Breaking

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022

Όταν ο Σνόουντεν αναφέρετε στους κακούς και ο Κούλης είναι στην λίστα…

Share

Όταν ο Σνόουντεν αναφέρετε στους κακούς και ο Κούλης είναι στην λίστα… ξέρεις ότι τα σκατά απλώθηκαν πολύ

Γράφει ο Σνόουντεν (Snowden) στο Twitter:

«Ένας διαβόητος έμπορος ψηφιακών όπλων απέρριψε τη συμμετοχή του σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Δουλεύουμε με τα καλά παιδιά». Πρόσθεσε, «Και μερικές φορές τα καλά παιδιά δεν συμπεριφέρονται».

Ναι, ξέρεις πώς λένε τα καλά παιδιά που δεν συμπεριφέρονται;

Κακά παιδιά.»

Πώς η παγκόσμια βιομηχανία σπάϊγεαρ (spyware – Κατασκοπευτικό λογισμικό) βγήκε εκτός ελέγχου
Από τους Μάρκ Μαζέτι, Ρόνεν Μπέργκμαν & Ματίνα Στέβις-Γκράιντεφ (Mark Mazzetti, Ronen Bergman & Matina Stevis-Gridneff)

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πήρε δημόσια θέση πέρυσι κατά της κατάχρησης του spyware με στόχο τους ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αντιφρονούντες και δημοσιογράφους: Έθεσε τον πιο διαβόητο κατασκευαστή των εργαλείων χάκινγκ (hacking δηλαδή η απόκτηση μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης σε δεδομένα ενός συστήματος ή υπολογιστή.), την ισραηλινή εταιρεία Εν Ες Ο Γκρουπ (NSO Group).

Ωστόσο, η παγκόσμια βιομηχανία εμπορικού spyware – που επιτρέπει στις κυβερνήσεις να εισβάλουν στα κινητά τηλέφωνα και να συλλέγουν δεδομένα – συνεχίζει να αναπτύσσεται. Ακόμη και η κυβέρνηση των ΗΠΑ το χρησιμοποιεί.

Η Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών αναπτύσσει κρυφά spyware από διαφορετική ισραηλινή εταιρεία, σύμφωνα με πέντε άτομα που είναι εξοικειωμένα με τις λειτουργίες της υπηρεσίας, στην πρώτη επιβεβαιωμένη χρήση εμπορικού spyware από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Ταυτόχρονα, η χρήση spyware συνεχίζει να πολλαπλασιάζεται σε όλο τον κόσμο, με νέες εταιρείες – οι οποίες απασχολούν πρώην ισραηλινούς βετεράνους της κυβερνοκατασκοπείας, ορισμένοι από τους οποίους εργάζονταν για την NSO – μπαίνουν για να καλύψουν το κενό που άφησε η μαύρη λίστα. Με αυτήν την επόμενη γενιά εταιρειών, η τεχνολογία που κάποτε βρισκόταν στα χέρια ενός μικρού αριθμού εθνών είναι τώρα πανταχού παρούσα — μεταμορφώνοντας το τοπίο της κυβερνητικής κατασκοπείας.

Μια εταιρεία, που πουλάει ένα εργαλείο χάκερ που ονομάζεται πρέντατορ (Predator) και διευθύνεται από έναν πρώην Ισραηλινό στρατηγό από γραφεία στην Ελλάδα, βρίσκεται στο επίκεντρο πολιτικού σκανδάλου στην Αθήνα σχετικά με τη χρήση του spyware εναντίον πολιτικών και δημοσιογράφων.

Μετά από ερωτήσεις από τους Νιου Γιορκ Τάιμς (New York Times), η ελληνική κυβέρνηση παραδέχτηκε ότι έδωσε στην εταιρεία Ιντελέξα (Intellexa) άδεια για να πουλήσει το Predator σε τουλάχιστον μία χώρα με ιστορικό καταστολής, την Μαδαγασκάρη. Οι Times έλαβαν επίσης μια επιχειρηματική πρόταση που έκανε η Intellexa για να πουλήσει τα προϊόντα της στην Ουκρανία, η οποία απέρριψε την προσφορά πωλήσεων.

Το Predator βρέθηκε να έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλες δώδεκα χώρες από το 2021, καταδεικνύοντας την συνεχιζόμενη ζήτηση μεταξύ των κυβερνήσεων και την έλλειψη ισχυρών διεθνών προσπαθειών για τον περιορισμό της χρήσης τέτοιων εργαλείων.

Η έρευνα των Times βασίζεται σε εξέταση εγγράφων χιλιάδων σελίδων — συμπεριλαμβανομένων σφραγισμένων δικαστικών εγγράφων στην Κύπρο, απόρρητων κοινοβουλευτικών μαρτυριών στην Ελλάδα και μυστικής έρευνας της ισραηλινής στρατιωτικής αστυνομίας — καθώς και σε συνεντεύξεις με περισσότερους από δύο δωδεκάδες κυβερνητικούς και δικαστικούς αξιωματούχους, νόμους φορείς επιβολής του νόμου, στελέχη επιχειρήσεων και θύματα hacking σε πέντε χώρες.

Τα πιο εξελιγμένα εργαλεία spyware – όπως το Πήγασος (Pegasus) της NSO – διαθέτουν τεχνολογία «μηδενικού κλικ», που σημαίνει ότι μπορούν να εξαγάγουν κρυφά και εξ αποστάσεως τα πάντα από το κινητό τηλέφωνο ενός στόχου, χωρίς ο χρήστης να χρειάζεται να κάνει κλικ σε έναν κακόβουλο σύνδεσμο για να δώσει στον Pegasus απομακρυσμένη πρόσβαση. Μπορούν επίσης να μετατρέψουν το κινητό τηλέφωνο σε συσκευή παρακολούθησης και μυστικής καταγραφής, επιτρέποντας στο τηλέφωνο να κατασκοπεύει τον ιδιοκτήτη του. Αλλά και τα εργαλεία hacking χωρίς δυνατότητα μηδενικού κλικ, τα οποία είναι σημαντικά φθηνότερα, έχουν επίσης σημαντική αγορά.

Το εμπορικό spyware έχει χρησιμοποιηθεί από τις υπηρεσίες πληροφοριών και τις αστυνομικές δυνάμεις για να χακάρουν τηλέφωνα που χρησιμοποιούνται από δίκτυα ναρκωτικών και τρομοκρατικές ομάδες. Αλλά έχει επίσης γίνει κατάχρηση από πολλά αυταρχικά καθεστώτα και δημοκρατίες για να κατασκοπεύουν πολιτικούς αντιπάλους και δημοσιογράφους. Αυτό οδήγησε τις κυβερνήσεις σε μια μερικές φορές βασανισμένη λογική για τη χρήση τους – συμπεριλαμβανομένης μιας αναδυόμενης θέσης του Λευκού Οίκου ότι η αιτιολόγηση για τη χρήση αυτών των ισχυρών όπλων εξαρτάται εν μέρει από το ποιος τα χρησιμοποιεί και εναντίον ποιου.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να επιβάλει κάποιο βαθμό τάξης στο παγκόσμιο χάος, αλλά σε αυτό το περιβάλλον, οι Ηνωμένες Πολιτείες έπαιξαν και εμπρηστή και πυροσβέστη. Εκτός από τη χρήση spyware από την Διεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών των ΗΠΑ (D.E.A. ή Drug Enforcement Administration) — στην προκειμένη περίπτωση, ένα εργαλείο που ονομάζεται Γραφίτης (Graphite), κατασκευασμένο από την ισραηλινή εταιρεία Πάραγκον (Paragon) — η C.I.A. κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ αγόρασε το Pegasus για την κυβέρνηση του Τζιμπουτί, η οποία χρησιμοποιούσε το εργαλείο χάκερ για τουλάχιστον ένα χρόνο ενώ αξιωματούχοι της F.B.I. το προσπάθησαν στα τέλη του 2020 και το πρώτο εξάμηνο του 2021 για να το αναπτύξουν οι ίδιοι για τις δικές τους ποινικές έρευνες προτού το γραφείο εγκαταλείψει τελικά την ιδέα.

Σε δήλωσή της στους Times, η Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών ανέφερε ότι «οι άνδρες και οι γυναίκες της Δίωξης χρησιμοποιούν κάθε νόμιμο εργαλείο έρευνας που είναι διαθέσιμο για την καταδίωξη των καρτέλ με έδρα το εξωτερικό και των ατόμων που δρουν σε όλο τον κόσμο που ευθύνονται για τους θανάτους 107.622 Αμερικανών από ναρκωτικά πέρυσι».

Ο Στέβεν Φέλντσταϊν (Steven Feldstein), ειδικός στο Κάρνεγκι Εντάουμεντ φορ ιντερνάτιοναλ πις (Κληροδότημα Κάρνεγκι για τη Διεθνή Ειρήνη ή Carnegie Endowment for International Peace) στην Ουάσιγκτον, έχει τεκμηριώσει τη χρήση spyware από τουλάχιστον 73 χώρες.

«Οι ποινές εναντίον της NSO και των παρόμοιων της είναι σημαντικές», είπε. «Αλλά στην πραγματικότητα, άλλοι πωλητές μπαίνουν μέσα. Και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι θα εξαφανιστεί.»

Μετάφραση: Ξένια Ιωαννίδου

Πηγή άρθρου των Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου