Breaking

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

Λουτρό αίματος 4,5 τρισ. δολ. στη Silicon Valley το 2022 – Χιλιάδες οι απολύσεις, φυλλορροούν τα ταλέντα

Share

Οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως έχουν βρει ένα και μοναδικό φάρμακο για τις ασταμάτητες αυξήσεις των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών: επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων

Πρόκειται για ένα πραγματικό λουτρό αίματος – ένα λουτρό αίματος που η τεχνολογία έχει πιθανώς να δει από τότε που έσκασε η φούσκα του διαδικτύου το 2000. 

Αυτή η καταστροφή μπορεί να μετρηθεί με διάφορες παραμέτρους.

Η μία είναι οι ατομικές περιουσίες που διακυβεύονται.

Στο τέλος του 2021 και στις αρχές του 2022, στην κατάταξη των πλουσιότερων ανδρών του κόσμου κυριαρχούσαν ο Elon Musk και ο Jeff Bezos, αντίστοιχα διευθύνων σύμβουλος της Tesla και ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος της Amazon.
Η καθαρή αξία του Musk εκτιμήθηκε στα 270 δισεκατομμύρια δολάρια και του Bezos στα 192,3 δισεκατομμύρια δολάρια από το Bloomberg Billionaires Index.

Ένα χρόνο αργότερα, ο Musk είναι δεύτερος και ο Bezos πέμπτος.

Η περιουσία του Bezos ανέρχεται στα 106 δισεκατομμύρια δολάρια, μειωμένη κατά 86,3 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε ένα χρόνο.

Η καθαρή αξία του Musk έπεσε κατά 140 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο, στα 130 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τώρα, είναι ο Bernard Arnault, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της LVMH Moet Hennessy, που ειδικεύεται στα είδη πολυτελείας, του οποίου η περιουσία είναι η μεγαλύτερη και υπολογίζεται σε 159 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Bezos ισοβαθμεί με τον θρυλικό επενδυτή Warren Buffett.

Βρίσκεται πίσω από τον Ινδό επιχειρηματία Gautam Adani (116 δισεκατομμύρια δολάρια) και τον Bill Gates (109 δισεκατομμύρια δολάρια), τον συνιδρυτή της Microsoft.

Οι μεγιστάνες της τεχνολογίας αναμφίβολα θα παρηγορηθούν με το γεγονός ότι εξακολουθούν να κυριαρχούν σε έξι από τις 10 πρώτες θέσεις, αλλά η ηγεμονία τους δεν είναι πλέον αυτή που ήταν πριν από ένα χρόνο.
Ο Mark Zuckerberg, διευθύνων σύμβουλος του γίγαντα των κοινωνικών μέσων Meta Platforms, εκδιώχθηκε από την πρώτη 20άδα.

Η καθαρή του αξία μειώθηκε κατά 80,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε 44,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι δισεκατομμυριούχοι της τεχνολογίας βλέπουν… κόκκινο

Συνήθως, είναι η τεχνολογία, ένας αναπτυσσόμενος τομέας, που προσλαμβάνει και προσελκύει ταλέντα.
Το 2022, ωστόσο, η τεχνολογία έχει ξεφορτωθεί τεράστιες ποσότητες ταλέντων.

Οι μαζικές περικοπές σε προνόμια, θέσεις εργασίας και δαπάνες έχουν γίνει το δόγμα στη Silicon Valley και σε όλα τα τεχνολογικά κέντρα.

Κυριαρχεί η λιτότητα. 
Η Meta, πρώην Facebook, μείωσε θέσεις εργασίας για πρώτη φορά από τότε που δημιουργήθηκε το 2004.
Περισσότεροι από 11.000, δηλαδή το 13%, των εργαζομένων της εταιρείας απολύθηκαν στις αρχές Νοεμβρίου.
“Η μακροοικονομική ύφεση, ο αυξημένος ανταγωνισμός και η απώλεια σήματος διαφημίσεων οδήγησαν τα έσοδά μας να είναι πολύ χαμηλότερα από ό,τι περίμενα.

Έκανα λάθος και αναλαμβάνω την ευθύνη γι’ αυτό”, έγραψε τότε ο Zuckerberg στους εργαζόμενους.
“Σε αυτό το νέο περιβάλλον, πρέπει να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί ως προς την κεφαλαιακή επάρκεια”, δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος.

“Έχουμε μειώσει το κόστος σε όλη την επιχείρησή μας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των προϋπολογισμών, της μείωσης των προνομίων και της συρρίκνωσης του αποτυπώματος των ακινήτων μας.

Αναδιαρθρώνουμε ομάδες για να αυξήσουμε την αποδοτικότητά μας”, πρόσθεσε.

Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού λιανεμπορίου και του cloud, η Amazon, μείωσε το προσωπικό του επίσης.
Είχε κάνει επιθετικές προσλήψεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς η παγκόσμια οικονομία μετακινήθηκε στο διαδίκτυο λόγω των κοινωνικών περιορισμών που είχαν σχεδιαστεί για να αποτρέψουν την εξάπλωση του covid-19.
Το νέο μάντρα λιτότητας δεν γλίτωσε ούτε την “αγελάδα μετρητών” του ομίλου: το τμήμα cloud AWS. 

“Πολύ δύσκολο για όλους μας”

“Δυστυχώς, επηρεάστηκα από τη σημερινή απόλυση μαζί με άλλους 10.000 ανθρώπους της Amazon.
Είναι σούπερ δύσκολο για όλους μας και προσπαθώ ακόμα να το ξεπεράσω, ενώ περιορίζομαι από το χρονοδιάγραμμα της #visa”, έγραψε η Shivani Parate στο LinkedIn στα μέσα Νοεμβρίου.

Ήταν μηχανικός ανάπτυξης λογισμικού στην Amazon.

Αυτό το συναίσθημα είχε εξαφανιστεί για πολλά χρόνια, καθώς η καθημερινή ζωή εξαρτιόταν από την τεχνολογία.

Όμως η επαναλειτουργία της οικονομίας, ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και ο πληθωρισμός, ο οποίος βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 και πλέον ετών, έχουν αλλάξει το τοπίο.
Οι κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως έχουν βρει ένα και μοναδικό φάρμακο για τις ασταμάτητες αυξήσεις των τιμών των αγαθών και των υπηρεσιών: επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων.

Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, τα επιτόκια δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλά από το 2008. 

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) έφερε το επιτόκιο αναφοράς από το σχεδόν μηδέν κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε ένα εύρος μεταξύ 4,25% και 4,5%.

Τα υψηλότερα επιτόκια συνθλίβουν την ικανότητα των αναπτυσσόμενων εταιρειών να επενδύουν σε τρέχοντα και νέα έργα.
“Οι μακροοικονομικές συνθήκες είναι δύσκολες: ενέργεια στην Ευρώπη, ακίνητα στην Κίνα και τρελά επιτόκια της Fed στις ΗΠΑ”, δήλωσε πρόσφατα ο Musk, σε μια προφανή προσπάθεια να εξηγήσει τη χρηματιστηριακή πτώση της Tesla.
Συνολικά, το χρηματιστήριο σημείωσε παρόμοια πτώση: Η Apple, η Microsoft, η Alphabet, η Amazon, η Tesla και η Meta, οι οποίες ήταν έξι από τις 10 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου μετρούμενες με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς, έχουν χάσει συνολικά περισσότερα από 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αξία φέτος.

Ειδικότερα, η Tesla έχει μειωθεί κατά σχεδόν 800 δισεκατομμύρια δολάρια, η χρηματιστηριακή αξία της Amazon έχει μειωθεί κατά σχεδόν 900 δισεκατομμύρια δολάρια, η Apple έχει μειωθεί κατά σχεδόν 760 δισεκατομμύρια δολάρια, η Alphabet κατά 748 δισεκατομμύρια δολάρια, η Microsoft κατά 740 δισεκατομμύρια δολάρια και η χρηματιστηριακή αξία της Meta έχει συρρικνωθεί κατά σχεδόν 600 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Ως αποτέλεσμα, η Tesla εκδιώχθηκε από την πρώτη 10άδα των μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου, μαζί με τη Meta.
Η Amazon δεν ανήκει πλέον στο κλαμπ των τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τι προβλέπεται για το 2023; Πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε.

Οι καταναλωτές τείνουν να ξοδεύουν σε προϊόντα και υπηρεσίες τεχνολογίας όταν τα πράγματα πάνε καλά.
Μόλις όμως η οικονομική κατάσταση επιδεινωθεί, γίνονται επιφυλακτικοί, προτιμώντας τις απαραίτητες αγορές, συχνά εις βάρος της τεχνολογίας.

Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι προβλέπεται για την τεχνολογία το 2023, καθώς πολλοί οικονομολόγοι και επιχειρηματίες προβλέπουν ύφεση. 

Αυτό μπορεί να πλήξει τις καταναλωτικές δαπάνες.

Αλλά την ίδια στιγμή, οι επενδυτές συχνά επιλέγουν να επιβραβεύουν τις εταιρείες που μειώνουν δραστικά το κόστος. 

Από τότε που ανακοίνωσε περικοπές θέσεων εργασίας στις 9 Νοεμβρίου, η Meta είδε τη μετοχή της να κερδίζει σχεδόν 16%.

bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου