡΗΤΑ.

Share

«Οι γερμανικές αρχές εντείνουν τις προετοιμασίες για επείγουσες παραδόσεις μετρητών σε περίπτωση μπλακ άουτ για να διατηρήσουν την οικονομία σε λειτουργία, δήλωσαν τέσσερις εμπλεκόμενοι, καθώς το έθνος προετοιμάζεται για πιθανές διακοπές ρεύματος», μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Τα σχέδια περιλαμβάνουν την Bundesbank, την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, τη συγκέντρωση επιπλέον δισεκατομμυρίων για να αντιμετωπίσει την αύξηση της ζήτησης και πιθανά όρια στις αναλήψεις.

«Αξιωματούχοι και τράπεζες εξετάζουν επίσης τη διανομή, συζητώντας, για παράδειγμα, την πρόσβαση σε καύσιμα προτεραιότητας για μεταφορείς μετρητών», αποκάλυψαν πηγές του Reuters, σχολιάζοντας τις προετοιμασίες που επιταχύνθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες αφότου η Ρωσία περιόρισε τις προμήθειες φυσικού αερίου.

Οι συζητήσεις σχεδιασμού περιλαμβάνουν την κεντρική τράπεζα, τη ρυθμιστική αρχή της χρηματοπιστωτικής αγοράς BaFin και πολλές ενώσεις του χρηματοπιστωτικού κλάδου.

Αν και οι γερμανικές αρχές έχουν δημοσίως υποτιμήσει την πιθανότητα διακοπής ρεύματος, οι συζητήσεις δείχνουν πόσο σοβαρά παίρνουν την απειλή και πώς αγωνίζονται να προετοιμαστούν για πιθανές ακρωτηριαστικές διακοπές ρεύματος που προκαλούνται από το αυξανόμενο κόστος ενέργειας ή ακόμη και από δολιοφθορά.

Θυμίζουμε ότι εδώ και καιρό η Γερμανία ταλαιπωρείται από έναν πληθωρισμό-ρεκόρ, που ξεπερνάει σταθερά το 10%.

Και συνεχίζει το Reuters:

«Η πρόσβαση σε μετρητά προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία για τους Γερμανούς, οι οποίοι εκτιμούν την ασφάλεια και την ανωνυμία που προσφέρει, και που τείνουν να τα χρησιμοποιούν περισσότερο από άλλους Ευρωπαίους, με ορισμένους να συσσωρεύουν ακόμη γερμανικά μάρκα που αντικαταστάθηκαν από ευρώ πριν από δύο δεκαετίες.

Περίπου το 60% των καθημερινών αγορών πληρώνονται σε μετρητά, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Bundesbank που διαπίστωσε ότι οι Γερμανοί, κατά μέσο όρο, έβγαζαν περισσότερα από 6.600 ευρώ ετησίως κυρίως από ταμειακές μηχανές.

Μια κοινοβουλευτική έκθεση πριν από μια δεκαετία προειδοποιούσε για «δυσφορία» και «επιθετικούς καυγάδες» σε περίπτωση που οι πολίτες δεν μπορούσαν να πάρουν μετρητά στα χέρια τους σε ένα μπλακ άουτ.

Αλλά ένα μπλακ άουτ εγείρει νέα ερωτήματα σχετικά με πιθανά σενάρια και οι αξιωματούχοι επανεξετάζουν εντατικά το θέμα καθώς βαθαίνει η ενεργειακή κρίση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και πλησιάζει ο χειμώνας».

Εάν συμβεί ένα μπλακ άουτ, μια επιλογή για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής θα μπορούσε να είναι ο περιορισμός του ποσού των μετρητών που αποσύρουν τα άτομα», δηλαδή επιβολή capital controls.

Η Bundesbank επεξεργάζεται μετρητά που διακινούνται μέσω των καταστημάτων και της οικονομίας της Γερμανίας, αφαιρώντας τα πλαστά και διατηρώντας εύρυθμη την κυκλοφορία. Τα τεράστια αποθέματά της την καθιστούν έτοιμη για κάθε άνοδο της ζήτησης.

el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου