Breaking

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Οι ελλείψεις στην αλυσίδα εφοδιασμού θα προκαλέσουν πανικό στα καταστήματα αυτό το χειμώνα, καθώς οι άνθρωποι σπεύδουν να αποθηκεύσουν τα βασικά αγαθά.

Share

Όλοι παρατηρούν ότι τα προϊόντα είναι πιο ακριβά από ποτέ και επίσης πολύ δύσκολο να βρεθούν τον τελευταίο καιρό. Οι αγοραστές αναγκάζονται να ελέγχουν διαφορετικά καταστήματα για συγκεκριμένα προϊόντα, αλλά και πάλι, τις περισσότερες φορές δεν μπορούν να πάρουν αυτό που θέλουν.

Όσοι ήλπιζαν ότι το νέο έτος θα σηματοδοτούσε μια νέα εποχή αφθονίας στις αλυσίδες εφοδιασμού μας, θα απογοητευτούν όταν διαπιστώσουν ότι οι διάφορες ελλείψεις που καθόρισαν το 2022 όχι μόνο αναμένεται να συνεχιστούν και φέτος, αλλά οι αναλυτές προειδοποιούν επίσης ότι είναι πιθανό να γίνουν ακόμη χειρότερες τους επόμενους μήνες.

Οι συνθήκες στα καταστήματα θα παραμείνουν χαοτικές και οι ειδικοί της βιομηχανίας τροφίμων λένε ότι “οι Αμερικανοί θα πληγωθούν πραγματικά στο πορτοφόλι τους” το 2023.

Οι ζημιές που προκλήθηκαν στο σύστημα ήταν πολύ μεγαλύτερες από ό,τι θα μπορούσε κανείς να φανταστεί και ενώ η υγειονομική κρίση επιδείνωσε τα ζητήματα αυτά, έδειξε επίσης κενά στις υποδομές και τις διαδικασίες του κλάδου που υπήρχαν από την αρχή, όπως εξήγησε ο Brian Alster, γενικός διευθυντής της North America Finance & Risk. “Καθώς κοιτάμε προς το νέο έτος, οι κίνδυνοι της εφοδιαστικής αλυσίδας συνεχίζουν να αυξάνονται στους οργανισμούς, ιδιαίτερα σε εκείνους που είναι πιο ευάλωτοι στις ελλείψεις και στις διαταραχές της εργασίας”, λέει.
Με την ύφεση να αναμένεται να επιδεινώσει πολλά από τα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν οι εταιρείες και οι καταναλωτές, εκτός από τις περιβαλλοντικές καταστροφές και τη συνεχιζόμενη έλλειψη λιπασμάτων, η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων διατρέχει τον υψηλότερο κίνδυνο να αντιμετωπίσει συνεχείς διαταραχές φέτος. Σε πρόσφατη συνέντευξή της στο Fox Business, η αγρότισσα γαλακτοπαραγωγών και ακτιβίστρια του Τενεσί Στέφανι Νας πιστεύει ότι “το 2023 θα είναι δύσκολο. Χειρότερο από το 2022”, λέει. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη σοβαρότητα των ελλείψεων που θα αντιμετωπίσουν οι λιανοπωλητές και οι καταναλωτές αυτή τη σεζόν, η Nash απάντησε: “Σίγουρα πιστεύω ότι έχουμε μια απειλή για την επισιτιστική ασφάλεια. Θα έχουμε έλλειψη στην αλυσίδα εφοδιασμού, θα έχουμε αύξηση των τιμών των τροφίμων μας στο παντοπωλείο”, προειδοποίησε.

Επιπλέον, οι αυξανόμενες περιβαλλοντικές καταστροφές συμβάλλουν επίσης στην επιδείνωση της έλλειψης τροφίμων σε όλη τη χώρα. Αναλυτές εκθέτουν ότι η καταστροφική ξηρασία στην Καλιφόρνια έχει οδηγήσει σε άδειους ορυζώνες και σε απώλεια 10 έως 15% βιώσιμων καλλιεργήσιμων εκτάσεων. Μια δημοσκόπηση που διεξήχθη από την Αμερικανική Ομοσπονδία Αγροτικών Γραφείων διαπίστωσε ότι περίπου τα τρία τέταρτα των αγροτών είδαν μείωση των αποδόσεων της συγκομιδής λόγω της ξηρασίας τους τελευταίους 12 μήνες. Ταυτόχρονα, περίπου τα δύο τρίτα των κτηνοτρόφων και των κτηνοτρόφων ανέφεραν την πώληση ζώων, με το εθνικό μέγεθος του κοπαδιού να έχει μειωθεί κατά 36%. Σε ορισμένες πολιτείες, όπως το Τέξας, οι μειώσεις των κοπαδιών έφτασαν το 50%.

Δυστυχώς, η καταστροφή και η κατήφεια δεν σταματούν εδώ. Οι παγκόσμιες ελλείψεις σε δημητριακά, διοξείδιο του άνθρακα, ξυλοπολτό και άλλα προϊόντα θα επηρεάσουν τη διαθεσιμότητα χιλιάδων προϊόντων το 2023. Οι αναλυτές τροφίμων της Mashed προβλέπουν ότι το ψωμί, το αλεύρι, το πλιγούρι βρώμης, το φυτικό λάδι, το καλαμπόκι, οι ντομάτες, τα αναψυκτικά, οι κονσέρβες, η σαμπάνια, τα κατεψυγμένα προϊόντα, ο καφές, τα χαρτομάντιλα και το χαρτί τουαλέτας θα είναι πιο δυσεύρετα από εδώ και πέρα. “Οι άνθρωποι μπορεί να χρειαστεί να ψωνίσουν ή να χρησιμοποιήσουν διαφορετικές μάρκες. Οι διαθέσιμες μάρκες μπορεί επίσης να αυξήσουν τις τιμές για να μπορέσουν να καλύψουν τη ζήτηση”, σημείωσαν.

Τα προβλήματα γίνονται στην πραγματικότητα όλο και πιο εκτεταμένα, καθώς εμφανίζονται όλο και περισσότερες ελλείψεις, ενώ η ικανότητα των κατασκευαστών και των λιανοπωλητών να αναπληρώνουν τα αποθέματα παραμένει σε κίνδυνο. Αυτή η απογοητευτική κατάσταση πρόκειται να επηρεάσει τις ζωές εκατομμυρίων Αμερικανών για ακόμη ένα χρόνο. Θα πρέπει όλοι να είμαστε σε εγρήγορση και να προετοιμαστούμε για το χειρότερο, προτού τα πράγματα αρχίσουν να παίρνουν την κάτω βόλτα για άλλη μια φορά.

Epic Economist

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου