Breaking

Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2022

Αυτός είναι ο λόγος που οι άνδρες πιάνουν τον καβάλο τους τόσο συχνά

 

Γιατί πάει το χέρι τους εκεί και γιατί δεν αισθάνονται καμία ντροπή;

Σχεδόν όλοι άνδρες πιάνουν τον καβάλο τους στιγμιαία ή και κάποιες φορές παρατεταμένα. Όπως αναφέρεται στο Reddit, οι άνδρες πιάνουν τον καβάλο τους 23 με 30 φορές την ημέρα. Υπάρχουν αρκετές εξηγήσεις γι’ αυτό και για τους εφήβους και για τους ενήλικε άνδρες.

Τονίζει την αρρενωπότητά τους, πολύ στενά παντελόνια ή ακόμα και να αισθάνονται ότι ανήκουν κάτι αν το πάρουμε κοινωνιολογικά. Αλλά πραγματικά γιατί πάει το χέρι τους εκεί και γιατί δεν αισθάνονται καμία ντροπή;

Ο Joe Ryder, ψυχοθεραπευτής στο Δουβλίνο λέει πως «το να ανήκεις κάπου είναι ένα σημαντικό κομμάτι της καλής ψυχοσωματικής κατάστασης. Και με αυτόν τον τρόπο οι άνδρες νιώθουν ότι ανήκουν σε μια κατηγορία ανθρώπων που επιδεικνύουν αυτή τη συμπεριφορά. Το πeος είναι ένα ισχυρό σύμβολο αρρενωπότητας και όλοι οι άνδρες θέλουν να δουλεύει καλά. Αυτό είναι το μήνυμα. Οι άνθρωποι που έρχονται να με δουν είναι γεμάτοι με άγχος. Το να βάζουν το χέρι στον καβάλο τους κάνει να έχουν πιο μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους, δείχνει αυτοπεποίθηση και αρρενωπότητα».

Σύμφωνα με τον ερευνητή Dr. Andras Kolto, η απαλή επαφή με την περιοχή απελευθερώνει οξυτοκίνη στον εγκέφαλο. Η οξυτοκίνη παίζει μεγάλο ρόλο στις κοινωνικές μας επαφές αλλά και στη διάθεσή μας. Για παράδειγμα, μειώνει το άγχος, όπως λέει.

Όπως ξέρουμε η οξυτοκίνη απελευθερώνεται όταν κάποιος που μας αγαπάει μας αγγίζει. Αλλά ισχύει αυτό όταν πιάνουμε τον εαυτό μας; Όπως λέει ο Kolto «δεδομένου ότι αφορά τα γεννητικά τους όργανα, έχει μια σeξουαλική χροιά, αλλά ο στόχος της συμπεριφοράς, σε συνειδητό επίπεδο, δεν σχετίζεται με την ερωτική διέγερση. Μπορεί να είναι ένας γρήγορος έλεγχος για το αν είναι ακόμα εκεί ή μπορεί να έχουν φαγούρα».

Ο Ryder από την άλλη αναφέρει και μια άλλη θεωρία. Οι άνδρες το κάνουν για να έρθουν σε επαφή με την αρρενωπότητα τους, κάτι που έχει μια φυλετική πτυχή και μόνο ορισμένες ομάδες ανθρώπων το κάνουν.

«Οι ψυχολόγοι το βλέπουν αυτό ως αυτοκαταπραϋντική συμπεριφορά», λέει ο Kolto. «Δεν ξέρω τι λένε τα στατιστικά στοιχεία, όμως πιστεύω ότι πολλοί άντρες αγγίζονται εκεί, αν και η πλειοψηφία θα το έκανε μόνο όσο είναι μόνοι ή ίσως όταν περιτριγυρίζονται από μια παρέα αποκλειστικά ανδρών. Εκεί δεν θα αποδοκιμαστούν».

Και συνεχίζει λέγοντας ότι στην ψυχοθεραπεία πολλές φορές λένε στους πελάτες που παλεύουν με αυτή τη συνήθεια, να προσπαθήσουν να αναγνωρίσουν γιατί το κάνουν, γιατί αυτό είναι το πρώτο βήμα για να την ξεφορτωθείς.

Λέει ότι το φαινόμενο μπορεί να αποδοθεί στην τοξική αρρενωπότητα. «Αφορά εν τέλει τα ανδρικά γεννητικά όργανα. Μερικοί άντρες, ειδικά εκείνοι που είναι ανασφαλείς για την αρρενωπότητά τους ή εκείνοι που αισθάνονται υπό πίεση από μη ρεαλιστικές προσδοκίες για το πώς θα πρέπει να συμπεριφέρεσαι για να φαίνεσαι αρκετά άντρας, μπορεί να βιώσουν τρομερό άγχος».

Πώς ωστόσο θα ξέρετε πότε η επιθυμία να πιάσετε τον καβάλο σας σε δημόσιους χώρους οδηγεί σε μη αποδεκτές καταστάσεις;


«Αν παρατηρήσετε τον εαυτό σας με τα χέρια στο παντελόνι σας δημόσια, ή εάν κάποιος σας προειδοποιήσει για αυτό, θα ήθελα πρώτα να σας διαβεβαιώσω ότι είναι μια φυσιολογική παρόρμηση, εκτός κι αν γίνεται καταναγκαστικά», λέει ο Andras. «Ωστόσο, δεν είναι και πολύ εντάξει να περπατάς δημόσια πιάνοντας εκείνη την περιοχή».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου