Breaking

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022

Eλέγχονται οι φαρμακαποθήκες για τις ελλείψεις φαρμάκων

Στα μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο Υγείας για να ελέγξει την έλλειψη φαρμάκων στα φαρμακεία αναφέρθηκε σήμερα ο υπ. Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος τόνισε ότι έχουν απαγορευτεί οι εξαγωγές φαρμάκων και παράλληλα υποχρεώνονται οι φαρμακαποθήκες να δηλώσουν αποθέματα και γίνεται έλεγχος για το αν υπάρχει έλλειψη. Επειδή η Ελλάδα έχει πιο φθηνό φάρμακο από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμφέρει η εξαγωγή. Αλλά αυτό ελέγχεται», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑϊ για τα παιδιατρικά φάρμακα, λόγω της έξαρσης της γρίπης, είπε πως «οι ίδιες οι εταιρείες, έχουν δυσκολίες να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού. Εκεί λοιπόν δεν υπάρχει τεχνητή έλλειψη, εκεί υπάρχει μια μάχη που γίνεται στην αλυσίδα τροφοδοσίας και αυτή τη στιγμή θεωρούμε ότι εξομαλύνεται. Θα ομαλοποιείται συνεχώς η αγορά. Έχουμε φροντίσει να έρχονται φάρμακα. Υπάρχει το πρόβλημα, δεν λέει κανείς ότι δεν υπάρχει».

Σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, «τις κλείνουμε τελείως», είπε ο Θάνος Πλεύρης επισημαίνοντας πως «πια δεν φεύγει τίποτα από τη χώρα και θα ανακοινωθεί και κλείσιμο φαρμακαποθηκών -αναστολή άδειας- που έχει βρεθεί να κάνουν εξαγωγή». Ο υπουργός μίλησε και για «λουκέτα» σε φαρμακαποθήκες αν βρεθεί κάτι μεμπτό στον έλεγχο που διενεργείται.

«Ελέγχονται πέντε πολυεθνικές για το αν έχουν την επάρκεια φαρμάκων που πρέπει σε βάθος τριμήνου. Οι εταιρίες αυτές πρέπει να κατανέμουν σωστά τα φάρμακα αλλά πολλές φορές γίνεται επιλογή, ανάλογα πού πωλούνται τα φάρμακα πιο ακριβά μέσα στη χώρα. Επίσης έχουν ελεγχθεί δέκα φαρμακαποθήκες κάποιες εκ των οποίων δεν συνεργάστηκαν στον έλεγχο, άρα θεωρούμε δεδομένο ότι θα υπάρξουν ποινές. Έχω δώσει εντολή αν εντοπιστεί φαρμακαποθήκη που δεν έχει δηλώσει όλα τα αποθέματά της, η ποινή θα είναι μια: αναστολή λειτουργίας της», είπε.

Όπως αποκάλυψε τέλος ο υπ. Υγείας, έχει επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΕΟΦ, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχουν αποτελέσματα από τους ελέγχους, παρότι ο ίδιος τον ενημέρωσε – όπως ανέφερε – πως «μια δύο δεν συνεργάστηκαν στον έλεγχο και αυτό σημαίνει “λουκέτο”».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου