Breaking

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

Ανταλλαγή «αιχμαλώτων» μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας: Η Ρωσία απελευθέρωσε την Μπρίτνεϊ Γκράινερ και οι ΗΠΑ τον Βίκτορ Μπουτ

 

Η ανταλλαγή των δύο κρατουμένων έγινε σήμερα στο αεροδρόμιο του Άμπου Ντάμπι

Σε ανταλλαγή  πολιτικών «αιχμαλώτων» προχώρησαν ΗΠΑ και Ρωσία: Η Ρωσία απελευθέρωσε την μπασκετμπολίστρια Μπρίτνεϊ Γκράινερ η οποία είχε καταδικαστεί για εμπόριο ναρκωτικών, και οι ΗΠΑ απελευθερώνουν τον εμβληματικό Ρώσο «Άρχοντα του Πολέμου» Βίκτορ Μπουτ, ο οποίος αποτέλεσε έμπνευση και για την ταινία «Lord of War», με πρωταγωνιστή τον Νίκολας Κέιτζ.

Ο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με την Γκράινερ από το Οβάλ Γραφείο, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι στην συνομιλία συμμετείχε η σύζυγος της Γκράινερ, Σερέλ.

Ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ανέφεραν ότι η ανταλλαγή των δύο κρατουμένων έγινε σήμερα στο αεροδρόμιο του Άμπου Ντάμπι.

Μ.Ζαχάροβα: «Απίστευτο!» 

Τη χαρά των Ρώσων για την απελευθέρωση του εμπόρου όπλων εξέφρασε μέσω Telegram η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα.

«Απίστευτο! Λαμβάνουμε μηνύματα – γράφουν άνθρωποι από τη Ρωσία και από το εξωτερικό,  μας συγχαίρουν και χαίρονται για την απελευθέρωση του Βίκτορ Μπουτ. Δεν τον γνωρίζουν προσωπικά, δεν τον έχουν δει ποτέ. Αλλά ανησυχούν όπως για τον αγαπημένο τους! Ευχαριστείτε τη χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Telegram.

Ποιος είναι ο «Άρχοντας του Πολέμου» Βίκτορ Μπουτ

Ο Βίκτορ Μπουτ συνελήφθη σε επιχείρηση που έγινε το 2008 στην Ταϊλάνδη, αφού επί χρόνια κατάφερνε να διαφεύγει παρά τα δυτικά εντάλματα σύλληψης και το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων του.

Η δίκη επικεντρώθηκε στον ρόλο του Μπουτ στην προμήθεια του FARC.

Η Ουάσιγκτον, που συνεργάστηκε με τις αρχές της Ταϊλάνδης για τη σύλληψή του, υποστήριξαν ότι αυτά τα όπλα προορίζονταν για δολοφονίες Αμερικανών.

Όμως, ο Μπουτ είχε ακόμη πιο μακρά ιστορία πωλήσεων όπλων σε κάποια από τα πιο επικίνδυνα και φτωχά μέρη του κόσμου. Το 2002 και πρώην Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος, μιλώντας στους Los Angeles Times, τον περιέγραψε ως τον «Ντόναλντ Τραμπ ή τον Μπιλ Γκέιτς» του εμπορίου όπλων.

Επίσης, είχε σχέσεις του με τον Τσαρλς Τέιλορ της Λιβερίας και τον Μουαμάρ Καντάφι της Λιβύης.

Έχει κατηγορηθεί ότι έφτιαξε έναν στόλο φορτηγών αεροπλάνων για τη μεταφορά όπλων σε εμπόλεμες ζώνες σε όλο τον κόσμο από τη δεκαετία του ‘90, τροφοδοτώντας αιματηρές συγκρούσεις από τη Λιβερία έως τη Σιέρα Λεόνε και το Αφγανιστάν.

Λόγω των δραστηριοτήτων του στη Λιβερία οι αμερικανικές αρχές «πάγωσαν» το 2004 τα περιουσιακά στοιχεία του στις ΗΠΑ και μπλόκαραν όλες τις συναλλαγές του στη χώρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου