Breaking

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022

Κρήτη: Τι γίνεται με τις έρευνες φ.α.; Θα ξεκινήσει η κοινοπραξία ExxonMobil και ΕΛΠΕ τις εργασίες;

 

Τι αναφέρουν πληροφορίες

Προ του τεράστιου κινδύνου  της πλήρους ενεργειακής ομηρείας της Ελλάδας από την Τουρκία, καθώς η κυβέρνηση αλόγιστα και χωρίς σκέψη ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία με την Λιβύη για τη μεταφορά φ.α. οι σκέψεις μοιραία έρχονται στο γιατί έχουν «παγώσει» για να μην αναφέρουμε ακυρωθεί οι έρευνες για κοιτάσματα φ.α. νότια και δυτικά της Κρήτης.

Τον περασμένο  Ιανουάριο η  κοινοπραξία των εταιρειών Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ αποφάσισε να μην προχωρήσει φέτος στη διενέργεια σεισμικών καταγραφών, όπως προβλεπόταν στη σύμβαση παραχώρησης. Συγκεκριμένα, η κοινοπραξία είχε επιδώσει  στην «Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων» το σχέδιο εργασιών  της στο οποίο δεν περιλαμβανόταν η διενέργεια σεισμικών ερευνών στην Κρήτη.

Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό της κοινοπραξίας, οι σεισμικές έρευνες στην Κρήτη επρόκειτο να διενεργηθούν στο πρώτο παράθυρο ευκαιρίας, δηλαδή στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2022.

Αυτές ουδέποτε έγιναν.

Σημειώνεται ότι η κοινοπραξία, βάσει της σύμβασης παραχώρησης, οφείλει να διεξαγάγει τις σεισμικές έρευνες εντός της τριετίας από την υπογραφή της σύμβασης, το 2019. Δηλαδή οι σεισμικές έρευνες θα πρέπει να είχαν ξεκινήσει  μέχρι τον Οκτώβριο του 2022, κάτι που όμως δεν έγινε.

Για να υπάρξει κάποια διαφορετική εξέλιξη θα πρέπει είτε η κοινοπραξία να αναθεωρήσει το Σ.Ε. της, είτε να δοθεί εκ μέρους της ΕΔΕΥ παράταση στο χρόνο εκπλήρωσης της συμβατικής υποχρέωσης. Ωστόσο, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, η κοινοπραξία δεν έχει υποβάλει κάποιο αίτημα για παράταση.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν  πάντως ότι κοινοπραξία ExxonMobil – ΕΛΠΕ  (χωρίς την Total) είναι τώρα έτοιμη να προχωρήσει στη δική της δισδιάστατη σεισμική έρευνα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Τώρα  με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, αναφέρουν ότι εργασίες μπορεί να ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα κάτι που σημαίνει πως ενδεχομένως η κοινοπραξία υπέβαλλε αίτημα για παράταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και σε αυτήν την έρευνα, εάν γίνει τελικά,  θα δραστηριοποιηθούν ειδικά σεισμογραφικά πλοία της νορβηγικής PGS. Στόχος είναι η απόκτηση 6,5 χιλιάδων χιλιομέτρων δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων.

Βέβαια τα δεδομένα μεταβάλλονται καθημερινά, ιδίως εάν η κυβέρνηση προχωρήσει σε μια τέτοια συμφωνία με τη Λιβύη η οποία στρέφεται ξεκάθαρα κατά των εθνικών συμφερόντων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου