Breaking

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

ΣΚΥΛΟΣ ΗΡΩΑΣ! ΠΩΣ Η SUGAR, Η ΣΚΥΛΙΤΣΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΔΙΑΣΩΣΤΩΝ ΕΣΩΣΕ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΕΝΟ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

sugrar

Αν και έχει περάσει μια εβδομάδα από τον σεισμό σε Τουρκία – Συρία, η ελπίδα για επιζώντες δεν έχουν σβήσει. Μάλιστα, πριν λίγα λεπτά η ΕΡΤ έδειξε σε ζωντανή μετάδοση τον απεγκλωβισμό ενός ανθρώπου που ήταν ζωντανός κάτω από τα χαλάσματα.

Ωστόσο, έχουν αποχωρήσει αρκετές διεθνείς ομάδες διάσωσης, μεταξύ αυτών και η ελληνική αποστολή της ΕΜΑΚ, η οποία κέρδισε τις εντυπώσεις στην Τουρκία.

«Η κατακόρυφη κίνηση του σεισμού διέλυσε τα πάντα. Ήταν σαν να τοποθετούσες εκρηκτικά στα θεμέλια», σχολίασε στο MEGA ο Παναγιώτης Καρύδης, καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών. Παράλληλα, ο αναπληρωτής καθηγητής ΕΜΠ Χρήστος Ζέρης τόνισε πως η ποιότητα των κατασκευών στην Ελλάδα είναι υψηλών προδιαγραφών και δεν διατρέχουν κίνδυνο.

«Διαλυόταν το σύμπαν»
Τις πληγείσες περιοχές επισκέφτηκε ο κος Καρύδης, ο οποίος έκανε λόγο για δύσκολες συνθήκες και περιέγραψε στο MEGA τι αντίκρυσε στα χαλάσματα των κτιρίων.

«Δεν υπάρχει κανένα μαγαζί, όλα είναι κλειστά, δεν υπάρχει ηλεκτρικό, δεν υπάρχει τίποτα απολύτως. Όλος ο κόσμος είναι έξω θρηνώντας και μη ξέροντας τι να κάνει. Όλοι προσπαθούν να φύγουν από την περιοχή άρον άρον. Φεύγουν γιατί φοβούνται την επόμενη ημέρα. Είναι πολύ άγριο το κλίμα, είδα ανθρώπους να κλέβουν, να κάνουν πλιάτσικο».

«Παρόλο που είχε σταλεί βοήθεια από όλο τον κόσμο, παρόλο που υπήρχαν μηχανήματα, λόγω της φοβερής έκτασης της ζημιάς θεώρησαν από την πρώτη στιγμή ότι είναι ανεπαρκέστατο. Καθώς πέφτει το κτίριο κάτω, αντί να σκορπίσει σε μεγάλα μπάζα, συμπαγή, κι έτσι να δημιουργηθεί τυχαίως κάποιο κενό από κάτω, ώστε ο κόσμος να μπορεί να αναπνέει, έπεφτε κάτω και γινόταν ένας σωρός από άμμο και χαλίκια. Διαλυόταν το σύμπαν, δεν υπήρχε τσιμεντοπολτός στα χαλίκια», δήλωσε.

Πώς η σκυλίτσα Sugar έσωσε εγκλωβισμένο
Στο MEGA μίλησε και ο Χάρης Πασχαλίδης, μέλος της επίλεκτης ομάδας ειδικών αποστολών, και σημείωσε πως οι συνθήκες είναι αντίξοοες. Το κρύο είναι τσουχτερό και οι σεισμόπληκτοι για να ζεσταθούν καίνε ότι βρουν, με την ατμόσφαιρα να είναι αποπνικτική, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που εισβάλουν στα ερείπια για να κάνουν πλιάτσικο.

«Η κατάσταση είναι δραματική μέσα στην πόλη. Είναι μία πόλη ισοπεδωμένη, έχουν ερείπια παντού. Μέχρι και χθες απεγκλωβίζαμε κόσμο και σε συνεργασία με άλλες ομάδες καταφέραμε να εντοπίσουμε ένα επιζών. Οι κάτοικοι είναι έξω στους δρόμους και καίνε ότι βρουν για να ζεσταθούν».

Σύμμαχος στον αγώνα τους η σκυλίτσα Sugar, η οποία μάλιστα κατάφερε να εντοπίσει έναν εγκλωβισμένο κάτω από τα χαλάσματα πολυκατοικίας.

«Σε 4όροφη πολυκατοικία ψάχναμε να βρούμε έναν άνθρωπο, γιατί ακουγόταν κάποιος θόρυβος. Είχαμε βάλει θερμικές κάμερες για να δούμε τι γίνεται μέσα και μας βοήθησε η Sugar, γιατί είχε εκπαιδευτεί σε αυτό, να βρίσκει ζωντανούς εγκλωβισμένους. Είχαμε όλα τα μέσα και την τελική βολή την έδωσε η Sugar», είπε.

Σημαντική είναι η συνδρομή και της ομάδας Rescue.gr, η οποία ενεργεί εθελοντικά στην περιοχή με στόχο τον εντοπισμό και απεγκλωβισμό ανθρώπων.

Ο χρόνος πλέον μετράει αντίστροφα για όσους έχουν εγκλωβιστεί κάτω από τα συντρίμμια. Οι διασώστες δίνουν σωστή μάχη για τον απεγκλωβισμό τους, καθώς όσο περνούν οι ώρες ο φόβος πως υπάρχουν άνθρωποι που θα ταφούν ζωντανοί γίνεται όλο και πιο έντονος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου