Breaking

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023

Επικεφαλής ΔΝΤ: Δύσκολη χρονιά το 2023 για όλες τις οικονομίες του πλανήτη – Στον «πάτο» της ΕΕ η Ελλάδα μαζί με την Βουλγαρία

 

Η χώρα μας για πρώτη φορά υποχώρησε κάτω από τα 10 εκατομμύρια κατοίκους και τα 2 εκατομμύρια δεν είναι Έλληνες εις το γένος!

Μια δύσκολη οικονομική χρονιά σχεδόν για όλες τις οικονομίες στον πλανήτη, στον απόηχο της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης που προκαλούν ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όπως και οι αντι-κυρώσεις από την πλευρά της Μόσχας προβλέπει η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο ειδησεογραφικό πρόγραμμα του CBS «Face the Nation»: «Το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας θα βρίσκεται σε ύφεση φέτος»,  τονίζοντας ότι το 2023 θα είναι «σκληρότερο» από πέρυσι, αφού οι ΗΠΑ και ΕΕ ή θα εισέλθουν σε ύφεση ή θα έχουν εξαιρετικά χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ και η ατμομηχανή της παγκόσμιας βιομηχανίας, η Κίνα θα κάνει καιρό να συνέλθει από τις πολιτικές που ακολούθησε κατά του Covid-19.

Η Ελλάδα θα βρίσκεται μαζί με την Βουλγαρία στον «πάτο» της ΕΕ με ότι αυτό συνεπάγεται για την ευημερία των κατοίκων τους και όχι μόνο: Η δημογραφικά εξαντλημένη Βουλγαρία που έχασε μέσα σε 30 χρόνια το 30% του πληθυσμού της, ενώ οι μουσουλμάνοι έφτασαν στο 20% (1,5 εκατ. στα 7,3 εκατ. κατοίκους), πλέον ακολουθείται και από την Ελλάδα στην δημογραφική εξάντληση.

Η χώρα μας για πρώτη φορά υποχώρησε κάτω από τα 10 εκατομμύρια κατοίκους και τα 2 εκατομμύρια δεν είναι Έλληνες εις το γένος!

Η εκτίμηση αυτή έρχεται καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι αυξανόμενες τιμές, τα υψηλότερα επιτόκια και η εξάπλωση του κορονοϊού στην Κίνα επιβαρύνουν την κατάσταση. Σημειώνεται, ότι τον περασμένο Οκτώβριο, το ΔΝΤ μείωσε τις προοπτικές του για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη για το 2023.

«Ακόμα και σε χώρες που δεν βρίσκονται σε ύφεση, εκατομμύρια άνθρωποι θα υποστούν τις συνέπειες», πρόσθεσε.

Η Katrina Ell, οικονομολόγος στο Moody’s Analytics στο Σίδνεϋ, μίλησε στο BBC για το πως αξιολογεί την κατάσταση στην παγκόσμια οικονομία:


Όπως ανέφερε: «Ενώ η βασική μας γραμμή αποφεύγει μια παγκόσμια ύφεση το επόμενο έτος, οι πιθανότητες είναι δυσάρεστα υψηλές. Η Ευρώπη δυστυχώς δεν θα ξεφύγει και οι ΗΠΑ βρίσκονται στα πρόθυρα».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου