Breaking

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022

«Θα συνεχιστεί η ξηρασία και η ανομβρία τον Ιανουάριο»

 Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2022

«Θα συνεχιστεί η ξηρασία και η ανομβρία τον Ιανουάριο» Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης

«Αυτό που μας προβληματίζει με τον καιρό στη χώρα μας είναι η παρατεταμένη ανομβρία και η ξηρασία η οποία αναμένεται να συνεχιστεί ακόμα», αναφέρει σε συνέντευξή του στη «Ζούγκλα», ο καθηγητής Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αριστείδης Μπαρτζώκας. Παράλληλα ξεκαθαρίζει πως για το επόμενο διάστημα δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο σύστημα ψυχρής εισβολής το οποίο μπορεί να επηρεάσει την Ελλάδα.

«Από τις 10 Ιανουαρίου και μετά ίσως έχουμε κάποιες βροχές σε περιοχές της χώρας αλλά τίποτε παραπάνω», σημειώνει χαρακτηριστικά.

00:00
00:01

 

Ερωτηθείς για ποιο λόγο οι θερμοκρασίες είναι υψηλές για την εποχή ενώ βρισκόμαστε ήδη στα τέλη του Δεκέμβρη είναι σαφής: «Οι καιρικές αυτές συνθήκες είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Επίσης υπάρχει κι ένας αντικυκλώνας πάνω και από τη χώρα μας ο οποίος αυτή τη στιγμή εμποδίζει οποιοδήποτε ψυχρό σύστημα να πλησιάσει» .

Για το ενδεχόμενο τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο να έχουμε πολύ βαρύ χειμώνα ή κάποια αρκτική εισβολή, ο καθηγητής απαντά πως «κανείς δεν μπορεί προς το παρόν να το προβλέψει».

Παράλληλα αναφέρεται και στο πρόβλημα με την ατμόσφαιρα που δημιουργείται αυτή την εποχή λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Όπως τονίζει μεταξύ άλλων, «ευνοείται η ανάπτυξη αιθαλομίχλης, μέσω της συσσώρευσης της ρύπανσης, που παραμένει στα χαμηλά στρώματα».

Ο Αριστείδης Μπαρτζώκας κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναφέρεται και στις φονικές χιονοθύελλες  που δοκιμάζουν τις αντοχές εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων στις ΗΠΑ ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον λόγω της αυξημένης κατανάλωσης ενέργειας το καλοκαίρι αλλά και τον χειμώνα εξαιτίας των πρωτοφανών καιρικών συνθηκών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου