Breaking

Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023

 

ΗΠΑ: Αστυνομικοί γάζωσαν νεαρό σε έναν τυπικό έλεγχο -Φώναξε «όπλο!» και άρχισαν να πυροβολούν

Πλάνα από κάμερα αστυνομικού στις ΗΠΑ κατέγραψαν τη στιγμή που ένας τυπικός έλεγχος κατέληξε σε μακελειό, καθώς αστυνομικοί γάζωσαν νεαρό που φέρεται να έβγαζε όπλο, αφού αρνήθηκε να υπακούσει στις υποδείξεις τους.

Το βίντεο που παρουσίασε στους δημοσιογράφους ο αρχηγός της αστυνομίας του Φάρμινγκτον, Έρικ Τζόνσεν – ο οποίος χαρακτήρισε το περιστατικό «τραγικό τέλος σε αυτό που ξεκίνησε ως ένας καθημερινός έλεγχος κυκλοφορίας», δείχνει τον θανάσιμο πυροβολισμό του 25χρονου Τσέις Άλαν από πέντε αστυνομικούς την 1η Μαρτίου, αφού ένας αστυνομικός σταμάτησε τον Άλαν για παράνομη, όπως είπαν οι αρχές, πινακίδα κυκλοφορίας.

Το βίντεο ήταν μια σύνθεση που αντλήθηκε από τις κάμερες σώματος των πέντε αστυνομικών και την κάμερα στο ταμπλό του αστυνομικού οχήματος.

Την επομένη των θανατηφόρων πυροβολισμών, η αστυνομία του Φάρμινγκτον ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι «ο οδηγός δεν συμμορφώθηκε με τον αρχικό αστυνομικό».

Η αρχική ανακοίνωση δεν ανέφερε ότι οι αστυνομικοί άρχισαν να πυροβολούν αφού ένας από αυτούς φώναξε «όπλο!» και ότι αργότερα βρέθηκε ένα όπλο στο πάτωμα του αυτοκινήτου του Άλαν Τσέις, όπως δείχνει το βίντεο που μόλις κυκλοφόρησε.

Η στιγμή που ένας αστυνομικός έλεγχος στις ΗΠΑ καταλήγει σε μακελειό

Οι πέντε αξιωματικοί τέθηκαν σε διοικητική άδεια βάσει της πολιτικής του τμήματος κατά τη διάρκεια έρευνας από την ομάδα πρωτοκόλλου κρίσιμων περιστατικών της κομητείας Ντέιβις, η οποία αποτελείται από διάφορους ερευνητές.

Ο Τζόνσεν παραδέχθηκε την Τετάρτη ότι το βίντεο «είναι μόνο μία πληροφορία για το περιστατικό και η μόνη πληροφορία που έχουμε στη διάθεσή μας αυτή τη στιγμή».

Το βίντεο δείχνει τον Άλαν να μπαίνει σε ένα πάρκινγκ αφού τον είχε ακολουθήσει ο αστυνομικός. Ο αστυνομικός πλησιάζει το αυτοκίνητο και ο Άλαν «διεκδικεί αμέσως το δικαίωμά του να μην υπακούει στους νόμους της χώρας, τουλάχιστον στον λόγο για τον οποίο έγινε αυτός ο τροχονομικός έλεγχος», δήλωσε ο Τζόνσεσ στους δημοσιογράφους. Ο Άλαν ήταν μόνος του, σύμφωνα με την αστυνομία.

Όταν ο αστυνομικός λέει στον Άλαν ότι το αυτοκίνητο δεν έχει άδεια κυκλοφορίας, ο νεαρός απαντά ότι δεν χρειάζεται άδεια κυκλοφορίας και δεν απαντά σε ερωτήσεις, και ο πρώτος αστυνομικός καλεί ενισχύσεις.

Το βίντεο δείχνει ότι ο 25χρονος κράτησε το παράθυρο ως επί το πλείστον ανεβασμένο κατά τη διάρκεια της συνάντησης και ότι φαινόταν να καταγράφει την αλληλεπίδραση με το τηλέφωνό του.

Ο αστυνομικός ζητά επανειλημμένα από τον Άλαν να προσκομίσει ταυτότητα, κάτι που αρχικά αρνείται να κάνει, πριν προσκομίσει ένα διαβατήριο στο οποίο αναγράφεται το όνομά του ως Τσέι Άλαν. Στη συνέχεια ισχυρίζεται ότι «αυτός δεν είμαι εγώ» και ο αστυνομικός τον ρωτά αν έχει πλαστό διαβατήριο πριν τον διατάξει να βγει από το όχημα.

Ένας δεύτερος αστυνομικός που είχε φτάσει ως ενισχύσεις απειλεί να σπάσει το παράθυρο του Άλαν και να τον τραβήξει έξω αν δεν βγει οικειοθελώς.

Ο νέαρος αρνείται να βγει από το αυτοκίνητο και προειδοποιεί τους αξιωματικούς ότι θα «έχουν θέμα» αν συνεχίσουν όπως συνέβαινε.

Στη συνέχεια μεταφέρει το τηλέφωνο με το οποίο καταγράφει το περιστατικό από το δεξί του χέρι στο αριστερό. Ταυτόχρονα μετακινεί το παλτό του προς τα πίσω για να αποκαλύψει μια θήκη στο δεξί του γοφό, όπως δείχνει το βίντεο. Σε εκείνο το σημείο του βίντεο δεν είναι ορατό κανένα όπλο.

Στη συνέχεια, ο αστυνομικός που σταμάτησε τον Άλαν ανοίγει την πόρτα του αυτοκινήτου. Τότε είναι που, σύμφωνα με την αστυνομία, το χέρι του 25χρονου κινείται προς το δεξί του ισχίο, όπου βρίσκεται η θήκη του. Ένας άλλος αστυνομικός προσπαθεί να απομακρύνει τον Άλαν από το αυτοκίνητο, ενώ οι υπόλοιποι στέκονται πίσω του, και τουλάχιστον ένας από τους αστυνομικούς αρχίζει να φωνάζει: «Όπλο!».

Οι πέντε αστυνομικοί αρχίζουν να απομακρύνονται από το αυτοκίνητο και πυροβολούν προς αυτό. Σταματούν να πυροβολούν όταν ένας από αυτούς φωνάζει επανειλημμένα «Παύσατε πυρ», ακούγεται στο βίντεο.

Οι αστυνομικοί απομακρύνουν τον Άλαν από το αυτοκίνητο. Η θήκη στο γοφό του ήταν άδεια και ένα όπλο βρισκόταν στο πάτωμα ακριβώς κάτω από το κάθισμα του οδηγού, δείχνει το βίντεο.

Ανέφεραν ένα πιθανό τραύμα στο κεφάλι και πολλαπλά τραύματα στο στήθος.

Η οικογένεια κάνει λόγο για «βάναυση δολοφονία»

Η οικογένεια του νεαρού έκανε λόγο για «βάναυση δολοφονία» σε ανακοίνωσή της την επομένη του θανάτου του. Είπαν επίσης ότι έμαθαν για τους πυροβολισμούς μέσω της κάλυψης από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και όχι απευθείας από τις αστυνομικές αρχές.

Ο Τζόνσεν δήλωσε ότι η αστυνομία “εργαζόταν επιμελώς για να συλλέξει τα γεγονότα”, ανέφερε το KSL.

Οι συγγενείς περιέγραψαν τον Άλαν Τσέις ως μια «στοργική ψυχή» που αποφοίτησε από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Γιούτα και σπούδαζε νομικά τα τελευταία χρόνια, προσθέτοντας ότι ήταν «ένας πατριώτης που έκανε ό,τι μπορούσε για να υπερασπιστεί την ελευθερία και την ελευθερία των ανθρώπων στην κοινότητά του», μεταδίδει το NBC.

Ο;Άλαν Τσέις είναι ο τρίτος άνθρωπος που έχασε τη ζωή του σε πυροβολισμούς με τη συμμετοχή αστυνομικών στη Γιούτα φέτος, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων που διατηρεί η Washington Post.

Αστυνομικοί γάζωσαν νεαρό σε έναν τυπικό έλεγχο στις ΗΠΑ/ Φωτογραφία AP

Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου