Breaking

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Το χρονικό ενός δικαστικού φιάσκου για την μεγαλύτερη οργάνωση προστασίας του υποκόσμου από το “λευκό κολάρο”!

 

Share

Αθώοι και οι 17 κατηγορούμενοι για το κύκλωμα του Δημήτρη Μάλαμα που κάλυπτε “1000 εστίες παρανομίας”. Αστυνομικοί, δικηγόροι και ιδιώτες απαλλάχτηκαν από κάθε κατηγορία. Εκκρεμεί η δίκη για τα κακουργήματα που θα έχει και αυτή την ίδια τύχη.

Του Άρη Σπίνου

Στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων ολοκληρώθηκε σήμερα Τρίτη 31/1 η Δίκη για τη λεγόμενη υπόθεση της Greek Mafia με το Δικαστήριο να υιοθετεί την εισαγγελική πρόταση και να αποφασίζει την αθώωση των 17 κατηγορουμένων. Το edolio5 με αναλυτικά ρεπορτάζ είχε παρουσιάσει και “προφητεύσει” την αθώωση όλων των κατηγορουμένων εξαιτίας της δικογραφίας – παρωδίας που “έμπαζε νερά” από την πρώτη στιγμή.

Στη Δίκη, που ξεκίνησε τον περσινό Ιούνιο εξετάστηκαν τα πλημμελήματα της υπόθεσης. Για τα κακουργήματα (εγκληματική οργάνωση, εκβίαση κλπ) βρίσκεται σε εξέλιξη κύρια ανάκριση. Είναι βέβαιο ότι και αυτή η δίκη θα οδηγήσει σε αθώωση όλους τους κατηγορουμένους. Η υπόθεση αφορά την έρευνα της ΕΥΠ Ρουμπάτη, την περίοδο 2015-2017 για τη διαφθορά στο εσωτερικό της Αστυνομίας και την κατανομή των εισπράξεων από εκατοντάδες οίκους ανοχής και χαρτοπαικτικές λέσχες στην Αθήνα. Ιδιαίτερη αίσθηση είχε προκαλέσει το γεγονός πως απαιτήθηκαν 6 χρόνια για την προδικασία της υπόθεσης. Ίσως τεράστιο ρόλο σ΄ αυτό να έπαιξε όπως λένε αρμόδιες πηγές τα λάθη και οι παραλείψεις της εισαγγελικής αρχής αλλά και της αστυνομική προανάκρισης όταν έλαβαν το πληροφοριακό υλικό από την ΕΥΠ.Κεντρικό πρόσωπο στην υπόθεση ήταν ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μάλαμας, ο οποίος δολοφονήθηκε και περιγράφεται ως ταμίας της Greek Mafia. Ακόμη τρία άτομα που είχαν βρεθεί στο επίκεντρο της έρευνας έχουν επίσης δολοφονηθεί μετά το 2018 μεταξύ αυτών και ο δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ που ήταν συνεργάτης του Μάλαμα και όπως προκύπτει από την δικογραφία έπαιρνε χρήματα από το ταμείο της οργάνωσης. Στο εσωτερικό της Αστυνομίας εμπλέκονται ιδιώτες Αξιωματικοί, απόστρατοι αλλά και εν ενεργεία, καθώς και δικηγόροι.

Το Εφετείο υιοθέτησε την εισαγγελική πρόταση βάσει της οποίας έπρεπε οι κατηγορούμενοι να κηρυχθούν αθώοι για τις πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορίες, καθώς δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία λόγω των παραλείψεων της δικογραφίας που είχε εκθέσεις ιδεών και περιγραφές χωρίς τεκμηρίωση. Όπως είχε χαρακτηριστικά αναφέρει στην πρότασή του ο Εισαγγελέας της Έδρας του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων «δυστυχώς, παρά τη βαρύτητα της κατηγορίας, το αποδεικτικό υλικό είναι ανύπαρκτο. Είναι τραγικό. Θα ευχηθώ η άλλη δικογραφία να έχει καλύτερη τύχη (σ.σ. αφορά στα κακουργήματα της υπόθεσης με τον ίδιο πυρήνα εμπλεκόμενων προσώπων). Πρέπει να απαλλαγούν όλοι, δεν προέκυψε κανένα στοιχείο».

Τον Δεκέμβριο του 2016 ο τότε Διοικητής της ΕΥΠ Ιωάννης Ρουμπάτης υπέβαλε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου ένα πόρισμα 70 σελίδων, το οποίο διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία Διαφθοράς. Οι Εσωτερικές Υποθέσεις της ΕΛ.ΑΣ. ανέλαβαν την απομαγνητοφώνηση χιλιάδων τηλεφωνικών παρακολουθήσεων της ΕΥΠ – συνολικά 90 CD, πολλά από τα οποία δεν κατάφεραν να ανοίξουν, για «τεχνικούς λόγους» – ωστόσο η ίδια Υπηρεσία επικαλέστηκε αργότερα φόρτο εργασίας.Η απομαγνητοφώνηση ανατέθηκε στην Οικονομική Αστυνομία, ωστόσο, ύστερα από πέντε χρόνια όταν η εκδίκαση των πλημμελημάτων διαχωρίστηκε υπό τον φόβο της παραγραφής, πρακτικά οι εκθέσεις απομαγνητοφώνησης δεν είχαν σταλεί στο Δικαστήριο, παρά μόνο οι αρχικές χειρόγραφες σημειώσεις. Και όταν η Δίκη της Greek mafia ξεκίνησε μόνο για τα πλημμελήματα, κρίθηκε κατά πλειοψηφία ότι μεγάλο μέρος των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ, περίπου ένα εξάμηνο συνακροάσεων, δεν μπορούσε να ληφθεί υπόψη από το Δικαστήριο, διότι δεν υπήρχαν οι σχετικές διατάξεις για την άρση απορρήτου. Τραγικό ή εσκεμμένο το λάθος ή μήπως κάτι άλλο έπαιξε στην ΕΥΠ εκείνης της εποχής;;;

edolio5.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου