Breaking

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

Ανακαλύφθηκε νέος ιός σε Nυχτερίδες σε Τανζανία και Κονγκό – Παρόμοια παθογόνα σκοτώνουν ένας στους τρεις ανθρώπους – Ενδέχεται να θεωρηθεί επικίνδυνος για τον άνθρωπο

Share

Aνησυχία προκαλεί στους επιστήμονες ένας νέος ιός που ανακαλύφθηκε σε νυχτερίδες από την Τανζανία και το Κονγκό, καθώς παρόμοια παθογόνα που εντοπίζονται σε άλλες ασθένειες σκοτώνουν ένας στους τρεις ανθρώπους.
Σύμφωνα με την dailymail.co.uk, οι ερευνητές βρήκαν τον ιό Kiwira -ένας τύπος hantavirus, ή αλλιώς πνευμονικό σύνδρομο από ιό Hanta. Οι ιοί Hanta βρίσκονται συνήθως σε τρωκτικά και μολύνουν τους ανθρώπους μέσω σωματιδίων. Μια παραλλαγή τους, μάλιστα, μπορεί να σκοτώσει περισσότερο από το 1/3 αυτών που προσβάλλει.

Οι ιοί αυτοί μεταδίδονται στον άνθρωπο μέσω της επαφής με τα ούρα, τα κόπρανα και το σάλιο ενός μολυσμένου ζώου. Η συγκεκριμένη ομάδα ιών μπορεί να προκαλέσει από ήπια συμπτώματα ασθένειας που μοιάζουν με γρίπη, μέχρι και υπερβολική αιμορραγία και νεφρική ανεπάρκεια.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο ιός θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για το ανθρώπινο γένος, αλλά οι ερευνητές τον παρακολουθούν μέσω μελετών.

Παρόλα αυτά, για να κατανοηθεί καλύτερα η σύνθεσή τους και πόσο πιθανό είναι αυτοί οι ιοί να μεταδοθούν στους ανθρώπους, θα διεξαχθεί έρευνα στις νυχτερίδες των δύο αυτών περιοχών.

Το πώς η ασθένεια μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους εξαρτάται από τον τύπο του hantavirus.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι ο ιός Kiwira αποτελεί σημαντικό πρόβλημα ακόμη και για τις νυχτερίδες, καθώς μόλις 6 από τις 334 στην Τανζανία και 1 στις 49 στη ΛΔ του Κογκό βρέθηκαν να φέρουν την ασθένεια.
oparlapipas.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου