Breaking

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2022

Ρωσία – Κίνα: Θα πραγματοποιήσουν κοινά ναυτικά γυμνάσια αυτή την εβδομάδα

Share

«Υπεδραστήρια» εμφανίζεται η Ρωσία καθώς – εκτός από τον πόλεμο στην Ουκρανία – πραγματοποιεί ή προγραμματίζει και στρατιωτικά ή ναυτικά γυμνάσια σε συνεργασία με διάφορες χώρες.

Έτσι ενώ η εβδομάδα ξεκίνησε με ανακοίνωση περί κοινών γυμνασίων με τη Λευκορωσία – την οποία επισκέπτεται σήμερα ο Βλάντιμιρ Πούτιν – θα συνεχιστεί με κοινά ναυτικά γυμνάσια με την Κίνα από τις 21 ως τις 27 Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Οι σινορωσικές κοινές ναυτικές ασκήσεις, οι οποίες διεξάγονται κάθε χρόνο από το 2012, θα περιλάβουν εκτοξεύσεις πυραύλων και πυρά πυροβολικού στην Ανατολική Σινική Θάλασσα, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Ο κύριος λόγος των γυμνασίων είναι να ενισχυθεί η ναυτική συνεργασία ανάμεσα στη Ρωσία και την Κίνα και να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού», όπως αναφέρει η ανακοίνωση.

Αφότου η Ρωσία εισέβαλε το Φεβρουάριο στην Ουκρανία, η Μόσχα επιδιώκει να αυξήσει τις πολιτικές και τις οικονομικές σχέσεις της, καθώς και τις σχέσεις στον τομέα της ασφάλειας με το Πεκίνο και θεωρεί τον κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ σύμμαχο κλειδί σε μια αντιδυτική συμμαχία.

Οι δύο χώρες υπέγραψαν μια «απεριόριστη» στρατηγική σύμπραξη μερικές ημέρες πριν η Μόσχα εξαπολύσει το Φεβρουάριο τη μεγαλύτερη χερσαία εισβολή που έχει γίνει στην Ευρώπη μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όμως το Πεκίνο έχει έκτοτε εκφράσει ανησυχίες για τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Ρωσία ανακοίνωσε πως τέσσερα πλοία της θα συμμετάσχουν στα γυμνάσια -περιλαμβανομένου του πυραυλοφόρου καταδρομικού Varyag-, ενώ θα συμμετάσχουν επίσης έξι κινεζικά πλοία, μαζί με αεροπλάνα και ελικόπτερα και από τις δύο πλευρές.

Ρωσικά πολεμικά πλοία απέπλευσαν σήμερα από το λιμάνι του Βλαδιβοστόκ στη ρωσική άπω ανατολή για να συμμετάσχουν στα γυμνάσια, που αρχίζουν μεθαύριο, Τετάρτη, και θα διαρκέσουν μια εβδομάδα.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου