Breaking

Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

ΗΠΑ: Τουλάχιστον 200 τράπεζες μπορεί να έχουν την ίδια τύχη με την SVB! – Δεν τελείωσε η κρίση

Τι αναφέρει μελέτη

Σχεδόν 200 «περιφερειακές» τράπεζες ενδέχεται να είναι ευάλωτες στον ίδιο τύπο κινδύνου που κατέστρεψε και τη Silicon Valley Bank αναφέρει μελέτη που δημοσιεύει η WSJ.

Υπάρχουν 186 τράπεζες σε όλες τις ΗΠΑ που θα μπορούσαν να χρεωκοπήσουν με τον ίδιο τρόπο που κατέρρευσε και η SVB εάν οι μισοί από τους καταθέτες τους απέσυραν τα κεφάλαιά τους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Social Science Research Network.

Ακόμη και οι υποτιθέμενοι ασφαλισμένοι από την FED καταθέτες – όσοι έχουν δηλαδή 250.000 $ ή λιγότερα σε καταθέσεις – θα μπορούσαν να έχουν προβλήματα να λάβουν τα μετρητά τους εάν αυτά τα ιδρύματα αντιμετωπίσουν το είδος της πορείας που γνώρισε η Silicon Valley πριν από μια εβδομάδα.

Η ανησυχία είναι ότι αυτές οι τράπεζες κατέχουν σημαντικό μέρος του ενεργητικού τους σε ευαίσθητα ως προς τα επιτόκια χρηματοπιστωτικά μέσα, όπως κρατικά ομόλογα και τίτλους που υποστηρίζονται από ενυπόθηκα δάνεια. Η αξία αυτών των παλαιότερων επενδύσεων χαμηλού επιτοκίου μειώθηκε απότομα καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια τον περασμένο χρόνο.

Στην περίπτωση της SVB, η τράπεζα με έδρα τη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια επένδυσε μεγάλο μέρος των μετρητών της σε μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα, τα οποία μπορεί να είναι εξαιρετικά ασφαλή όσον αφορά την απώλεια της αρχικής επένδυσης, αλλά δεν άξιζαν τόσο πολύ όσο όταν τα αγόρασε η SVB , επειδή τα επιτόκια στο μεταξύ είχαν αυξηθεί. .

Η τράπεζα χρειάστηκε να πουλήσει μερικά από αυτά τα ομόλογα για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πελατών για αναλήψεις με χαμηλότερο κόστος από αυτό που πλήρωσε για αυτά, με αποτέλεσμα ζημιά σχεδόν 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όταν η SVB αποκάλυψε αυτή τη ζημία, μαζί με ένα σχέδιο συγκέντρωσης επιπλέον 500.000 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Wall Street, πυροδότησε φόβους μεταξύ των επιχειρηματικών συμμετοχών και της βαριάς πελατειακής βάσης νεοσύστατων τεχνολογιών ότι η τράπεζα ήταν αφερέγγυα. Μέσα σε έναν πανικό που τροφοδοτήθηκε και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι πελάτες έσπευσαν να αποσύρουν τα χρήματά τους από την ανησυχία ότι η τράπεζα θα εξαντληθεί με αποτέλεσμα να προκληθεί ένα κλασικό bank run.

Τώρα, η μελέτη δείχνει ότι πολλές από αυτές τις υπόλοιπες τράπεζες θα μπορούσαν να είναι το ίδιο ευάλωτες σε ανάλογες εξελίξεις εάν ένα υψηλό ποσοστό θορυβημένων πελατών αρχίσει να αποσύρει τις καταθέσεις τους.

«Οι υπολογισμοί μας υποδεικνύουν ότι αυτές οι τράπεζες διατρέχουν οπωσδήποτε έναν δυνητικό κίνδυνο κατάρρευτσης, εν μέσω απουσίας άλλης κρατικής παρέμβασης ή ανακεφαλαιοποίησης», έγραψαν οι οικονομολόγοι.

Η μελέτη εξέτασε τα βιβλία περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών σε εθνικό επίπεδο και βρήκε εκτιμώμενη απώλεια 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στην αγοραία αξία τους.

pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου