Breaking

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2022

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ! ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ! ΠΑΤΡΙΔΑ – ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ – ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ! ΤΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΖΩΝΤΑΝΑ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ!

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Οι παραδόσεις, το γιορτινό και οικογενειακό κλίμα είναι συνυφασμένα με τα οικογενειακά Χριστούγεννα. Τα παιδιά περιμένουν τον Άγιο Βασίλη. Tα Χριστούγεννα θεωρούνται οι πιο χαρούμενες διακοπές. Γιατί όμως είναι σημαντικά;

Ήθη και έθιμα

Γνωρίζεις ότι οι γνώσεις, οι αξίες και οι δεξιότητες αποτελούν το σημαντικότερο τρίπτυχο της εκπαίδευσης που οδηγεί (ιδανικά) στην ευρύτερη έννοια της παιδείας για έναν άνθρωπο σήμερα. Μία από τις πτυχές του ρόλου σου ως γονέας, είναι να δώσεις στο παιδί σου τα ερεθίσματα για να αναπτύξει γνώσεις και δεξιότητες, αλλά και για να καθορίσει τον τρόπο ζωής και σκέψης του. Στην εποχή που η τεχνολογία, η ενημέρωση και η μόρφωση δεν ήταν δεδομένη τα ήθη και τα έθιμα έβαζαν τα όρια ώστε οι αξίες να είναι ορατές σε όλους. Έτσι λοιπόν μια εποχή, όπως τα Χριστούγεννα, που η κάθε οικογένεια έχει τις δικές της παραδόσεις μπορείς να μεταδόσεις τις αξίες σου μέσα από έναν διασκεδαστικό, καθόλου πιεστικό τρόπο. Είναι η ευκαιρία να μεταδόσεις τις αξίες που έχουν προσωπική, κοινωνική και πολιτισμική σημασία και διαμορφώνουν την ταυτότητά του παιδιού.

Οικογενειακά Χριστούγεννα, οικογενειακή γιορτή

Οι οικογενειακές γιορτές είναι ένας συμβολικός τρόπος επικοινωνίας, αγάπης, προσφοράς μεταξύ των μελών της οικογένεια. Τα Χριστούγεννα κατά παράδοση είναι οικογενειακή γιορτή και ίσως από τις πιο εορταστικές για παιδιά και ενήλικες. Όλη η οικογένεια από πολύ νωρίς μπαίνει στο πνεύμα των Χριστουγέννων, περιμένοντας με ανυπομονησία το στολισμό του σπιτιού, τη συμμετοχή στις εορταστικές εκδηλώσεις. Οι αναμνήσεις σου από την παιδική ηλικία έχουν πολύ σημαντικό ρόλο στα μηνύματα που περνάς στα παιδιά σου και αυτά με την σειρά τους θα τα περάσουν στις επόμενες γενιές. Οι κοινές δραστηριότητες και η ποιότητα χρόνου μεταξύ της οικογένειας ευνοούν τα θετικά συναισθήματα, βοηθούν τα παιδιά να έχουν αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση. Περνώντας ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά υπάρχει χρόνος για επικοινωνία μέσα στην οικογένεια, κάτι που είναι δύσκολο στην καθημερινότητα

Ο Άγιος Βασίλης έρχεται

Φαντάζομαι ότι  σου αρέσει να  βλέπεις τα παιδιά να τρέχουν προς το χριστουγεννιάτικο δέντρο ή το τζάκι το πρωί της Πρωτοχρονιάς και να ανοίγουν τα δώρα του Αγίου Βασίλη. Η περιέργεια τους “μα, πώς μας βρήκε;”, “πώς χώρεσε από την καμινάδα” και αργότερα το δύσκολο ερώτημα “υπάρχει ο Άγιος Βασίλης;” είναι στιγμές που αξίζουν να τις ζεις με τα παιδιά.  Ο ‘Άγιος Βασίλης είναι πολύ σημαντικός. Μαθαίνει στα παιδιά πώς να πιστεύουν σε κάτι που δεν έχουν ποτέ δει ή αγγίξει. Στην πορεία της ζωής τους θα χρειαστείς να πιστεύουν στον εαυτό τους, στους φίλους τους, στα ταλέντα τους και στην οικογένειά τους. Θα χρειαστεί να πιστέψουν σε πράγματα που δεν μπορούν να μετρήσουν ή να κρατήσουν στα χέρια τους όπως την αγάπη, την εμπιστοσύνη, την ειλικρίνεια και την ευτυχία.  Ο Άγιος Βασίλης είναι ένας δάσκαλος που μπορεί να κατεβαίνει μέσα από όλες τις καμινάδες του κόσμου και να γεμίσει τις καρδιές μας με χαρά και ελπίδα.

Μέρες ξεκούρασης

Κοιμήσου, χουζουρέψε, παίξε επιτραπέζια παιχνίδια, κάνε βόλτα στην στολισμένη πόλη. Δείτε μια οικογενειακή Χριστουγεννιάτικη ταινία, στολίστε το σπίτι όλοι μαζί, φτιάξτε μελομακάρονα και κουραμπιέδες ώστε να μυρίσει το σπίτι γιορτή, δείτε φίλους σας, καλέστε συμμαθητές των παιδιών στο σπίτι. Άλλαξε την καθημερινότητα σου με τέτοιο τρόπο ώστε να γεμίσεις μπαταρίες. Είναι σημαντικό η νέα χρονιά να σας βρει, σαν οικογένεια, ξεκούραστους και ανανεωμένους. Μοίρασε θετικά συναισθήματα και βρες το χρόνο να δείξεις την αγάπη σου σε ανθρώπους που μέσα στην ρουτίνα της ημέρας ξεχνάς να το κάνεις. Μην ξεχνάς πως η ουσία της ζωής βρίσκεται στα πρόσωπα, στα συναισθήματα και στις εμπειρίες και όχι μόνο στα υλικά αγαθά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου