Breaking

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

Ο χυμός που αυξάνει την μυϊκή απόδοση

3339120

Ενώ είναι γνωστό ότι τα νιτρικά άλατα της διατροφής ενισχύουν την άσκηση -την αντοχή καθώς και την άσκηση υψηλής έντασης- οι ερευνητές έχουν ακόμα πολλά να μάθουν για το γιατί συμβαίνει αυτό το αποτέλεσμα και πώς το σώμα μας μετατρέπει τα διατροφικά νιτρικά που προσλαμβάνει σε μονοξείδιο του αζώτου το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα κύτταρα μας.

Για να καλύψουν το κενό γνώσεων, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ εντόπισαν την κατανομή των νιτρικών αλάτων στο σάλιο, το αίμα, τους μύες και τα ούρα 10 υγιών εθελοντών, από τους οποίους ζητήθηκε στη συνέχεια να κάνουν τη μέγιστη προσπάθεια σε μια άσκηση ποδιών. Η ερευνητική ομάδα ήθελε να ανακαλύψει πού στο σώμα ήταν ενεργό το διατροφικό νιτρικό άλας, για να δώσει στοιχεία για τους μηχανισμούς που λειτουργούν.

Μια ώρα μετά τη λήψη του νιτρικού άλατος, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να εκτελέσουν 60 συσπάσεις του τετρακέφαλου -ο μυς του μηρού που ισιώνει το γόνατο- στη μέγιστη ένταση για πέντε λεπτά σε μια μηχανή άσκησης. Διαπιστώθηκε σημαντική αύξηση στα επίπεδα νιτρικών στους μυς. Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι αυτή η ενίσχυση νιτρικών προκάλεσε αύξηση της μυϊκής δύναμης κατά 7%, σε σύγκριση με όταν οι συμμετέχοντες έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Ο Andy Jones, Καθηγητής Εφαρμοσμένης Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, δήλωσε: «Η έρευνά μας έχει ήδη παράσχει πολλά στοιχεία σχετικά με τις ιδιότητες βελτίωσης της απόδοσης των διατροφικών νιτρικών αλάτων, που βρίσκονται συνήθως στον χυμό παντζαριών. Είναι συναρπαστικό, αυτή η τελευταία μελέτη παρέχει τα καλύτερα μέχρι σήμερα στοιχεία σχετικά με τους μηχανισμούς πίσω από το γιατί τα νιτρικά άλατα της διατροφής βελτιώνουν την απόδοση των ανθρώπινων μυών».

Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει μια αύξηση των νιτρικών στους ιστούς και τα σωματικά υγρά μετά την κατάποση επισημασμένων διατροφικών νιτρικών. Χρησιμοποιώντας ιχνηθέτη στη νέα μελέτη, οι ερευνητές μπόρεσαν να εκτιμήσουν με ακρίβεια πού είναι αυξημένα και ενεργά τα νιτρικά, και επίσης έριξαν νέο φως στον τρόπο με τον οποίο τα νιτρικά που καταναλώνουμε χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της απόδοσης στην άσκηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου