Breaking

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022

Το μπαχαρικό που ανακουφίζει τις αρθρώσεις και αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου

 

Τι έχουν δείξει οι μελέτες

Υπάρχει ένα φυσικό μπαχαρικό που έχει πολύ περισσότερα θετικά, απ’ όσα μπορεί να νομίζουμε.

Τι έχουν δείξει μελέτες σε ανθρώπους και στο εργαστήριο, και πως θα καταλάβετε αν το παρακάνετε.

Αν δοκιμάσατε κάποιο άνοστο φαγητό, το πιο πιθανό είναι να προσπαθήσατε να βελτιώσετε τη γεύση του, προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι.

Από τα δύο, εκείνο που ωφέλησε περισσότερο την υγεία σας, είναι το μαύρο πιπέρι, ούτε κατά διάνοιαν κρύβει τους κινδύνους που συνοδεύουν το πολύ αλάτι.

Αντιθέτως, παρέχει οφέλη στην υγεία τα οποία δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό, λέει η διαιτολόγος Dr. Gillian Culbertson, από το Τμήμα Γαστρεντερολογίας, Ηπατολογίας & Διατροφής της Cleveland Clinic.

Αν και δεν έχουν γίνει εκτενείς μελέτες για το μπαχαρικό αυτό, οι υπάρχουσες υποδηλώνουν πως ασκεί πολλές ευνοϊκές επιδράσεις στον οργανισμό, λέει.

Κατ’ αρχάς, ένα από τα βασικά συστατικά στο μαύρο πιπέρι είναι το αλκαλοειδές πιπερίνη.

Η πιπερίνη έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, σύμφωνα με μελέτες στο εργαστήριο.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει πως ασκεί και αντιφλεγμονώδη δράση, προσθέτει η Dr. Culbertson. Μία από αυτές έδειξε πως όταν το μαύρο πιπέρι συνδυάζεται με κουρκουμά και πιπερόριζα (τζίντζερ), οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του φτάνουν στα επίπεδα των φαρμάκων για την οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο.

Απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών

Τα οφέλη του μαύρου πιπεριού δεν τελειώνουν εδώ. Η πιπερίνη συμβάλλει στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών, όπως ο σίδηρος και η βήτα-καροτίνη (ή β-καροτένιο), σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Επιπλέον, εντείνει τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες άλλων μπαχαρικών, όπως ο κουρκουμάς. Και αυτό, διότι διεγείρει την απορρόφηση της δραστικής ουσίας του, της κουρκουμίνης.

Μολονότι, όμως, το μαύρο πιπέρι δεν κρύβει τους ίδιους κινδύνους με το αλάτι, η υπερκατανάλωσή του δεν είναι αθώα.

«Πολλοί άνθρωποι παραπονούνται πως νιώθουν στομαχικά ενοχλήματα όταν το παρακάνουν. Τα ενοχλήματα αυτά συνήθως είναι καούρες ή δυσπεψία και σίγουρα δεν είναι ευχάριστα», λέει η ειδικός.

Ποια είναι λοιπόν η «ποσότητα ασφαλείας»; Η απάντηση πρακτικά εξαρτάται από τη γεύση και το στομάχι σας. Καλό είναι όμως να μην το παρακάνετε, διότι η γεύση του μπορεί να καλύψει όλες τις άλλες.


Αν πάντως το ζητούμενο είναι τα οφέλη του στην υγεία, τότε μια μικρή ποσότητα είναι αρκετή για την απορρόφηση του σιδήρου και άλλων συστατικών. Πόσο μικρή; «Ένα όγδοο από το κουταλάκι του γλυκού είναι αρκετό», λέει η Dr. Culbertson. «Είναι μία ποσότητα που συνήθως δεν δημιουργεί στομαχικά ενοχλήματα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου