Breaking

Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022

Το ξέσπασμα του Έμπολα αναμένεται να αυξηθεί, καθώς η αντίδραση επαναλαμβάνει τα λάθη του Wuhan.

Share

Το ξέσπασμα του Έμπολα στην Ουγκάντα αναμένεται να γίνει ένα από τα πιο θανατηφόρα μέσα σε έξι μήνες, σύμφωνα με κυβερνητικές προβλέψεις που διέρρευσαν και κάνουν λόγο για 1.200 κρούσματα και 500 θανάτους μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Το μοντέλο, το οποίο καταρτίστηκε από το Υπουργείο Υγείας της Ουγκάντα, εκτιμά ότι 250 άνθρωποι θα πεθάνουν μέχρι τον Ιανουάριο από την ανεξέλεγκτη επιδημία και θα ανέλθουν σε 499 μέχρι την άνοιξη.
Έρχεται εν μέσω ενδείξεων ότι τα λάθη της μυστικότητας και της υπεκφυγής που χαρακτήρισαν τις πρώτες ημέρες της πανδημίας του κοροναϊού στη Γουχάν επαναλαμβάνονται στην Ουγκάντα.

Τουλάχιστον 136 κρούσματα και 53 θάνατοι έχουν επιβεβαιωθεί από τότε που εντοπίστηκε ο αιμορραγικός πυρετός στα μέσα Σεπτεμβρίου. Η ασθένεια έχει εξαπλωθεί σε οκτώ περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Καμπάλα – ενός διεθνούς κόμβου που φιλοξενεί περίπου δύο εκατομμύρια ανθρώπους.

Οι ειδικοί λένε ότι έχει αναπτυχθεί μια “τοξική” ατμόσφαιρα. Οι σχέσεις μεταξύ της αυταρχικής κυβέρνησης και των διεθνών οργανισμών επί τόπου είναι τεταμένες, ενώ πολλοί τοπικοί αξιωματούχοι έχουν αποξενωθεί και αισθάνονται ανίκανοι να θέσουν ζητήματα ή να αμφισβητήσουν τους ανωτέρους τους.

Οι ελλείψεις εφοδιασμού είναι επίσης σημαντικές. Οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν παραπονεθεί για ανεπαρκή ΜΑΠ, ενώ η περιορισμένη τροφή για όσους βρίσκονται σε καραντίνα σημαίνει ότι ορισμένοι ασθενείς και οι επαφές τους έχουν διαφύγει από την απομόνωση – εξαπλώνοντας τον ιό.

“Αρχικά, η εντύπωση ήταν ότι αυτό ήταν μικρό και υπό έλεγχο και ότι θα κάψει”, δήλωσε στην Telegraph μια πηγή κοντά στην αντιμετώπιση. “Τώρα η εντύπωση είναι ότι αυτό ξεφεύγει γρήγορα από τον έλεγχο, ή είναι εκτός ελέγχου. Και πολλά από τα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν για τον μετριασμό και την αντιμετώπιση δεν λαμβάνονται”.

Τα μοντέλα της κυβέρνησης, που μοιράστηκαν σε ένα έγγραφο 15 σελίδων με ημερομηνία 31 Οκτωβρίου, συγκεντρώθηκαν για να ενημερώσουν τις υποθέσεις σχετικά με τους προϋπολογισμούς, τα ΜΑΠ και τις απαιτήσεις προσωπικού – συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους των ομάδων ταφής και της ποσότητας του ιατρικού εξοπλισμού που απαιτείται.

Εάν η επιδημία ακολουθήσει την προβλεπόμενη πορεία, θα γίνει η χειρότερη της Ουγκάντα, ξεπερνώντας την επιδημία του 2000, όταν καταγράφηκαν 435 μολύνσεις και 224 θάνατοι. Οι υποθέσεις εργασίας υποδηλώνουν ότι το 53% των κρουσμάτων θα είναι ενήλικες.

Η τελευταία επιδημία θα γίνει επίσης η τρίτη πιο θανατηφόρα παγκοσμίως. Μεταξύ 2014 και 2016, 11.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην επιδημία της Δυτικής Αφρικής, ενώ στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό υπήρξαν 2.287 θάνατοι μεταξύ 2018 και 2022.

Οι πρόσφατες επιδημίες του Έμπολα έχουν ελεγχθεί με εμβολιασμούς, αλλά για τον ιό του στελέχους του Σουδάν που πλήττει την Ουγκάντα δεν υπάρχει εμβόλιο.

Η Telegraph καταλαβαίνει ότι οι τρέχουσες προβλέψεις δεν θεωρούνται ως το χειρότερο σενάριο, αλλά “όλα βασίζονται στα σημερινά ποσοστά [που συνεχίζονται]… χωρίς (α) να βελτιώνονται ή (β) να χειροτερεύουν”.

Ο Σαμ Σκαρπίνο, συνιδρυτής της ομάδας ανάλυσης Global.Health, δήλωσε ότι το μοντέλο ταιριάζει με υπολογισμούς “πίσω από το φάκελο”, αλλά ότι η έλλειψη κρουσμάτων σε άλλες χώρες είναι λόγος να είμαστε αισιόδοξοι ότι ο αριθμός των μη εντοπισμένων λοιμώξεων είναι περιορισμένος.

Το καλύτερο σενάριο “έχει ήδη παρέλθει

Ωστόσο, πηγές προσκείμενες στην αντίδραση στην Ουγκάντα δήλωσαν ότι δεν θα εκπλαγούν αν ο αριθμός των νεκρών διογκωθεί σε 500, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί διαγιγνώσκονται επί του παρόντος μόνο μετά από πέντε ημέρες συμπτωμάτων.

“Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα αυτή τη στιγμή σε αυτό το ξέσπασμα [και] σημαίνει ότι μπορεί να το έχουν ήδη μεταδώσει και επηρεάζει τις πιθανότητες επιβίωσής τους”, δήλωσε ένας από αυτούς, ο οποίος ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του για το φόβο της τιμωρίας.

Αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τόνισε αρχικά ότι η Ουγκάντα διέθετε τους πόρους για να περιορίσει γρήγορα τον ιό, ο οργανισμός ανέβασε την εκτίμηση της απειλής στα τέλη Οκτωβρίου. Προειδοποίησε ότι “ο κίνδυνος μπορεί να εκτιμηθεί ως πολύ υψηλός σε εθνικό επίπεδο και υψηλός σε περιφερειακό επίπεδο” και εξέφρασε την ανησυχία ότι οι ασθενείς δεν εντοπίζονται και δεν απομονώνονται αρκετά γρήγορα.

“Όσον αφορά τον σχεδιασμό σεναρίων, έχουμε τρία σενάρια”, δήλωσε στους δημοσιογράφους την περασμένη εβδομάδα ο Abdi Mahamud, αναπληρωτής διευθυντής του Τμήματος Συντονισμού Συναγερμού και Αντιμετώπισης του ΠΟΥ. “Το ένα είναι το καλύτερο σενάριο – έχουμε ήδη περάσει αυτό το στάδιο.

“Το δεύτερο σενάριο είναι η συνεχής μετάδοση, όπου η επιδημία περιορίζεται σε ορισμένα σημεία αλλά μπορεί επίσης να εξαπλωθεί. Και το τελευταίο είναι το χειρότερο σενάριο. Έτσι, η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να λάβει κάθε δυνατό μέτρο ώστε να περιοριστεί η επιδημία”.

Το Σάββατο, η κυβέρνηση παρέτεινε το αποκλεισμό τριών εβδομάδων σε δύο περιοχές που βρίσκονται στο επίκεντρο της επιδημίας, περιορίζοντας τα ταξίδια και κλείνοντας δημόσιους χώρους. Ο υπουργός Παιδείας πρόσθεσε την Τρίτη ότι η σχολική περίοδος θα μειωθεί κατά δύο εβδομάδες για να βοηθήσει στον περιορισμό της εξάπλωσης – μέχρι στιγμής έχουν επιβεβαιωθεί 23 κρούσματα σε παιδιά, συμπεριλαμβανομένων οκτώ θανάτων.

Όμως επί τόπου, υπάρχουν ενδείξεις ότι η αντιμετώπιση δεν έχει κυλήσει ομαλά, με σοβαρές καθυστερήσεις στα κρίσιμα πρώτα στάδια της αντίδρασης. Ενώ ορισμένα ζητήματα σχετικά με τις προμήθειες έχουν βελτιωθεί τις τελευταίες ημέρες, η Telegraph μίλησε με πολλούς εμπλεκόμενους που περιέγραψαν την εικόνα μιας “χαοτικής” κατάστασης με “αδύναμη [πολιτική] ηγεσία”.

“Είναι απίστευτα δύσκολα εδώ”, δήλωσε ένα άτομο. “Είναι ένα αρκετά τοξικό περιβάλλον… [ενώ] ο αριθμός των περιστατικών έχει αυξηθεί σημαντικά και απλά δεν υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας για να τους φροντίσουν”.

Οι γιατροί και οι νοσηλευτές παραπονέθηκαν επίσης ότι τα ΜΑΠ ήταν ανακριβή, ότι οι αυξήσεις των μισθών δεν έχουν εφαρμοστεί πλήρως και ότι δεν έχουν πληρωθεί για πάνω από δύο μήνες. Αυτό ώθησε τους ειδικευόμενους ιατρούς να προχωρήσουν σε απεργία τη Δευτέρα.

Σε συνέντευξη Τύπου το Σαββατοκύριακο, ένας ειδικευόμενος ήταν δακρυσμένος. Η ευλογημένη Κιτεντέρα δήλωσε ότι οι ειδικευόμενοι πληρώνονταν μόνο κάθε τρεις μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στο αυξανόμενο κόστος ζωής. “Ένας πολύ πολύ πεινασμένος ειδικευόμενος είναι πολύ επικίνδυνος για τους ασθενείς”, είπε.

Η ασθένεια έχει ήδη προκαλέσει βαρύ φόρο αίματος στους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης – μολύνοντας 18 εργαζόμενους και σκοτώνοντας επτά.

“Πρέπει οπωσδήποτε να προστατεύσουμε και να φροντίσουμε τους ανθρώπους που ανταποκρίνονται στην πρώτη γραμμή”, προειδοποίησε ο δρ Charlie Weller, ειδικός σε θέματα λοιμωδών νοσημάτων στο Wellcome. “Χωρίς την παρουσία τους, όλα καταρρέουν”.

Υπάρχει επίσης ανησυχία ότι η έλλειψη συντονισμού τόσο στην κυβέρνηση όσο και σε εξωτερικούς οργανισμούς οδήγησε αρχικά σε ελλείψεις τροφίμων για τους ασθενείς με Έμπολα και τις επαφές σε καραντίνα, με ορισμένους να πεινούν λόγω καθυστερήσεων στην υπογραφή συμφωνιών.

Οι αγροτικές κοινότητες είναι επίσης επιφυλακτικές απέναντι στους επιτρόπους που είναι υπεύθυνοι για τις περιφερειακές ομάδες δράσης της Ουγκάντα για τον Έμπολα, οι οποίοι, ως διορισμένοι από τον πρόεδρο, θεωρούνται συχνά κατάσκοποι της κυβέρνησης. Αυτό έχει υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στα κρίσιμα μηνύματα πρόληψης που μεταφέρονται σε μικρές πόλεις και χωριά.

Το χάος απηχεί την αντίδραση της Κίνας στο Covid

Έχει επίσης δυσκολέψει την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης που απαιτείται για την ενθάρρυνση των ανθρώπων να απευθύνονται σε ιατρικά κέντρα και όχι σε παραδοσιακούς θεραπευτές όταν εμφανίζονται συμπτώματα και για να διασφαλιστεί ότι ακολουθούνται πρακτικές όπως οι ασφαλείς και αξιοπρεπείς ταφές – οι οποίες περιορίζουν την εξάπλωση από τα πτώματα.

Την περασμένη εβδομάδα, αποκαλύφθηκε ότι 23 άνθρωποι μολύνθηκαν μετά την εκταφή ενός θύματος του Έμπολα για να του κάνουν ισλαμική κηδεία. Τρεις από αυτούς που συμμετείχαν πέθαναν έκτοτε.

Ο Δρ Γουέλερ, ο οποίος δεν συμμετέχει στην επιτόπια αντίδραση, δήλωσε ότι η οικοδόμηση εμπιστοσύνης θα είναι επίσης κρίσιμη για οποιαδήποτε εξάπλωση των πειραματικών εμβολίων που πρόκειται να δοκιμαστούν στην Ουγκάντα.

Οι εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των διεθνών εταίρων της είναι επίσης εμφανείς – σε αρκετές περιπτώσεις, η υπουργός Υγείας Jane Ruth Aceng επέπληξε δημοσίως τους δωρητές επειδή διοχετεύουν χρήματα μέσω οργανισμών, αντί να τα δίνουν απευθείας στο υπουργείο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει στείλει χρήματα απευθείας στην Ουγκάντα, αλλά αντ’ αυτού έχει δεσμεύσει 2,2 εκατ. λίρες σε οργανισμούς όπως η Unicef, ο ΠΟΥ και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα. Ομοίως, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουγκάντα, Natalie Brown, επικαλέστηκε μια έκθεση για διαφθορά από τον ελεγκτή της κυβέρνησης της Ουγκάντα όταν ρωτήθηκε γιατί η Αμερική έστειλε 22,5 εκατ. δολάρια έμμεσα.

“Τα κονδύλια δεν φτάνουν απαραιτήτως εκεί που πρέπει να πάνε, και αυτή είναι μια πολύ πραγματική και σοβαρή πρόκληση, και αυτός είναι επίσης ένας από τους λόγους για τους οποίους εργαζόμαστε μέσω τόσων πολλών άλλων εταίρων μας αντί να παρέχουμε απλώς άμεση δημοσιονομική στήριξη”, δήλωσε η ίδια.

Το χάος έχει απόηχους από την πρώιμη αντίδραση της Κίνας στο Covid, όταν οι τοπικοί αξιωματούχοι φοβόντουσαν τις επιπτώσεις του να θέσουν ζητήματα στους ανωτέρους τους, και υπήρξε καταστολή όσων διαφωνούσαν με την επίσημη αφήγηση.

Η Telegraph καταλαβαίνει ότι στις αρχές Οκτωβρίου, το Ινστιτούτο Έρευνας για τους ιούς της Ουγκάντα, ένα κορυφαίο κυβερνητικό ίδρυμα με σοβαρή εμπειρογνωμοσύνη για τις επιδημίες του Έμπολα, αποκόπηκε από την αντιμετώπιση λόγω διαμάχης με την κεντρική κυβέρνηση – γεγονός που συνέβαλε στην καθυστέρηση της ανακοίνωσης των κρουσμάτων στην Καμπάλα.

“Σε αυτό το σύστημα, έχουμε τόση μεγάλη δύναμη συγκεντρωμένη στην κορυφή”, δήλωσε η Δρ Όλιβ Κομπουζίνγκιε, ανώτερη ερευνήτρια στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Makerere στην Καμπάλα, η οποία δεν εμπλέκεται άμεσα στην αντιμετώπιση της επιδημίας του Έμπολα.

Αν κάποιος αναλάβει δράση και κριθεί ότι κάνει λάθος, πολιτικά ή τεχνικά, “οι συνέπειες θα είναι πραγματικά δυσάρεστες για σένα”, πρόσθεσε η ίδια. “Έτσι, αυτό που κάνουν οι άνθρωποι -αντί να ανταποκριθούν και να δράσουν άμεσα- είναι, ότι περιμένουν τα συνθήματα… εν τω μεταξύ, τίποτα δεν συμβαίνει”.

Η Telegraph επικοινώνησε με το Υπουργείο Υγείας της Ουγκάντα για σχόλια.

telegraph.co.uk

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου