Breaking

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

Ισόβια στον δολοφόνο της Γαρυφαλλιάς

Ισόβια κάθειρξη ήταν η απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Σύρου για την ποινή στον 30χρονο Δημήτρη Βέργο ο οποίος κρίθηκε ένοχος για τη δολοφονία, το καλοκαίρι του 2021, της άτυχης Γαρυφαλλιάς Ψαράκου στη Φολέγανδρο.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο δράστης κρίθηκε ένοχος για την τέλεση εγκληματικής πράξης σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και δεν του αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά.

Μετά την καταδικαστική σε βάρος του απόφαση και την επιβολή των ισοβίων, ο 30χρονος δολοφόνος θα αναχωρήσει φρουρούμενος απο την Σύρο για να οδηγηθεί σε φυλακές για να εκτίσει την ποινή του.

Οι δηλώσεις του δικηγόρου της οικογένειας της Γαρυφαλλιάς, Αλέξη Κούγια, μετά τη΄ν απόφαση του δικαστηρίου


«Ήταν μια εμβληματική δίκη. Δυστυχώς οι υπερασπιστικές επιλογές του κατηγορουμένου ήταν λάθος. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν επιλέγεις τις κωμικές δικαιολογίες. Ειδικά το ότι προσπαθούσε από την αρχή να πείσει ότι είναι σχιζοφρενής ήταν λάθος καθώς όσα έλεγε δεν επιβεβαιώνονται επιστημονικά με κορυφαία την κωμικοτραγική δικαιολογία ότι έβλεπε πουλιά να πετάνε. Η εισαγγελέας το είπε ευθέως ότι αυτό δεν προβλέπεται στις παραληρηματικές εκδηλώσεις της σχιζοφρένειας. Εύχομαι όταν θα βγει από τη φυλακή να έχει καταλάβει τι έχει κάνει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κούγιας.

Το σκεπτικό

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, που μεταφέρει το logostypos.gr, το έγκλημα στη Φολέγανδρο έγινε έξω από το αυτοκίνητο με δυο σπρωξίματα (το ένα στο αυτοκίνητο και το δεύτερο εκεί που βρέθηκαν τα προσωπικά αντικείμενα της Γαρυφαλλιάς). Το λεκτικό επεισόδιο μεταξύ του θύτη και του θύματος ξεκίνησε μέσα στο αυτοκίνητο.

Το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα ότι τα τραύματα στο πρόσωπο του θύματος προέρχονται πιθανότατα πάλι από τον δράστη. Παράλληλα ο δράστης κατηγορείται ότι δεν έκανε άμεση προσπάθεια διάσωσης του θύματος. Τα λίγα ευρήματα που βρέθηκαν στο σημείο του εγκλήματος μαρτυρούν ότι έγινε πάλη μεταξύ των δυο πλευρών.

Το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς των συνηγόρων υπεράσπισης περί μειωμένου καταλογισμού του δράστη, αν και παραδέχθηκε ότι επισκεπτόταν κάποιον ψυχίατρο, χωρίς όμως να παρουσιάσει ποτέ κατά την διάρκεια της ζωής του κάποιο σοβαρό ψυχολογικό επεισόδιο.

Επίσης το δικαστήριο ομόφωνα απέρριψε το άρθρο 36 για απαλλαγή με το αιτιολογικό ότι ο 30χρονος δεν είχε εκδηλώσει ποτέ επιθετική συμπεριφορά, ενώ απέρριψε και την αιτίαση περί βρασμού ψυχής.

Η άγρια δολοφονία

Σύμφωνα με τα ευρήματα της εξέτασης της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πειραιά, με επικεφαλής τον ιατροδικαστή Ηλία Μπογιόκα, το άψυχο κορμί της Γαρυφαλλιάς, το οποίο είχαν ανασύρει από τη θάλασσα λιμενικοί, έφερε μώλωπα από γροθιά στο δεξί μάτι, είχε γδαρσίματα στη δεξιά πλευρά, αλλά και στην πλάτη, καθώς και ένα τραύμα 4-5 εκατοστών στη δεξιά πλευρά του κεφαλιού της.

Επίσης, από τα χτυπήματα στα βράχια είχαν ανοίξει οι βρεγματικές ραφές του κρανίου ενώ όλα τα χτυπήματα, αλλά και το σύρσιμο στα βράχια έγιναν, ενώ η Γαρυφαλλιά βρισκόταν εν ζωή. Σύμφωνα με το συμπέρασμα του κ. Μπογιόκα, οι κακώσεις που έφερε η 26χρονη φαρμακοποιός και κυρίως αυτές στο κεφάλι ήταν ικανές να προκαλέσουν αναισθησία και έντονο άλγος προσθέτοντας ότι στη θάλασσα την είχε ρίξει ο δράστης και ο θάνατος της άτυχης κοπέλας είχε προέλθει από πνιγμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου