Breaking

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

Η Αμερική χτύπησε το όριο του χρέους της, εγείροντας οικονομικούς φόβους

Share

Το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι θα ξεκινήσει μια σειρά από λογιστικές κινήσεις για να εμποδίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να παραβιάσουν το ανώτατο όριο δανεισμού τους.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – Οι Ηνωμένες Πολιτείες έφτασαν το όριο του χρέους τους την Πέμπτη, γεγονός που ώθησε το Υπουργείο Οικονομικών να αρχίσει να χρησιμοποιεί μια σειρά από λογιστικούς ελιγμούς για να διασφαλίσει ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει να πληρώνει τους λογαριασμούς της.

Σε επιστολή της προς το Κογκρέσο, η υπουργός Οικονομικών Janet L. Yellen δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα αρχίσει να χρησιμοποιεί αυτό που είναι γνωστό ως “έκτακτα μέτρα” για να αποτρέψει το έθνος από το να παραβιάσει το νόμιμο όριο του χρέους του και ζήτησε από τους νομοθέτες να αυξήσουν ή να αναστείλουν το ανώτατο όριο, ώστε η κυβέρνηση να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις οικονομικές της υποχρεώσεις.

“Η χρονική περίοδος που μπορεί να διαρκέσουν τα έκτακτα μέτρα υπόκειται σε σημαντική αβεβαιότητα, συμπεριλαμβανομένων των προκλήσεων της πρόβλεψης των πληρωμών και των εισπράξεων της αμερικανικής κυβέρνησης για μήνες στο μέλλον”, δήλωσε η κ. Yellen. “Με σεβασμό προτρέπω το Κογκρέσο να ενεργήσει άμεσα για να προστατεύσει την πλήρη πίστη και πίστωση των Ηνωμένων Πολιτειών”.

Το ορόσημο της επίτευξης του ανώτατου ορίου χρέους της χώρας ύψους 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων είναι προϊόν δεκαετιών φορολογικών περικοπών και αυξημένων κρατικών δαπανών τόσο από τους Ρεπουμπλικάνους όσο και από τους Δημοκρατικούς. Αλλά σε μια στιγμή αυξημένου κομματισμού και διχασμένης κυβέρνησης, είναι επίσης μια προειδοποίηση για τις παγιωμένες κομματικές μάχες που πρόκειται να κυριαρχήσουν στην Ουάσιγκτον τους επόμενους μήνες και που θα μπορούσαν να καταλήξουν σε οικονομικό σοκ.

Οι νεοενισχυθέντες Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν ορκιστεί ότι δεν θα αυξήσουν ξανά το όριο δανεισμού, εκτός εάν ο Πρόεδρος Μπάιντεν συμφωνήσει σε απότομες περικοπές των ομοσπονδιακών δαπανών. Ο κ. Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι δεν θα διαπραγματευτεί όρους για την αύξηση του ορίου χρέους, υποστηρίζοντας ότι οι νομοθέτες θα πρέπει να άρουν το ανώτατο όριο χωρίς όρους για να καλύψουν δαπάνες που ενέκριναν τα προηγούμενα Κογκρέσα.

Οι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι τα μέτρα που άρχισαν να χρησιμοποιούν την Πέμπτη θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να συνεχίσει να πληρώνει τους ομοσπονδιακούς εργαζόμενους, τους παρόχους Medicare, τους επενδυτές που κατέχουν αμερικανικό χρέος και άλλους αποδέκτες ομοσπονδιακών δολαρίων τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Ιουνίου.

Αλλά οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι το έθνος κινδυνεύει με χρηματοπιστωτική κρίση και άλλο άμεσο οικονομικό πόνο, εάν οι νομοθέτες δεν αυξήσουν το όριο πριν το Υπουργείο Οικονομικών εξαντλήσει τη δυνατότητά του να αγοράσει περισσότερο χρόνο.

Το επεισόδιο έχει προκαλέσει φόβους εν μέρει λόγω των διδαγμάτων που έχουν πάρει και τα δύο κόμματα από τις μάχες για το όριο του χρέους που διαρκούν περισσότερο από μια δεκαετία. Μια μάχη του πολέμου το 2011 μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων της Βουλής των Αντιπροσώπων και του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα παραλίγο να καταλήξει σε χρεοκοπία των Ηνωμένων Πολιτειών, πριν ο κ. Ομπάμα συμφωνήσει σε μια σειρά από ανώτατα όρια για τις μελλοντικές αυξήσεις των δαπανών με αντάλλαγμα την άρση του ορίου.

Οι περισσότεροι Δημοκρατικοί έχουν παγιωθεί στη θέση τους ότι οι διαπραγματεύσεις για το όριο του χρέους ενισχύουν μόνο τους κινδύνους οικονομικής καταστροφής, ενθαρρύνοντας τους Ρεπουμπλικάνους να το χρησιμοποιήσουν ως μοχλό πίεσης. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον κ. Μπάιντεν, ο οποίος αντιμετώπισε με επιτυχία τους Ρεπουμπλικάνους και κέρδισε μια αύξηση το 2021 χωρίς όρους.

Οι νεοεκλεγέντες Ρεπουμπλικάνοι, ενθαρρυμένοι από την οργή της βάσης τους και των συντηρητικών ομάδων υποστήριξης για τις αποτυχίες στο παρελθόν να ζητήσουν παραχωρήσεις για την αύξηση του ορίου, έχουν δεσμευτεί να μην αφήσουν να συμβεί ξανά κάτι τέτοιο.

Στην πραγματικότητα, και τα δύο κόμματα ενέκριναν πολιτικές που τροφοδότησαν την αύξηση του κρατικού δανεισμού. Οι Ρεπουμπλικάνοι πέρασαν επανειλημμένα φορολογικές περικοπές όταν έλεγχαν τον Λευκό Οίκο τα τελευταία 20 χρόνια. Οι Δημοκρατικοί επέκτειναν τα προγράμματα δαπανών που συχνά δεν αντισταθμίζονταν πλήρως από αυξήσεις φόρων. Και τα δύο κόμματα ψήφισαν μεγάλα πακέτα οικονομικής βοήθειας για να βοηθήσουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να αντέξουν την οικονομική κρίση του 2008 και την πανδημική ύφεση του 2020.

Οι ομοσπονδιακές δαπάνες μειώθηκαν από το πανδημικό υψηλό τους το 2022, φθάνοντας σχεδόν τα 6 τρισεκατομμύρια δολάρια το οικονομικό έτος, ή λίγο κάτω από το 24% της οικονομίας. Το έλλειμμα του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού, το οποίο είναι το έλλειμμα μεταξύ αυτών που δαπανούν οι Ηνωμένες Πολιτείες και αυτών που εισπράττουν από φόρους και άλλα έσοδα, ξεπέρασε το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια για το έτος. Πρόκειται για μείωση σε σχέση με τα δύο προηγούμενα έτη, καθώς έληξαν οι έκτακτες δαπάνες για πανδημία, αν και η κυβέρνηση Μπάιντεν προβλέπει ότι το έλλειμμα θα αυξηθεί και πάλι κατά το τρέχον οικονομικό έτος.

Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων χαρακτηρίζουν τα τρέχοντα επίπεδα δαπανών και το βάρος του χρέους απειλή για την οικονομική ανάπτυξη. Δεν έχουν ακόμη δημοσιεύσει επίσημα αιτήματα για την αύξηση του ορίου χρέους, αλλά έχουν πιέσει να το συνδέσουν με μεγάλες μειώσεις δαπανών και την ψήφιση ενός προϋπολογισμού που θα εξισορροπεί στη διάρκεια μιας δεκαετίας.

“Θα υπάρξουν Ρεπουμπλικάνοι που θα πουν ότι πρέπει να κάνουμε μεταρρυθμίσεις”, δήλωσε την Κυριακή στην εκπομπή “Face the Nation” του CBS ο αντιπρόσωπος Κρις Στιούαρτ, Ρεπουμπλικάνος από τη Γιούτα. “Πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε αυτό ως μέσο για να προσπαθήσουμε να θέσουμε κάποια όρια στις δαπάνες μας, στο χρέος μας και στα ελλείμματά μας”.

Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου λένε ότι δεν είναι σκόπιμο να συνδεθεί η αύξηση του ορίου με οποιουσδήποτε όρους. Λένε επίσης ότι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν είναι σοβαροί όσον αφορά τη μείωση των ελλειμμάτων, επισημαίνοντας το πρώτο νομοσχέδιο που υιοθέτησε η νέα Βουλή αυτό το μήνα. Αυτή η νομοθεσία θα περικόψει νέα χρηματοδότηση για την Υπηρεσία Εσωτερικών Προσόδων για την πάταξη των πλούσιων φοροφυγάδων, η οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του μη κομματικού Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, θα αποφέρει 180 δισεκατομμύρια δολάρια σε 10 χρόνια. Το νομοσχέδιο για την κατάργηση αυτής της χρηματοδότησης θα πρόσθετε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετα δημοσιονομικά ελλείμματα κατά την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γραφείου.

“Απειλούν να σκοτώσουν εκατομμύρια θέσεις εργασίας και σχέδια 401(k) προσπαθώντας να κρατήσουν όμηρο το όριο του χρέους, εκτός αν μπορέσουν να περικόψουν την κοινωνική ασφάλιση, να περικόψουν το Medicare, να περικόψουν το Medicaid”, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη η Κάριν Ζαν-Πιέρ, εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου.

Το Κογκρέσο έχει ακόμη μερικούς μήνες για να βρει τρόπο να αυξήσει το όριο. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα λεγόμενα έκτακτα μέτρα του για όσο το δυνατόν περισσότερο. Αλλά το οικονομικό τίμημα θα μπορούσε να αρχίσει να αυξάνεται όσο πιο πολύ πλησιάζει η χώρα στο να ξεμείνει από μετρητά, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αδυναμία των Ηνωμένων Πολιτειών να πληρώσουν τους ομολογιούχους τους και να αθετήσουν το χρέος τους. Το 2011, καθώς η αντιπαράθεση κλιμακώθηκε, οι επενδυτές έγιναν νευρικοί, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τους αγοραστές κατοικιών.

Την Πέμπτη, η κ. Yellen ξεκίνησε αυτό που είναι πιθανό να είναι μια πολύμηνη διαδικασία χρήσης των έκτακτων μέτρων για την καθυστέρηση μιας χρεοκοπίας. Στην επιστολή της, η κ. Yellen ανέφερε ότι ξεκινά μια “περίοδο αναστολής έκδοσης χρέους” που θα διαρκέσει έως τις 5 Ιουνίου και ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν θα επενδύει πλέον πλήρως το τμήμα του Ταμείου Συντάξεων και Αναπηρίας Δημόσιας Διοίκησης που δεν απαιτείται άμεσα για την πληρωμή των δικαιούχων. Αναστέλλονται επίσης οι επενδύσεις του Υπουργείου Οικονομικών στο Ταμείο Παροχών Υγείας Συνταξιούχων Ταχυδρομικών Υπηρεσιών.

Η κ. Yellen θα πρέπει πιθανότατα να λάβει πρόσθετα μέτρα εάν το αδιέξοδο παραταθεί. Ο προσδιορισμός της πραγματικής “ημερομηνίας Χ”, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν όλους τους λογαριασμούς τους εγκαίρως, είναι δύσκολος, διότι εξαρτάται από το πόσο γρήγορα εισέρχονται τα φορολογικά έσοδα και από τις επιδόσεις της οικονομίας.

Η φύση της επερχόμενης μάχης μόλις αρχίζει να διαμορφώνεται. Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων έχουν ζητήσει σαρωτικές “δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις”. Και ενώ οι Δημοκρατικοί θα ήθελαν να δουν μια αύξηση του ορίου του χρέους χωρίς απαιτήσεις, ορισμένοι έχουν υποδείξει ότι είναι έτοιμοι να αναζητήσουν τρόπους για τη μείωση των δαπανών.

Ο γερουσιαστής Joe Manchin III, ένας μετριοπαθής Δημοκρατικός από τη Δυτική Βιρτζίνια, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Fox Business Network την Τετάρτη ότι πιστεύει ότι το Κογκρέσο θα πρέπει να αναβιώσει το σχέδιο μείωσης του ελλείμματος των Bowles-Simpson του 2010 και να συνδυάσει και να συνδέσει την αύξηση του ορίου χρέους με ορισμένες από αυτές τις ιδέες. Αν και ανέφερε ότι αναζητά διακομματικούς τρόπους για τον περιορισμό των άσκοπων δαπανών, ο κ. Μάντσιν δεν εμφανίστηκε έτοιμος να υποστηρίξει οποιεσδήποτε περικοπές στα προγράμματα κοινωνικής ασφάλειας της χώρας.

“Δεν πρόκειται να απαλλαγούμε από τίποτα και δεν μπορείτε να τρομάξετε τον κόσμο λέγοντας ότι θα απαλλαγούμε από την κοινωνική ασφάλιση, ότι θα ιδιωτικοποιήσουμε – αυτό δεν πρόκειται να συμβεί”, δήλωσε ο κ. Μάντσιν από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Το κόστος της μη αύξησης του ανώτατου ορίου δανεισμού θα μπορούσε να είναι καταστροφικό, προκαλώντας βαθιά ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες και ενδεχομένως προκαλώντας παγκόσμια οικονομική κρίση.

Ο Γκρέγκορι Ντάκο, επικεφαλής οικονομολόγος της EY Parthenon, εκτίμησε αυτή την εβδομάδα ότι χωρίς αύξηση ή αναστολή του ανώτατου ορίου χρέους μέχρι να εξαντληθούν τα έκτακτα μέτρα, η οικονομική παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσε να μειωθεί κατά 5%. Μια τέτοια συρρίκνωση θα επέφερε σημαντικό πλήγμα σε μια οικονομία που προβλέπεται να αναπτυχθεί μέτρια φέτος.

“Το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να εξισορροπήσει τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό διασφαλίζοντας ότι οι κρατικές δαπάνες θα είναι ίσες με τα κρατικά έσοδα”, δήλωσε ο κ. Daco, προβλέποντας ότι ένα τέτοιο σενάριο θα οδηγούσε σε “αυτοπροκαλούμενη ύφεση” και θα διακινδύνευε “σοβαρές διαταραχές στις χρηματοπιστωτικές αγορές”.

Η κ. Yellen έχει απορρίψει τις ιδέες για την άρση του ανώτατου ορίου δανεισμού μονομερώς, όπως η κοπή νομίσματος ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, ως ευφάνταστες.

Ορισμένοι βετεράνοι των αγώνων για το όριο του χρέους προβλέπουν ότι καθώς πλησιάζει η ημερομηνία Χ, ένας ικανός αριθμός Ρεπουμπλικανών θα υποχωρήσει από το χείλος της χρεοκοπίας.

“Ενώ κανείς δεν ξέρει πραγματικά τι θα συμβεί αν παραβιάσετε το όριο του χρέους, δεν είναι πολλοί αυτοί που θα εικάσουν ότι μετά από αυτό θα συμβούν καλά πράγματα”, δήλωσε ο Κρίστοφερ Κάμπελ, ο οποίος διετέλεσε βοηθός υπουργός Οικονομικών για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από το 2017 έως το 2018. “Είναι ένας καταρράκτης από το πόσο άσχημα θα γίνουν τα πράγματα”.

Ο κ. Κάμπελ, πρώην διευθυντής προσωπικού των Ρεπουμπλικάνων της Επιτροπής Οικονομικών της Γερουσίας, πρόσθεσε: “Στο τέλος της ημέρας, νομίζω ότι θα πρέπει να επικρατήσει η ψυχραιμία”.

Οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, ωστόσο, έχουν αρχίσει να διερευνούν κατ’ ιδίαν εναλλακτικές οδούς για την αύξηση του ορίου, συμπεριλαμβανομένων ελιγμών -που θα μπορούσαν να διαρκέσουν μήνες- για να εξαναγκάσουν σε ψηφοφορία για την αύξηση του ορίου του χρέους με την υποστήριξη κυρίως των Δημοκρατικών. Δεν έχουν εκφράσει την πεποίθησή τους ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα λυγίσουν στις διαπραγματεύσεις, αν και έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι αναμένουν από το Κογκρέσο να άρει το όριο.

Η κ. Jean-Pierre επανέλαβε την Τετάρτη ότι ο κ. Μπάιντεν δεν θα διαπραγματευτεί για την αύξηση του ορίου του χρέους. Ερωτηθείσα αν πιστεύει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θεωρούν ευθύνη τους να αυξήσουν το όριο και να αποφύγουν μια χρεοκοπία, απάντησε: “Θα έπρεπε”.

https://www.nytimes.com/2023/01/19/us/politics/debt-limit-economy.htmlwww.nytimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου