Breaking

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2023

ΠΡΟΣΓΕΙΩΘΗΚΕ ΣΤΟ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΑΠΟ ΠΟΛΩΝΙΑ – ΣΥΝΟΔΕΟΤΑΝ ΑΠΟ F16 – ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΙΑ ΒΟΜΒΑ ΑΠΑ

Καταγραφή

Ειδοποίηση για βόμβα έστειλε αεροπλάνο, Boeing 737 της Ryanair με 192 επιβαίνοντες, από το Κατοβίτσε της Πολωνίας με κατεύθυνση την Αθήνα. Στις 17:40 το αεροσκάφος προσγειώθηκε στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, ενώ γίνεται ταχεία εκκένωση.

viber_image_2023-01-22_17-31-10-111

Το ΝΑΤΟ προχώρησε σε ενημέρωση από το FIR των Σκοπίων.

Λόγω της απειλής για βόμβα,  το αεροσκάφος συνοδευόταν από  μαχητικά F-16 ενώ στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος έχουν μεταβεί και ειδικές δυνάμεις.

Τα μαχητικά σημειώνεται ότι επιστρέφουν στη Νέα Αγχίαλο.

Απογειώθηκαν νωρίτερα και ουγγρικά μαχητικά αεροσκάφη λόγω της έκτακτης κατάστασης, ενώ όπως προβλεπόταν από το πρωτόκολλο το Boeing πέταξε πάνω από θαλάσσιο χώρο.

Στο αεροδρόμιο έχει προβλεφθεί ειδικός χώρος για το αεροπλάνο από το Κατοβίτσε.   Εκεί μεταβαίνουν  οι αρμόδιοι με ομάδα σκύλων της ΤΕΕΜ.

Η πορεία του αεροπλάνου προτού προσγειωθεί στον διεθνή αερολιμένα, στην οποία φαίνεται η στροφή που πήρε για το λεκανοπέδιο της Αττικής:

polland

Κωδικός Renegade

Από την στιγμή που ενημερώθηκαν οι ελληνικές Αρχές ενεργοποιήθηκε ο κωδικός Renegade που προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Το πρωτόκολλο Renegade είναι η διαδικασία που ακολουθείται σε ολόκληρο τον κόσμο μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2000 και τα γεγονότα στους Δίδυμους Πύργους.

Προβλέπει την πτήση του αεροσκάφους με συνοδεία πολεμικών αεροσκαφών αποκλειστικά πάνω από θάλασσα ή πάνω από μη κατοικημένη περιοχή.

Αυτό καθώς υπάρχει περίπτωση οι πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας να λάβουν εντολή κατάρριψης.

Τελευταία φορά που ενεργοποιήθηκε το πρωτόκολλο Renegade στη χώρα μας ήταν με την τραγωδία Helios που ακυβέρνητο  αεροσκάφος, συνοδεία F-16 κατέπεσε τελικά στο Γραμματικό οδηγώντας στο θάνατο τους επιβάτες και το πλήρωμά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου