Breaking

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

Τα εμβολιασμένα άτομα αποτελούν πλέον την πλειονότητα των θανάτων από Κοβιντ , αρθρο της Washingtonpost

Share

KATOXIKA NEA :Παρακολουθουμε την εξελιξη του αφηγηματος ..

Καλημέρα και ευχαριστώ για την ανάγνωση. Το Υγεία 202 θα είναι εκτός την Πέμπτη και την Παρασκευή για την Ημέρα των Ευχαριστιών, οπότε απολαύστε το Σαββατοκύριακο των εορτών σας και φάτε ένα κομμάτι πίτα για εμάς. Θα επιστρέψουμε στα εισερχόμενά σας τη Δευτέρα.

 

Δεν πρόκειται πλέον για πανδημία των ανεμβολίαστων

Για πρώτη φορά, η πλειονότητα των Αμερικανών που πέθαναν από τον κορονοϊό έλαβε τουλάχιστον την αρχική σειρά του εμβολίου.

Το 58% των θανάτων από τον κοροναϊό τον Αύγουστο ήταν άτομα που είχαν εμβολιαστεί ή ενισχυθεί, σύμφωνα με ανάλυση που διεξήγαγε για το The Health 202 η Cynthia Cox, αντιπρόεδρος του Kaiser Family Foundation.

Πρόκειται για τη συνέχιση μιας ανησυχητικής τάσης που έχει εμφανιστεί τον τελευταίο χρόνο. Καθώς αυξήθηκαν τα ποσοστά εμβολιασμού και εμφανίστηκαν νέες παραλλαγές, το ποσοστό των θανάτων ατόμων που είχαν εμβολιαστεί αυξάνεται σταθερά. Τον Σεπτέμβριο του 2021, τα εμβολιασμένα άτομα αποτελούσαν μόλις το 23% των θανάτων από κοροναϊό. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, το ποσοστό αυτό έφτασε το 42%, σύμφωνα με τους συναδέλφους μας Fenit Nirappil και Dan Keating.

“Δεν μπορούμε πλέον να λέμε ότι πρόκειται για πανδημία των ανεμβολίαστων”, δήλωσε ο Cox στο The Health 202.

Το να μην είσαι εμβολιασμένος εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για να πεθάνεις από τον ιό covid-19. Αλλά η αποτελεσματικότητα μειώνεται με την πάροδο του χρόνου και μια ανάλυση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων υπογραμμίζει την ανάγκη να γίνονται τακτικά αναμνηστικά εμβόλια για να διατηρείται ο κίνδυνος θανάτου από τον κορονοϊό σε χαμηλά επίπεδα, ιδίως για τους ηλικιωμένους.

Ο Anthony Fauci, ο κατεξοχήν ειδικός της χώρας σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων, χρησιμοποίησε χθες την τελευταία του ενημέρωση στον Λευκό Οίκο πριν από τη συνταξιοδότησή του τον Δεκέμβριο για να παροτρύνει τους Αμερικανούς να κάνουν τα πρόσφατα εγκεκριμένα ειδικά εμβόλια ωμικού τύπου.

“Το τελευταίο μήνυμα που σας δίνω από αυτό το βήμα είναι ότι σας παρακαλώ, για τη δική σας ασφάλεια, για την ασφάλεια της οικογένειάς σας, να κάνετε το ενημερωμένο εμβόλιο για το covid-19 το συντομότερο δυνατό”, είπε.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Karine Jean-Pierre:

 

Μετατόπιση αναλογίας

Η Cox, όπως και πολλοί εμπειρογνώμονες, λέει ότι δεν εκπλήσσεται από τη μετατόπιση της αναλογίας. Υπάρχουν μερικοί λόγοι:

Έτσι, είναι λογικό οι εμβολιασμένοι άνθρωποι να αποτελούν μεγαλύτερο μερίδιο των θανάτων.
Τα άτομα που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από μόλυνση από κορονοϊό, όπως οι ηλικιωμένοι, είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν λάβει τα εμβόλια.

Τα εμβόλια χάνουν την ισχύ τους έναντι του ιού με την πάροδο του χρόνου και προκύπτουν παραλλαγές που είναι ικανότερες να αντιστέκονται στα εμβόλια, οπότε απαιτούνται συνεχείς αναζωογονήσεις για να συνεχιστεί η πρόληψη της ασθένειας και του θανάτου.

Η υποπαραλλαγή BA.5 omicron έγινε κυρίαρχη τον Ιούλιο και αντιπροσώπευε σταθερά την πλειονότητα των νέων λοιμώξεων από τον κοροναϊό σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τις αρχές αυτού του μήνα. Το εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος τροφοδότησε ένα κύμα νέων λοιμώξεων, επαναμολύνσεων και νοσηλειών καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Boosters

Εξακολουθεί να ισχύει ότι οι εμβολιασμένες ομάδες διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από λοίμωξη με covid-19 από ό,τι οι ανεμβολίαστες, όταν τα δεδομένα προσαρμόζονται ανάλογα με την ηλικία. Μια ανάλυση που κυκλοφόρησε από το CDC την περασμένη εβδομάδα υπογραμμίζει την προστασία που προσφέρουν τα πρόσθετα αναμνηστικά εμβόλια έναντι σοβαρής ασθένειας και θανάτου καθώς η ανοσία εξασθενεί.

Ας ρίξουμε μια ματιά στους θανάτους τον Αύγουστο, όταν η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή BA.5 έφτασε στο αποκορύφωμά της:

Εκείνο το μήνα, τα ανεμβολίαστα άτομα ηλικίας 6 μηνών και άνω πέθαναν σε ποσοστό περίπου εξαπλάσιο από εκείνα που είχαν λάβει την αρχική σειρά εμβολίων.

Τα άτομα με μία αναμνηστική δόση ήταν ακόμη καλύτερα προστατευμένα. Τα ανεμβολίαστα άτομα ηλικίας άνω των 5 ετών είχαν περίπου 8 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από λοίμωξη από κορονοϊό από ό,τι εκείνοι που έλαβαν αναμνηστικό εμβόλιο.

Μεταξύ των ατόμων που είχαν δικαίωμα να λάβουν πρόσθετα αναμνηστικά εμβόλια, το χάσμα είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό. Τα μη εμβολιασμένα άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω είχαν 12 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από covidο-19 από τους ενήλικες της ίδιας ηλικίας με δύο ή περισσότερες αναμνηστικές δόσεις.
Ο David French, ανώτερος συντάκτης της εφημερίδας Dispatch:

Sprint έξι εβδομάδων
Η πρόσληψη των τελευταίων αναμνηστικών εμβολίων από τους Αμερικανούς συνεχίζει να είναι αργή.

Περίπου 35 εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν τα επικαιροποιημένα εμβόλια που έγιναν διαθέσιμα σε άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω τον Σεπτέμβριο και σε παιδιά ηλικίας 5 ετών τον περασμένο μήνα. Αυτό είναι λίγο πάνω από το 10% του πληθυσμού των ΗΠΑ, εν μέσω ανησυχίας ότι ο ψυχρότερος καιρός θα φέρει έξαρση των κρουσμάτων κολπίτιδας, καθώς οι άνθρωποι μετακινούνται σε εσωτερικούς χώρους και οι αναπνευστικές λοιμώξεις εξαπλώνονται.

Χθες, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε μια εξαετή προσπάθεια ενόψει των διακοπών με στόχο την αύξηση της χρήσης αναμνηστικών εμβολίων μεταξύ των ηλικιωμένων, των ατόμων που ανήκουν σε φυλετικές μειονότητες και εκείνων που ζουν σε αγροτικές περιοχές, οι οποίες υπέστησαν δυσανάλογα σοβαρές ασθένειες και θανάτους κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, γράφουν οι συνάδελφοί μας Frances Stead Sellers και Ariana Eunjung Cha.

Ανώτεροι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν θα κατευθύνει μέρος των εναπομεινάντων πόρων της για την καταπολέμηση της πανδημίας σε μια εκστρατεία ύψους 475 εκατομμυρίων δολαρίων για την υποστήριξη κοινοτικών κέντρων υγείας και οργανώσεων που εργάζονται για την ενίσχυση των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρίες.

Η ώθηση της διοίκησης συνέπεσε με τη δημοσίευση μιας μελέτης του CDC, η οποία προσφέρει τα πρώτα στοιχεία ότι οι διμερείς ενισχυτικές δόσεις είναι καλύτερες στην πρόληψη συμπτωματικής λοίμωξης από τις πρόσφατα κυκλοφορούσες παραλλαγές από ό,τι οι προηγούμενες δόσεις.

“Αισθάνομαι πολύ σίγουρος ότι αν οι άνθρωποι συνεχίσουν να εμβολιάζονται σε καλούς αριθμούς, αν οι άνθρωποι ενισχυθούν, μπορούμε να έχουμε απολύτως μια πολύ ασφαλή και υγιή περίοδο διακοπών”, δήλωσε χθες ο Ashish Jha, υπεύθυνος του Λευκού Οίκου για τους κοροναϊούς.

Ο βουλευτής Hank Johnson (D-Ga.)

washingtonpost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου