Breaking

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2022

Μήνυμα του Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Διονυσίου για την Εορτή των Χριστουγέννων- Video

 

Μητροπολίτης xmas

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΑΣ κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2022.

† Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

ΣΙΚΥΩΝΟΣ, ΖΕΜΕΝΟΥ, ΤΑΡΣΟΥ & ΠΟΛΥΦΕΓΓΟΥΣ

Δ Ι Ο Ν Υ Σ Ι Ο Σ

 

Προς

τον Ιερόν Κλήρον, τις Μοναστικές Αδελφότητες και τον Ευσεβή Λαό

της Ιεράς και Αποστολικής Μητροπόλεώς μας.

 

Παιδιά μου αγαπητά, Χριστιανοί μου ευλογημένοι,

 

και εφέτος θα ηχήσουν χαρμόσυνα οι καμπάνες των Εκκλησιών για την μεγάλη εορτή των Χριστουγέννων, όπως κάθε χρόνο για 2022 χρόνια, και θα στείλουν και πάλι το πανευφρόσυνο μήνυμα σ᾿ όλη την οικουμένη, ότι γεννήθηκε στον κόσμο ο Θεάνθρωπος Λυτρωτής μας.

Μόνο που εφέτος θα ακουστεί το λυτρωτικό μήνυμα˙ «ότι ετέχθη υμίν σήμερον σωτήρ, ος εστι Χριστός Κύριος, εν πόλει Δαυΐδ» (Λουκ. β’, 11) μέσα σε μεγάλη στενοχώρια, φόβο και αμηχανία˙ «συνοχή εθνών εν απορία» (Λουκ. κα’, 25), ένεκα του πολέμου, που μαίνεται στην γηραιά ήπειρό μας. Χιλιάδες νεκροί, εκατομμύρια πρόσφυγες, ανελεήτοι βομβαρδισμοί, καταστροφές αμέτρητες, πόλεις που μετεβλήθησαν σε συντρίμμια..! Με τις συνέπειες του πολέμου να πλήττουν σχεδόν τον κόσμο όλο, προκαλώντας ενεργειακή κρίση αλλά και επικείμενη επισιτιστική κρίση σε πολλές χώρες. Οι άρχοντες των λαών εμφανίζονται να αγωνιούν για το πώς θα αντιμετωπισθεί το ψύχος του χειμώνα, πώς θα αντιμετωπισθεί το τυχόν φάσμα της πείνας, πώς θα εξελιχθεί η λοιμική πανδημία αλλά και πώς θα υπερβούμε την κλιματική αλλαγή. Ανησυχητικά ακούονται απειλές για χρήση μη συμβατικών όπλων, φόβοι αιωρούνται για πυρηνικές καταστροφές. Ο κόσμος όλος βρίσκεται σε απορία και ο φόβος ταράζει τις ψυχές των ανθρώπων. Αλλά και η χώρα μας δέχεται απειλές από την γείτονα χώρα, οι οποίες δημιουργούν ανασφάλειες, επαπειλούμενους κινδύνους, ενδεχόμενα κακά με αποτέλεσμα την αδημονία και ανησυχία.

Η φωνή του Αγγέλου όμως θα ακουστεί και πάλι, όπως τότε στην Βηθλεέμ κατά την άγια νύκτα της Γεννήσεως του Χριστού στους ποιμένες, οι οποίοι «εφοβήθησαν φόβον μέγαν» (Λουκ. β’, 9). «Μη φοβείσθε˙ ιδού γαρ ευαγγελίζομαι υμίν χαράν μεγάλην, ήτις έσται παντί τω λαώ» (Λουκ. β’, 10). Διασκεδάζει ο Άγγελος τον φόβο των ποιμένων, δεν σταματά όμως μέχρι εκεί. Προχωρεί και διδάσκει και κατευθύνει τους φοβισμένους βοσκούς εκεί που θα εύρουν τον Σωτήρα τους. Πού; Στην φάτνη των αλόγων μέσα στο σπήλαιο της Βηθλεέμ, όπου ο Λυτρωτής και Κύριός τους, που από την θέα και μόνο του φωτοειδούς Προσώπου Του θα αισθανθούν ισχυρότατο το αίσθημα της χαράς και της ευφροσύνης των ψυχών τους, ειρηνεύοντες.

Αυτό πράττει και η Αγία μας Εκκλησία κι εφέτος και πάντα! Σε καλεί ταλαίπωρε άνθρωπε, σε καλεί φοβισμένε άνθρωπε, σε καλεί αποκαρδιωμένε, απογοητευμένε από τις διάφορες κρίσεις, κουρασμένε από τα ποικίλα σκάνδαλα αλλά και τις προσωπικές σου αποτυχίες, σε καλεί, ιδιαιτέρως κατά την ημέρα αυτή των Αγίων Χριστουγέννων, να κατευθυνθείς προς την Βηθλεέμ, προς την αγία Φάτνη. Σε σένα εναπόκειται η αποδοχή του καλέσματος. Τόλμησε την πορεία προς την Βηθλεέμ όπως και οι βοσκοί, για τους οποίους σημειώνει το Άγιο Ευαγγέλιο˙ «ως απήλθον απ᾿ αυτών εις τον ουρανόν οι άγγελοι, και οι άνθρωποι οι ποιμένες είπον προς αλλήλους˙ διέλθωμεν δη έως Βηθλεέμ και ίδωμεν το ρήμα τούτο το γεγονός, ο ο Κύριος εγνώρισεν ημίν» (Λουκ. β’, 15). Όταν οι άγγελοι, έφυγαν απ᾿ αυτούς και ανέβηκαν στον ουρανό, τότε και οι άνθρωποι, δηλαδή, οι ποιμένες, είπαν μεταξύ τους˙ «ας περάσωμε λοιπόν μέχρι την Βηθλεέμ και ας δούμε αυτό που ο άγγελος μας είπε ότι έγινε και το οποίο μας γνωστοποίησε ο Κύριος. Υπάκουσαν οι ποιμένες, απετόλμησαν οι ποιμένες, εξήλθαν από τον χώρο τους, κουράστηκαν να πάνε μέχρι την Βηθλεέμ και μάλιστα «σπεύσαντες» (Λουκ. β’, 16), δηλαδή όσο μπορούσαν γρηγορώτερα, αμείφθησαν όμως, αφού «ανεύρον την τε Μαριάμ και τον Ιωσήφ και το βρέφος κείμενον εν φάτνη» (ενθ. ανωτ.).

Άκουσε και συ την φωνή της Εκκλησίας κουρασμένε στρατοκόπε. Υπάκουσε στην κλήση, βγες από τον στενό-χώρο σου, τον άπελπι, πορεύσου «ώσπερ οι Μάγοι και οι ποιμένες», μη φοβάσαι τις τυχόν δυσκολίες, σε περιμένει πλούσια η αμοιβή, η συνάντησή σου με τον ενανθρωπήσαντα Σωτήρα Χριστό, για τον Οποίον ο Προφήτης Ησαΐας μας λέει πως το «παιδίον» το οποίον «εγεννήθη ημίν», μεταξύ των άλλων ονομάτων Του φέρει και το όνομα˙ «άρχων ειρήνης» (Ησ. θ’, 6). Είναι Αυτός που με το σωτήριο έργο Του συμφιλιώνει το πλάσμα με τον Πλάστη του, ο Μέγας Ειρηνοποιός, αφού, κατά τον Απόστολό μας, τώρα «ειρήνην έχομεν προς τον Θεόν δια του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού» (Ρωμ. ε’, 1).

Τι κι αν μαίνονται γύρω μας πόλεμοι, τι κι αν μας απειλούν υγειονομικές, ενεργειακές, οικονομικές, επισιτιστικές κρίσεις, κλιματικές αλλαγές η φωνή του ενανθρωπήσαντος Ιησού εις τους αιώνας ακούγεται αληθινή˙ «μη θροείσθε» (Μαρκ. ιγ’, 7)! «Ταύτα λελάληκα υμίν ίνα εν εμοί ειρήνην έχητε. Εν τω κόσμω θλίψιν έξετε˙ αλλά θαρσείτε, εγώ νενίκηκα τον κόσμον» (Ιω. ιστ’, 33).

Ζητάς την ειρήνη, άνθρωπε; Στον Χριστό θα την εύρεις!

Ζητάς την ασφάλεια, άνθρωπε; Με τον Χριστό θα είσαι ασφαλής!

Ζητάς την σωτηρία, άνθρωπε; Ο Χριστός είναι ο Σωτήρας «ουκ έστιν εν άλλω ουδενί η σωτηρία» (Πραξ. δ’, 12)!

Ψάχνεις που θα βρεις την ειρήνη, την ασφάλεια, την σωτηρία; Η απάντησις είναι μία˙ στην Εκκλησία του Χριστού, την Μίαν, Αγίαν, Καθολικήν και Αποστολικήν.

Αν είσαι εντός της Εκκλησίας «μείνε άγρυπνος και προσεκτικός. Στάσου στερεός και ακλόνητος στην πιστή. Ανδρίζου, πάρε δύναμη και ισχύ» (πρβλ. Α’ Κορ. ιστ’, 13).

Αν είσαι εκτός της Εκκλησίας αποφάσισε τώρα τα εφετινά Χριστούγεννα να γίνουν η αναγέννησή σου, η είσοδός σου στον σωστικό και άγιο χώρο της Εκκλησίας. Ξεκίνησε και τρέξε «επί την οικίαν του παιδίου» (πρβλ. Ματθ. β’, 11). Τι κι αν οι βασιλείς και οι τύραννοι και πλήθη λαού σου κλείνουν τον δρόμο; Εσύ μην αφήσεις τον πόθο να σβήσει. Σπεύσον «ώσπερ οι Μάγοι», αφού αφήσεις όπως κι αυτοί «τον ιουδαϊκό λαό, την ταραγμένη πόλη, τον αιμοδιψή τύραννο, την πλάνη του βίου» και φθάσε στην Βηθλεέμ, «όπου ο οίκος του άρτου του πνευματικού» (Ιω. Χρυσ. ομ. Ζ’ εις το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον, ΕΠΕ 9, 244), όπου το Πανάγιον του Χριστού Σώμα και το Πανάχραντον Αυτού Αίμα προσφέρον-ται προς «βρώσιν και πόσιν» εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν αιώνιον!

Ζήσε, Χριστιανέ, την ένωσή σου με τον ενανθρωπήσαντα Ιησού Χριστό και πραγματοποίησε το της Αγίας Γραφής˙ «αδελφιδός μου εμοί καγώ αυτώ» (Άσμ. Ασμ. β’, 16) και δεν έχεις να φοβηθείς τίποτε! Ότι μεθ᾿ ημών ο Θεός!!!

Χρόνια πολλά και παρά του σαρκωθέντος Χριστού ευλογημένα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου