Breaking

Κυριακή 23 Απριλίου 2023

Βόλος: "Μαύρισαν" οι παραλίες του Παγασητικού - Κοπάδια από μέδουσες

Μέδουσες στον Παγασητικό

Μέδουσες στον Παγασητικό  GEGONOTA NEWS

Μέδουσες Aequorea forskalea κατέκλυσαν και φέτος τον Παγασητικό, από τον Κατήραγα μέχρι την Αφησσο, σε όλη την ακτογραμμή.

Την επανεμφάνισή τους έχουν κάνει οι μέδουσες στις ακτές του Βόλου, μετά την έντονη παρουσία τους κατά τη διάρκεια του περσινού καλοκαιριού.

Το παραλιακό μέτωπο από τον Μάραθο, την Νέα Αγχίαλο και τις ακτές του Πηλίου, έχει γεμίσει από κοπάδια μεδουσών, οι οποίες ανήκουν στο είδος Aequorea forskalea και είναι ακίνδυνες. Κάτοικοι της περιοχής διαπίστωσαν ότι τις τελευταίες ημέρες ο πληθυσμός τους αυξήθηκε, μετατρέποντας το χρώμα της θάλασσας από γαλάζιο σε μαύρο.

Το τσίμπημά της, όπως αναφέρει το gegonota.news, δεν είναι επικίνδυνο, αλλά η εικόνα με την παραλία της Αφήσου να είναι γεμάτη, “θορύβησε” τους περαστικούς και τους κολυμβητές.

Οι πολίτες την χαρακτηρίζουν σαν μαύρη μέδουσα λόγω των πολλών μπλε σκούρων καναλιών που έχουν και φαίνονται σαν μαύρα.

Μέδουσες στον Παγασητικό
Μέδουσες στον Παγασητικό  GEGONOTA NEWS

Οι μέδουσες αυτές αντέχουν σε κρύα νερά και θα φύγουν σύντομα.

Το φαινόμενο δεν είναι μόνο τοπικό, καθώς παρόμοιες μέδουσες έχουν κατακλύσει από τις αρχές Μαρτίου παραλιακές περιοχές και της Αττικής.

Μέδουσες στον Παγασητικό
Μέδουσες στον Παγασητικό  GEGONOTA NEWS

Σύμφωνα με ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών), η ενίσχυση της εμφάνισης σμηνών μεδουσών τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο, ενδεχομένως αποτελεί την απόκριση στις συσσωρευτικές επιπτώσεις ορισμένων ανθρωπογενών επιδράσεων, με σημαντικότερες την κλιματική αλλαγή (αυξημένη θερμοκρασία της θάλασσας) και την υπεραλίευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου