Breaking

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

Αφήνουν τα παιδιά χωρίς ιατρική περίθαλψη: Τεράστια η λίστα αναμονής στο Παίδων “Αγία Σοφία”… Είναι οι ίδιοι που έλεγαν ότι νοιάζονται για την υγεία σας και ήθελαν να σας εμβολι@σουν με το ζόρι

Share

Τεράστια είναι η λίστα αναμονής για μία χειρουργική επέμβαση στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», καθώς ο ρυθμός εξυπηρέτησης των προγραμματισμένων χειρουργείων είναι εξαιρετικά αργός λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό.

Παρά την εκκαθάριση της λίστας αναμονής για χειρουργείο στα δύο νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας και τις προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας για επίλυση του προβλήματος – το οποίο γιγαντώθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας – ο ρυθμός διεξαγωγής των χειρουργικών επεμβάσεων σε παιδιά, είναι εξαιρετικά αργός. Το πρόβλημα είναι έντονο και στο νοσοκομείο «Αγία Σοφία».

Για την εξυπηρέτηση των τακτικών περιστατικών στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» είναι σε λειτουργία μόλις δύο χειρουργικές τράπεζες, ενώ απαιτείται τουλάχιστον διπλάσιος αριθμός στην πρωινή βάρδια, ώστε να διεξάγονται περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις.

Σύμφωνα με την Ηρώ Αποστολοπούλου, ειδικευόμενη παιδοχειρουργό και μέλος της 5μελούς της ΕΙΝΑΠ του Νοσοκομείου, λόγω των ελλείψεων γιατρών, αναισθησιολόγων και νοσηλευτών χειρουργείων, οι επεμβάσεις γίνονται με “το σταγονόμετρο”, ενώ η μείωση της λίστας αναμονής με τους ρυθμούς αυτούς δεν είναι εφικτή, καθώς τα παλαιά περιστατικά δεν μειώνονται και προστίθενται συνεχώς σε αυτήν και νέα, όπως λέει:

“Έχουν αρχίσει να δρομολογούνται τα χειρουργεία, αλλά για να καλυφθεί όλο αυτό το κενό που υπάρχει και να προχωρήσει αυτή η λίστα, θα πρέπει να υπάρχουν τέσσερα με πέντε χειρουργικά τραπέζια. Η διοίκηση του Νοσοκομείου μας είπε, ότι είναι γνωστές οι ελλείψεις και προσπαθούν να κάνουν ένα κατάλογο με βασικές ελλείψεις σε όλα τα τμήματα, για να το προωθήσουν στο Υπουργείο”, αναφέρει η ίδια.

Η συγχώνευση των δυο χειρουργικών κλινικών – της Α’ και Β’ Χειρουργικής – μετά το 2020 και η μη προκήρυξη όλων των μόνιμων θέσεων αύξησε τα ήδη μεγάλα κενά.

Έτσι σήμερα, διεξάγονται σχεδόν τα μισά χειρουργεία σε σύγκριση με το παρελθόν. Δηλαδή, αντί για περίπου 30 επεμβάσεις τον μήνα, γίνονται πλέον λιγότερες από 15.

Την προηγούμενη εβδομάδα διορίστηκαν στο «Αγία Σοφία» τρεις νέοι αναισθησιολόγοι, οι οποίοι κατέλαβαν τις θέσεις τριών συναδέλφων τους, που αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν εντός της επόμενης χρονιάς.

Αυτή τη στιγμή στον χειρουργικό τομέα λειτουργούμε σαν μία κλινική, ενώ ήμασταν δύο κλινικές. Κι αυτό έχει να κάνει και με τις ελλείψεις”, σημειώνει η κ. Αποστολοπούλου και εξηγεί αναλυτικά:

“Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή έχουμε τρεις επικουρικούς και μετά από προσλήψεις που έγιναν μετά από χρόνια, έχουμε και πέντε μόνιμους. Και αν σκεφτεί κανείς ότι εξυπηρετούμε περιστατικά από όλη την Ελλάδα δεν φτάνουν αυτοί οι γιατροί. Οι ελλείψεις των αναισθησιολόγων δεν ήταν μόνο τρεις. Με αυτούς τους τρεις δεν καλύπτονται όλα τα κενά που υπάρχουν. Σίγουρα απαιτούνται παραπάνω αναισθησιολόγοι και να υποστηριχθούν τουλάχιστον δύο ακόμη χειρουργικά τραπέζια στην πρωινή βάρδια”, αναφέρει.

Πάνω από 280 είναι οι κενές οργανικές θέσεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, όπως τόνισαν οι εργαζόμενοι οι οποίοι την περασμένη Τρίτη 20/12 πραγματοποίησαν κινητοποίηση στο προαύλιο του Νοσοκομείου Παίδων “Αγία Σοφία” με κεντρικό αίτημα την πρόσληψη προσωπικού.

“Στο χειρουργείο λείπει και νοσηλευτικό προσωπικό και υπάρχει προσωπικό που θα φύγει τέλος του χρόνου και κανείς δεν μας έχει πει εάν θα αντικατασταθεί. Γιατί δεν είναι δύο σε κάθε χειρουργικό τραπέζι, δηλαδή, ο αναισθησιολόγος που κοιμίζει τον ασθενή και ο χειρουργός που τον χειρουργεί. Είναι σειρά προσωπικού που εμπλέκεται. Χρειάζονται τουλάχιστον επιπλέον δύο νοσηλευτές του χειρουργικού και ένας νοσηλευτής του αναισθησιολογικού για να υπάρχει το μίνιμουμ της ασφάλειας. Τρεις επιπλέον ανά χειρουργικό τραπέζι δηλαδή”, καταλήγει η παιδοχειρουργός του Νοσοκομείου “Αγία Σοφία”.

Η 5μελής Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ του Νοσοκομείου Παίδων έθεσε στη Διοίκηση και το πολύ σοβαρό θέμα -σύμφωνα με τους εργαζόμενους- της μετατροπής του Παιδοογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), αλλά και τις άλλες ελλείψεις σε τμήματα, όπως το Ανοσολογικό, το Παιδονευρολογικό και το Τμήμα Μεσογειακής Αναιμίας.

«Για το Ογκολογικό, το οποίο μας ενδιαφέρει πάρα πολύ γιατί θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στη ζωή αυτών των παιδιών, ο Διοικητής μας είπε ότι περιμένει να δει τους όρους και τις προϋποθέσεις που προβλέπονται για μια τέτοια αλλαγή γιατί δεν έχει λάβει γνώση και ότι θα το σκεφτεί και θα το ξανασυζητήσουμε», τόνισε η γιατρός του Νοσοκομείου.

Οι γιατροί επιφυλάσσονται, όπως λένε, καθώς έλαβαν τη διαβεβαίωση από τη Διοίκηση ότι θα προωθηθούν τα αιτήματα στο Υπουργείο Υγείας.

karditsastakra.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου