Breaking

Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022

Γιατί είναι αναπόφευκτος ένας καταστροφικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας και πώς η Σαουδική Αραβία μπορεί να τον… επισπεύσει

Share

Mια σύγκρουση μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον είναι αναπόφευκτη και υπάρχουν λόγοι γι΄αυτό

H Σύνοδος Κορυφής των G20 στην Ινδονησία είχε τα εξής δύο βασικά χαρακτηριστικά: Το πρώτο ήταν η συλλογική αποτυχία της Δύσης να εκδώσει ένα τελικό ψήφισμα σαφούς καταδίκης για τη Ρωσία και το δεύτερο είναι η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Joe Biden με τον Κινέζο ομόλογό του Xi Jinping.
Η συνάντηση μεταξύ των ηγετών Κίνας – ΗΠΑ, απουσία του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin κυριάρχησε στη Σύνοδο.

O Biden έχει διακηρύξει πως θα προσπαθήσει να χαράξει μία «κόκκινη γραμμή» στις σχέσεις του με τον Xi.

Η γραμμή χαράχθηκε πριν από πολύ καιρό — και αυτό είναι το ζήτημα της Ταϊβάν, γράφει η καθηγήτρια Οικονομικής Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας, Lyuba Lulko.

Ο πόλεμος θα γίνει ανεξάρτητα με το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών το 2024

Η Κίνα έχει ζητήσει μία σαφή διαβεβαίωση από την Ουάσιγκτον ότι οι ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν την επιλογή της Ταϊβάν για ανεξαρτησία.

Αυτό δεν είναι ρεαλιστικό καθώς οι Δημοκρατικοί δεν θα αρνηθούν να στηρίξουν το αυτονομιστικό κόμμα της Ταϊβάν στην εξουσία, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι θα υποστηρίξουν τις προμήθειες όπλων στο νησί.

Ως εκ τούτου, μια σύγκρουση μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον είναι αναπόφευκτη.
Από αυτή την άποψη, οι ΗΠΑ έχουν ελάχιστους μοχλούς πίεσης κυρώσεων στον Xi και οι οποίοι πρόκειται να γυρίσουν μπούμερανγκ.

Το Πεκίνο μπορεί να ενδιαφέρεται λιγότερο για την οικονομική και διπλωματική απομόνωση από τη Δύση:
Έχει μια αυτάρκη οικονομία και μια τεράστια επιλογή εταίρων από τους οποίους το Πεκίνο μπορεί να προμηθευτεί καύσιμα και τρόφιμα.

Κατά συνέπεια, οι οικονομικές κυρώσεις για να «περιορίσουν» τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας θα αποτύχουν, όπως η Δύση αποτυγχάνει να καταβάλει τη Ρωσία στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Η… προθέρμανση

«Αυτή η κρίση στην Ουκρανία στην οποία βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, αυτή είναι απλώς η προθέρμανση.
Η μεγαλύτερη έρχεται. Και δεν πρόκειται να περάσει πολύς καιρός μέχρι να δοκιμαστούμε με τρόπους που δεν έχουμε κάνει δοκιμαστεί για πολύ καιρό», έγραψε ο Αμερικανός ναύαρχος Charles Richard στην Wall Street Journal.
«Καθώς αξιολογώ το επίπεδο αποτροπής μας έναντι της Κίνας, φαίνεται πως το πλοίο μας βυθίζεται σιγά – σιγά», είπε χαρακτηριστικά.
Φαίνεται πως το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον πρέπει να προετοιμαστούν για πόλεμο.
Είναι προς το συμφέρον του Xi να δει τον εχθρό να αποδυναμώνεται από τους πολέμους κυρώσεων με τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Ως εκ τούτου, η Κίνα θα ζητήσει ειρήνη στην Ουκρανία και θα κάνει τα πάντα για να στηρίξει τη Ρωσία οικονομικά και πολιτικά.

Ρωσία και Κίνα ως εναλλακτική των G20

Σε αυτό θα συμβάλουν και άλλοι εξωτερικοί παράγοντες, όπως η συνεργασία Ρωσίας, Κίνας και Σαουδικής Αραβίας στο πλαίσιο του OPEC+.
Ο Xi Jinping ετοιμάζεται για μια επίσκεψη στο Ριάντ, και πιστεύεται πως θα είναι μία από τις σημαντικότερες των τελευταίων ετών.
Το Πεκίνο θα ασκήσει πιέσεις για την ένταξη της Σαουδικής Αραβίας στους BRICS.
Η εναλλακτική των G20 θα αναπτυχθεί στο πλαίσιο της συμμαχίας BRICS+ που θα συνεχίσει να προσθέτει περισσότερους παίκτες με επιρροή.

Η Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία κατέχει το 19% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου, το 12% της παγκόσμιας παραγωγής και περισσότερο από το 20% των πωλήσεων πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά, καθώς και ικανότητα διύλισης άνω των 5 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα.
Η Σαουδική Αραβία έχει επίσης τεράστια αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος.
Έφτασαν τα 465,49 δισ. δολάρια τον Σεπτέμβριο.
Το Ριάντ κατέχει επίσης την υψηλότερη πνευματική και θρησκευτική θέση στον ισλαμικό κόσμο.
Η Σαουδική Αραβία θα προσελκύσει έτσι όλα τα κράτη του Κόλπου και πολλές μουσουλμανικές χώρες της Ασίας σε εναλλακτικούς οργανισμούς και συμμαχίες.

bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου