Breaking

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

Bρετανία: Αυγά με το…δελτίο και φόβοι για μεγάλες ελλείψεις τροφίμων

Share

Η Εθνική Ένωση Αγροτών είπε ότι οι ντομάτες, τα αγγούρια και τα αχλάδια θα μπορούσαν να είναι μεταξύ των επόμενων τροφίμων που ενδέχεται να επηρεαστούν, επειδή όλα τα παραπάνω προέρχονται από καλλιέργειες που απαιτούν μεγάλα ποσοστά ενέργειας.

Οι ελλείψεις αυγών που παρατηρούνται «θα μπορούσαν απλώς να είναι η αρχή», καθώς η χώρα «υπνοβατεί» σε μια κρίση εφοδιασμού τροφίμων, προειδοποίησε το συνδικάτο αγροτών και καλλιεργητών. Η Εθνική Ένωση Αγροτών (NFU) κάλεσε την κυβέρνηση να παρέμβει και να βοηθήσει τους πρωτογενείς παραγωγούς που αντιμετωπίζουν σοβαρές πιέσεις από την αύξηση του κόστους καυσίμων, λιπασμάτων και ζωοτροφών.

«Οι αγοραστές είχαν εδώ και δεκαετίες εγγυημένη προσφορά υψηλής ποιότητας προσιτών τροφίμων που παράγονταν σύμφωνα με μερικά από τα υψηλότερα πρότυπα καλής διαβίωσης των ζώων του περιβάλλοντος και της ασφάλειας τροφίμων στον κόσμο», δήλωσε στο BBC η πρόεδρος του NFU Mινέτ Μπάτερς

«Αλλά τα βρετανικά τρόφιμα απειλούνται… σε μια εποχή που η παγκόσμια αστάθεια απειλεί τη σταθερότητα της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων, την επισιτιστική ασφάλεια και την ενεργειακή ασφάλεια. Φοβάμαι ότι η χώρα υπνοβατεί σε περαιτέρω κρίσεις εφοδιασμού τροφίμων, με το μέλλον των βρετανικών προμηθειών φρούτων και λαχανικών να βρίσκεται σε δύσκολη θέση».

Οι απειλές για τον εφοδιασμό τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου σημαίνουν ότι οι ελλείψεις αυγών που παρουσιάστηκαν φέτος «θα μπορούσαν απλώς να είναι η αρχή». Ορισμένοι κολοσσοί σούπερ μάρκετ εισήγαγαν ένα προσωρινό όριο αγοράς αυγών ως προληπτικό μέτρο τον Νοέμβριο, εν μέσω των επιπτώσεων στην προσφορά του αυξανόμενου κόστους και της γρίπης των πτηνών.

Το κόστος του γάλακτος, του τυριού και των αυγών αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 45 ετών. Ακόμη και τα παντοπωλεία με το χαμηλότερο κόστος έχουν γίνει κατά 17% πιο ακριβά.

Ωστόσο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (Defra) είπε ότι η Βρετανία έχει υψηλό βαθμό επισιτιστικής ασφάλειας που «βασίζεται στην προμήθεια από διαφορετικές πηγές», συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής εγχώριας παραγωγής καθώς και εισαγωγών μέσω σταθερών εμπορικών οδών.

Ο ρυθμός του πληθωρισμού των τιμών των τροφίμων αναμένεται να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από έτος σε έτος, μεταξύ 17% και 19% στις αρχές του 2023, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διανομής Παντοπωλείων (IGD). Αυξήθηκε από την προηγούμενη πρόβλεψή του για ανώτατο όριο μεταξύ 14% και 16%.

Πηγή: Sky News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου