Breaking

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2022

Οργή στο Βερολίνο με την ομολογία Ε.Μακρόν πως το ΝΑΤΟ επεκτείνεται στην «πόρτα» της Ρωσίας & είναι απειλή για την Μόσχα

 

Απορρίπτουν τις απόψεις που εξέφερε ο πρόεδρος της Γαλλίας

Σφοδρά ενοχλημένα είναι τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας με τις δηλώσεις του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σε ό,τι αφορά την πιθανή μελλοντική αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη και το γεγονός ότι θα πρέπει η Δύση να προσφέρει εγγυήσεις ασφαλείας στην Ρωσία για την επέκταση του ΝΑΤΟ στην «πόρτα» της.

Με άλλα λόγια οι πολιτικοί και των τριών κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού της Γερμανίας, των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Πρασίνων και των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) ενοχλήθηκαν που ο Γάλλος Πρόεδρος είπε αυτονόητες αλήθειες καθώς οι ίδιοι είχαν επιλέξει μέχρι τώρα να υποστηρίζουν το αμερικανικό αφήγημα, που λέει ότι χωρίς λόγο και αιτία, οι Ρώσοι «ξύπνησαν» ένα πρωί κα αποφάσισαν να επέμβουν στρατιωτικά στην Ουκρανία.

Φυσικά η γερμανική κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη έναντι της γερμανικής κοινωνίας την οποία και οδηγεί σε ξαφνική εξαθλίωση ενώ καταστρέφει την γερμανική οικονομία καθιστώντας την Γερμανία σε προτεκτοράτο πολυτελείας των ΗΠΑ.

Ο Νιλς Σμιτ, ειδικός του SPD για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, δήλωσε στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Die Welt ότι οι θέσεις του κ. Μακρόν προκαλούν «κατάπληξη», κρίνοντας πως το NATO «ουδέποτε απείλησε» τη Ρωσία, αντίθετα «δημιούργησε κοινό πλαίσιο για τα ζητήματα ασφαλείας».

Το ζητούμενο τώρα, πρόσθεσε ο κ. Σμιτ, είναι να εξασφαλιστεί η ευρωπαϊκή ασφάλεια έναντι της Ρωσίας. «Όσο η Ρωσία ασκεί ιμπεριαλιστική εξωτερική πολιτική, καμία πανευρωπαϊκή τάξη ασφαλείας που την συμπεριλαμβάνει δεν είναι εφικτή», δήλωσε.

Ο κ. Μακρόν διευκρίνισε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του που προβλήθηκε το Σάββατο, μεταξύ άλλων, πως συζήτησε για τη μελλοντική αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στην πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

«Ένα από τα βασικά σημεία που πρέπει να εξετάσουμε —διότι το θέτει πάντα ο πρόεδρος (της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν— είναι η ανησυχία του για το ότι το NATO φτάνει στην πόρτα του και η ανάπτυξη όπλων τα οποία θα μπορούσαν να απειλήσουν τη Ρωσία», εξήγησε ο Πρόεδρος της Γαλλίας.

«Το θέμα αυτό θα είναι ένας από τους παράγοντες για την ειρήνη και κατά συνέπεια πρέπει να το προετοιμάσουμε: τι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε, πώς θα προστατεύσουμε τους συμμάχους μας και τις χώρες μέλη προσφέροντας παράλληλα εγγυήσεις στη Ρωσία για τη δική της ασφάλεια, την ημέρα που θα έρθει στο τραπέζι» των διαπραγματεύσεων, ανέλυσε ο κ. Μακρόν.

Ο ειδικός για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής του FDP Ούλριχ Λέχτε εξήρε μεν τις διπλωματικές προσπάθειες του κ. Μακρόν, αλλά επισημαίνοντας πως «βασικός όρος για τέτοιες διαπραγματεύσεις είναι η βούληση της Ρωσίας και της Ουκρανίας» και ότι ο επιτιθέμενος είναι «η Ρωσία».

Ο Γιούργκεν Τρίτιν των Πρασίνων παρατήρησε και αυτός επίσης μιλώντας στην κυριακάτικη Βελτ πως «οι εγγυήσεις για την ασφάλεια είναι σημαντικές» αλλά δεν μπορούν να είναι «μονομερείς», επιμένοντας στο ότι «αυτοί που τις απαιτούν πρέπει πρώτα να δώσουν εγγυήσεις για την ασφάλεια της Ουκρανίας».

Ο Γιόχαν Βάντεφουλ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU, αξιωματική αντιπολίτευση) χαρακτήρισε από την πλευρά του πολύ «προβληματικές» τις θέσεις του κ. Μακρόν, στηλιτεύοντας πως «αναποδογυρίζουν τα πράγματα», διότι είναι η Ουκρανία αυτή που χρειάζεται εγγυήσεις ασφαλείας. Επιτίμησε τον πρόεδρο της Γαλλίας και χαρακτήρισε «λυπηρό» το ότι αναπαράγει «την προπαγάνδα της Ρωσίας» όταν «παρουσιάζει το NATO ως πηγή ανησυχίας για την ασφάλεια».

Ο Τίνο Κρουπάλα της δεξιάς παράταξης Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) εξήρε από την πλευρά του την τοποθέτηση του κ. Μακρόν και κατήγγειλε πως «απαραίτητες εδώ και καιρό πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται από το Παρίσι και όχι και από το Βερολίνο», κάτι που κατ’ αυτόν εκθέτει τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο Γιαν Κόρτε του κόμματος Η Αριστερά (Die Linke) από την πλευρά του χαρακτήρισε απαραίτητο να μελετηθούν οι προτάσεις του προέδρου της Γαλλίας.


Αυτό που ενόχλησε τους Γερμανούς είναι η διαφοροποίηση του Ε.Μακρόν απέναντι στο ουκρανικό ο οποίος ετοιμάζει το έδαφος στην Γαλλία για να βάλει ένα όριο στην οικονομική καταστροφή του γαλλικού λαού, ενώ η γερμανική κυβέρνηση δείχνει διατεθειμένη να συνεχίσει αυτή την πορεία μέχρι τέλους!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου