Breaking

Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023

Ξεκινά η τελική μάχη στην Ουκρανία: Οι δυνάμεις των δύο αντιπάλων, τα μέτωπα, ο ρόλος της επιστράτευσης

 

Το διακύβευμα Ρώσων και Ουκρανών

To τελευταίο «χαρτί» της για να νικήσει την Ουκρανία, έστω και… με ένα χρόνο καθυστέρηση ρίχνει η Ρωσία: Περίπου 200.000 άτομα προσωπικό από τους 300.000 Ρώσους επίστρατους του περασμένου Νοεμβρίου που ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους, θα αναπτυχθούν σταδιακά από την επόμενη εβδομάδα μέχρι τα τέλη Μαρτίου στα τρία ενεργά ή εν αναμονή μέτωπα: Το νότιο της Χερσώνας, το ανατολικό του Ντονμπάς και το βόρειο της Λευκορωσίας.

Απέναντί τους η Ουκρανία ολοκλήρωσε και αυτή την επιστράτευση 150.000 προσωπικού ξεπερνώντας το 1.000.000 συνολικά προσωπικού που έχει εμπλακεί στην πολεμική κινητοποίηση από τον περασμένο Φεβρουάριο, ως τακτικός Στρατός, Εθνοφυλακή ή παραστρατιωτικές ομάδες.

Ο τεράστιος αριθμός προσωπικού που κατάφερε και έθεσε υπό τα όπλα η Ουκρανία είναι και το μυστικό της επιτυχούς αντίστασης και αντεπίθεσής της από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι και τον Δεκέμβριο.

Πάνω από 1 στους 10 έχουν σκοτωθεί αλλά «σκοπός επιτεύχθηκε» μέχρι στιγμής τουλάχιστον.

Τώρα, μέχρι το τέλος της άνοιξης όλα θα έχουν τελειώσει: Οι Ρώσοι θα κάνουν ότι μπορούν για να διασπάσουν στην ανατολή της ουκρανική άμυνα, να αμυνθούν αποτελεσματικά στο νότο (η Μελιτόπολη, κινδυνεύει και μαζί της θα κινδυνεύσει και η Μαριούπολη αν δεν αναχαιτιστούν οι ουκρανικές τεθωρακισμένες Ταξιαρχίες με LEO1/2, Μ1 Abrams,  Challenger 2, ΑΜΧ-10R, εκατοντάδες ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ M2 Bradley κλπ.) και να ανοίξουν πάλι το βόρειο μέτωπο.

Αν ανοίξουν πάλι το μέτωπο της Λευκορωσίας και επιτεθούν είτε στα δυτικά είτε στα βόρεια του Κιέβου, θα πρόκειται για τουλάχιτον μερικό «ξέπλυμα της ντροπής» του περασμένου Μαρτίου που αποχώρησαν από το Κίεβο, αν και είχαν νικήσει.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση δύο πόλεις θα κρίνουν την επιτυχία της ρωσικής ενέργειας: Η ανακατάληψη της Χερσώνας και η κατάληψη του Χάρκοβου.

Χωρίς τις δύο πόλεις οι Ρώσοι, δεν θα μπορούν να ισχυρίζονται ότι διεξήγαγαν επιτυχημένη επιχείρηση στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον τ.αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, αντιστράτηγο Ιγκόρ Ρομανένκο: «Η πιο μεγάλη μάχη ξεκινά τώρα», ενώ και ο επικεφαλής της Κύριας Διεύθυνσης Πληροφοριών του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας, Κύριλος Mπουντάνοφ, πιστεύει ότι «Οι αποφασιστικές μάχες με τα ρωσικά στρατεύματα θα διεξαχθούν από τα μέσα έως τα τέλη της άνοιξης. “Ναι, [θα είναι] ένα σημείο καμπής”, είπε ο Μπουντάνοφ .

Αυτή την στιγμή στα μέτωπα οι Ουκρανοί έχουν παρατάξει περίπου 350.000 προσωπικό και οι Ρώσοι 200.000.

Ο τελευταίος αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά στους 350.000, καθώς μπορεί να ενταχθούν 200.000 επίστρατοι αλλά ένας αριθμός 50.000, τουλάχιστον θα αποσυρθεί για ανάπαυση, καθώς είναι οι μονάδες που αναχαίτισαν την ουκρανική προέλαση τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο και από τότε πολεμούν ακατάπαυστα και είναι καταπονημένες.


Μπορεί να ακούγονται… πολλοί, αλλά δεν είναι: Στις ουκρανικές πεδιάδες το 1943-1944, περισσότερα από 5 εκατ. Ρώσων και Γερμανών, Ιταλών, Ρουμάνων κλπ. πολέμησαν μέχρι τέλους, με την καταστροφή όλων των τελευταίων. Θα επαναληφθεί η ιστορία; Σε λίγους μήνες θα ξέρουμε…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου