Breaking

Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2023

Το Ινστιτούτο της απάτης: «Eφαγαν» 515.000 ευρώ από αστυνομικό για δήθεν θεραπεία λεύκης

 

Share

Συνταξιούχος αστυνομικός προσέφυγε εναντίον των ιδιοκτητών γνωστού ομίλου κλινικών αισθητικής – Ζητά αποζημίωση για τις «αμπούλες από το Λος Αντζελες» που αποδείχθηκαν απάτη

Με όπλο τον εκβιασμό, ένα Ινστιτούτο αισθητικής, εις βάρος του οποίου εκκρεμούν δεκάδες καταγγελίες στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές όπως και στον Συνήγορο του Πολίτη, παγίδευσε συνταξιούχο αστυνομικό που πείστηκε να ακολουθήσει μια δήθεν πρωτοπόρα θεραπεία με «θαυματουργά σκευάσματα από τις ΗΠΑ» για την ίαση της λεύκης, που του κόστισε μισό εκατ. ευρώ, φυσικά χωρίς το παραμικρό θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Ο 65χρονος υπέβαλε μήνυση κατά των ιδιοκτητών του Ινστιτούτου ενώ πριν από τρεις εβδομάδες κατέθεσε και αγωγή, αξιώνοντας ποσό που υπερβαίνει το μισό εκατ. ευρώ, ζητώντας να αποζημιωθεί και για την ηθική βλάβη που υπέστη.

Μέσα από το περιεχόμενο της μήνυσης που σε πρώτη φάση είχε καταθέσει προκύπτει η εικόνα μιας εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας ζητούσαν συνεχώς μεγαλύτερα χρηματικά ποσά από το θύμα τους, τάχα για τη συνέχιση της θεραπείας, φτάνοντας ακόμα και σε απειλές για πλειστηριασμό ακινήτων που του ανήκαν, χωρίς ποτέ να δίνουν απαντήσεις για τη σύσταση των «θαυματουργών σκευασμάτων» τους.

Το έγγραφο με τις τραπεζικές αναλήψεις που πραγματοποίησε ο συνταξιούχος αστυνομικός προκειμένου να πληρώσει το ινστιτούτο αισθητικής που του είχε υποσχεθεί ότι θα τον θεραπευσει από το αυτοάνοσο

Πώς μπλέχτηκε στα δίχτυα τους

Ο αστυνομικός από την ηλικία των 28 ετών υπέφερε από λεύκη και ζούσε με την ελπίδα της εύρεσης μιας αποτελεσματικής θεραπείας. Οπως αναφέρει στη μήνυσή του, τους πρώτους μήνες του 2020 τον πλησίασε μια υπάλληλος του κέντρου αισθητικής, η οποία γνώριζε για το πρόβλημά του.

«Με ιδιαίτερα ελκυστικό και φορτικό τρόπο με έπεισε ότι έχει τη μόνη ασφαλή και εγγυημένη λύση», αναφέρει ο 65χρονος για την πρώτη επαφή που είχε μαζί της. «Μου ανέφερε ότι γνώριζε θεραπείες και σκευάσματα που χρησιμοποιούσε το ινστιτούτο και ότι έρχονται απευθείας από την Αμερική. Ελεγε ότι είναι θαυματουργά, όπως έχει η ίδια διαπιστώσει από ασθενείς που έχει παραπέμψει εκεί».

Τον Μάιο του 2020 ο συνταξιούχος αστυνομικός τελικά επείσθη και στράφηκε στο ινστιτούτο κουβαλώντας ήδη το φορτίο μιας προηγούμενης ανεπιτυχούς θεραπείας.

Βλέποντας αρχικώς τον χώρο του ινστιτούτου, θυμάται ότι «αντίκρισα κάτι το προσεγμένο», με μοντέρνα διακόσμηση, ενώ σημειώνει ότι και το προσωπικό «ήταν ευγενικό» – χωρίς να μπορεί να αντιληφθεί ότι επρόκειτο για «βιτρίνα». Το ινστιτούτο έχει γραφεία σε Σύνταγμα, Κολωνάκι και Θεσσαλονίκη.

Οπως αναφέρει στη μήνυσή του ο 65χρονος, έδωσε αρχικά 400.000 ευρώ για τα «θεραπευτικά σκευάσματα» από τις ΗΠΑ και του ζήτησαν εκβιαστικά επιπλέον 115.000 ευρώ

Οι «θαυματουργές αμπούλες» από την Καλιφόρνια

Τον συνταξιούχο αστυνομικό τον ανέλαβε υπάλληλος που συστηνόταν με την ιδιότητα της δερματολόγου. «Με διαβεβαίωσε ότι γνωρίζει ποια ακριβώς είναι η ενδεικνυόμενη θεραπεία του προβλήματός μου βασιζόμενη σε χορήγηση σκευασμάτων σε αμπούλες που κατόπιν ειδικής παραγγελίας έρχονται αποκλειστικά από την Καλιφόρνια, σε συνδυασμό με ακτίνες λέιζερ που θα γίνονταν επαναλαμβανόμενα για λίγους μήνες», γράφει στη μήνυση του ο 65χρονος.

«Οπως μου είπε, τα σκευάσματα αυτά ήταν προϊόντα “ιδιαίτερα εξελιγμένης ιατρικής τεχνολογίας, δυσεύρετα στην αγορά και γι’ αυτό πανάκριβα”. Εγώ ζήτησα να μου προσκομίσουν τα απαραίτητα για να υπογραφεί το συμφωνητικό σχετικά με τις υπηρεσίες, το όνομα και το κόστος του σκευάσματος. Η υπεύθυνη όμως απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν προβλεπόταν», προσθέτει.

Παρά τις επιφυλάξεις, ο άνδρας ξεκίνησε την 1η Ιουνίου του 2020 τις συνεδρίες και κατέληξε να έχει καταβάλει συνολικά το ποσό των €400.000 σε μετρητά. Επρόκειτο για χρήματα που είχε σηκώσει από τραπεζικούς λογαριασμούς του – αντίγραφα των τραπεζικών κινήσεων περιλαμβάνονται στη μήνυσή του.

Παρόλο που ο 65χρονος ζητούσε επίμονα αποδείξεις για τα ποσά που πλήρωνε στο ινστιτούτο, τελικά έλαβε ένα πακέτο αποδείξεων για μόλις €161.000 – και μάλιστα ο λόγος είσπραξης των χρημάτων δεν αναφερόταν, ενώ στην πλειονότητα των αποδείξεων εμφανίζονταν καταβολές με… πιστωτική κάρτα, παρότι, όπως υποστηρίζει, τα ποσά είχαν καταβληθεί σε μετρητά. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», ο συνταξιούχος αστυνομικός μετέφερε τα χρήματα μέσα σε σακούλες και τα παρέδιδε στις υπαλλήλους του ινστιτούτου.

Ο στυγνός εκβιασμός

Ωστόσο, το πράγμα δεν σταμάτησε ούτε εκεί: η υπεύθυνη του ινστιτούτου ζήτησε από τον συνταξιούχο να καταβάλει επιπλέον €115.000, με το συνολικό ποσό να εκτοξεύεται στις €515.000, διαφορετικά, όπως του είπε, «δεν θα ήταν δυνατή η αγορά από την Αμερική των υπολειπόμενων για τη θεραπεία σκευασμάτων».

Ο συνταξιούχος αστυνομικός βρέθηκε υπό πίεση και κατέβαλε τα πρόσθετα χρήματα, όμως ήρθε αντιμέτωπος με ακόμα μια δυσάρεστη έκπληξη, καθώς διαπίστωσε πως οι αποδείξεις ήταν ψεύτικες – επρόκειτο για διπλά, ακόμη και τριπλά αντίγραφα προηγούμενων ποσών.

Η πρώτη απόδειξη είχε ημερομηνία 22 Μαΐου του 2020 και η τελευταία 2 Ιουλίου του 2020. Οσον αφορά τα χρηματικά ποσά που κατέβαλε ο παθών, ο κατάλογος είναι μακρύς: από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στη μήνυσή του φαίνεται ότι στις 26 Μαΐου του 2020 καταβλήθηκε το ποσό των €58.000, στις 12 Ιουνίου €46.500, στις 17 Ιουνίου €37.000, στις 18 Ιουνίου €20.000, στις 23 Ιουνίου €25.000, στις 24 Ιουνίου €25.000, στις 25, 26, 29 και 30 Ιουνίου από €15.000, την 1η Ιουλίου €10.000, στις 7 Ιουλίου €98.485, στις 20 Ιουλίου €3.850, στις 27 Ιουλίου €50.467 και στις 4 Αυγούστου €85.000.

Τα απανωτά τηλεφωνήματα

Ως προς την τελευταία πληρωμή, στις αρχές Αυγούστου του 2020, ο 65χρονος δέχτηκε τηλεφώνημα με το οποίο του ασκήθηκε πίεση για να καταβάλει τις €85.000 ως «οφειλόμενο υπόλοιπο της θεραπείας», ενώ την ίδια στιγμή τον απείλησαν ακόμη και με τόκο της τάξης του 21%. Οι επιτήδειοι δεν δίστασαν να μιλήσουν και για κατάσχεση ακινήτων του σε περίπτωση που δεν κατέθετε το παραπάνω χρηματικό ποσό.

Σαν να μην έφτανε αυτό, η κατάσταση της υγείας του 65χρονου επιδεινωνόταν συνεχώς, καθώς υπέφερε από πόνους και κάψιμο σε διάφορα σημεία του σώματός του.

Στη μήνυσή του αναφέρεται και στη συμμετοχή στην απάτη τάχα… θεραπευμένων από τη λεύκη με τη χρήση των συγκεκριμένων σκευασμάτων, οι οποίοι του τηλεφωνούσαν για να τον ενημερώσουν για την… πλήρη ίασή τους, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι είχαν καταβάλει πάνω από 1 εκατ. ευρώ στο ινστιτούτο: «Μου έλεγαν ότι ήμουν πολύ τυχερός που μου ζήτησαν μόλις 500.000», αναφέρει ο συνταξιούχος.

Λίγες ημέρες μετά την τελευταία πληρωμή, στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2020, ο 65χρονος ζήτησε να μάθει την ονομασία των υποτιθέμενα θαυματουργών σκευασμάτων. Η απάντηση, όμως, από την άλλη πλευρά ήταν συστηματικά αρνητική. «Τα σκευάσματα όχι μόνο δεν προέρχονταν από εργαστήρια των ΗΠΑ, αλλά δεν επρόκειτο καν για φαρμακευτικά προϊόντα. Η σύστασή τους παραμένει μέχρι και σήμερα άγνωστη», δηλώνει…

Η αλλαγή επωνυμίας

Στις 6 Νοεμβρίου του 2020 κοινοποίησε εξώδικη διαμαρτυρία και καλούσε σε άμεση επιστροφή του ποσού των €515.000, όμως στα μέσα Δεκεμβρίου, όπως αναφέρει, δέχτηκε τηλεφώνημα από μια γυναίκα που δήλωνε υπεύθυνη όλων των καταστημάτων του συγκεκριμένου ινστιτούτου. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο συνταξιούχος αστυνομικός, τον απείλησε να μην προσφύγει στη Δικαιοσύνη υποστηρίζοντας ότι είχε στη διάθεσή της «μεγαλοδικηγόρους», προσθέτοντας ότι δεν θα ήταν προς το συμφέρον του μια δικαστική αναμέτρηση!

Η τελευταία πράξη του δράματος παίχτηκε όταν διαπίστωσε ότι ο ιδιοκτήτης του ινστιτούτου άλλαζε συνεχώς την επωνυμία της εταιρείας ώστε να χάνονται τα ίχνη της. Δεκάδες πολίτες έχουν καταφύγει έως σήμερα στις Αρχές για να καταγγείλουν ότι έπεσαν θύματα εξαπάτησης από το ινστιτούτο. ση της άδειας

Στις 6/7/2021, με έγγραφό του προς τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών γνωστοποιεί ότι το συγκεκριμένο ινστιτούτο αισθητικής που λειτουργούσε και ως δερματολογικό-αφροδισιολογικό ιατρείο, διαπιστώθηκε σε απροειδοποίητο έλεγχο ότι πρόσφερε αντίστοιχες υπηρεσίες εν απουσία του επιστημονικά υπευθύνου ιατρού και πως παρείχε ταυτόχρονα υπηρεσίες αισθητικής που είναι εκτός του αντικειμένου της χορηγηθείσας βεβαίωσης λειτουργίας ιδιωτικού ιατρείου. Επιπλέον, διευκρινίζει στο έγγραφο πως ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ουδέποτε χορήγησε βεβαίωση λειτουργίας στη συγκεκριμένη εταιρεία αποκαλύπτοντας πως έχει στη διάθεσή του αναφορές-καταγγελίες που αφορούν παροχή ιατρικών υπηρεσιών από μη ιατρούς και «οικονομική εξαπάτηση» κατά δήλωσή τους.

Πρόστιμο 300.000 ευρώ

Το συγκεκριμένο ινστιτούτο αισθητικής απασχόλησε και τις ελεγκτικές αρχές του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων έπειτα από καταγγελίες για παραπλανητικές και επιθετικές εμπορικές πρακτικές και για παραλείψεις κατά τη διαφήμιση των υπηρεσιών του, μέσω, κυρίως, δημοφιλών τηλεοπτικών εκπομπών. Γι’ αυτό και η Γενική Διεύθυνση Προστασίας Καταναλωτή επέβαλε πρόστιμο ύψους 300.000 ευρώ.

Στη σχετική ανακοίνωση το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναφέρει ότι η εν λόγω επιχείρηση παρέλειψε να παραδώσει στους πελάτες της αντίγραφο της σύμβασης παροχής υπηρεσιών και το έντυπο αναιτιολόγητης υπαναχώρησης, εισέπραξε προκαταβολικά το συμφωνηθέν τίμημα των παρεχόμενων υπηρεσιών και δεν επέστρεψε τα αχρεωστήτως εισπραχθέντα ποσά για τις μη παρασχεθείσες υπηρεσίες σε περιπτώσεις συμβάσεων από τις οποίες οι συμβαλλόμενοι υπαναχώρησαν. Μάλιστα και τον Ιούνιο του 2020 το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοίνωσε ότι επέβαλε χρηματικό πρόστιμο 250.000 ευρώ και σε άλλη εταιρεία που ανήκει στους ίδιους.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου