Για να μπεις στη Φόνισσα, ακολουθείς το δρόμο από Κάτω Λουτρό προς Κορφιώτισσα. Λίγο πριν τη Κορφιώτισσα στρίβεις αριστερά στο χωματόδρομο που κατηφορίζει προς το ρέμα. Σε όλες τις διασταυρώσεις στρίβεις με κατεύθυνση προς τη κεραία του απέναντι λόφου. Ο χωματόδρομος σταματάει στο ρέμα μπροστά στην είσοδο. Ενώ από το φράγμα που βρίσκεται λίγο μετά την έξοδο για να επιστρέψεις ακολουθείς το χωματόδρομο που σε οδηγεί στο Κάτω Λουτρό.
Αν και πρόκειται για ένα μικρό φαράγγι αναπληρώνει η ιδιαιτερότητα και η επιβλητικότητα του. Κρυμμένο και απροσδόκητα όμορφο, ξετυλίγεται μπροστά σου σε μια διαδρομή περίπου 10 χιλιομέτρων. Σχηματίζεται όταν το ποτάμι που ξεκινάει από τη Κορφιώτισσα διακόπτεται από ένα μεγάλο ασβεστολιθικό λόφο για περίπου 1,5 χιλιόμετρο, πριν καταλήξει στον Κορινθιακό κόλπο. Κατά τη διάσχιση τα τοιχώματα γίνονται πολύ στενά, δημιουργώντας χαρακτηριστικά σπηλαίου, που προσδίδουν εντυπωσιακή ιδιαιτερότητα στο τοπίο. Το σύνηθες πλάτος είναι 2-3 μέτρα και τα τοιχώματα από συμπαγή ασβεστόλιθο.
Το φαράγγι της Φόνισσας ασφαλίστηκε για πρώτη φορά το 1984 από τους Σπύρο Αποστολόπουλο και Άρη Θεοδωρόπουλο ενώ έχει ανανεωθεί πολλές φορές, από διάφορες ομάδες και έτσι δέχεται συχνά επισκέψεις. Κατά τη διάρκεια της άνοιξης έχει νερό ενώ λίγο μετά την είσοδος συναντάμε το πρώτο σκοτεινό στένωμα. Για σχεδόν ένα χιλιόμετρο (800 μέτρα) το φώς για τον επισκέπτη είναι λιγοστό και τα ανοιχτά σημεία λίγα.
Στο φαράγγι θα βρεις 5 τεχνικές καταβάσεις με τη μεγαλύτερη στα 18 μέτρα, ενώ λίγο πριν την έξοδο συναντάς και πάλι το φως. Αν και απαιτείται εξοπλισμός για όλη τη διαδρομή, μπορείς επίσης να το περπατήσεις σε όλο του το μήκος.
Γενικά είναι καλό να γνωρίζεις ότι η Φόνισσα έχει 5 τεχνικές καταβάσεις, υψομετρική διαφορά 250 μέτρα και μήκος 1,5 χιλιόμετρα και ο χρόνος διάσχισης για 4μελή ομάδα, ανέρχεται περίπου στις 3 ώρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου