Breaking

Παρασκευή 21 Απριλίου 2023

ΗΠΑ: Νέος γύρος εμβολιασμών κατά της Covid για τους ηλικιωμένους

Και τα μη εμβολιασμένα άτομα θα χρειάζονται τώρα μόνο μία διδύναμη δόση, αντί για δύο απλές

Κρίνοντας ως συνεχιζόμενο τον κίνδυνο που εξακολουθεί να συνιστά ο κορωνοϊός για εκατομμύρια Αμερικανούς, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) συνέστησε την Τετάρτη σε ενήλικες 65 ετών και άνω και σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα να λάβουν άλλη μια δόση του νεότερου ενισχυτικού εμβολίου που έκανε το ντεμπούτο του το περασμένο φθινόπωρο.

Η έγκριση ακολούθησε μια ημερήσια συζήτηση από τους ειδικούς συμβούλους του CDC. Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε το ενισχυτικό σχέδιο την Τρίτη και η σύσταση του CDC ήταν το τελευταίο διοικητικό βήμα. Οι δικαιούχοι θα μπορούν να λαμβάνουν αναμνηστικές δόσεις αμέσως.

Οι ομοσπονδιακοί υγειονομικοί αξιωματούχοι καταργούν επίσης σταδιακά τις αρχικά σχήματα εμβολίων που δημιουργήθηκαν από την Pfizer-BioNTech και τη Moderna, ανακαλώντας τις άδειές τους στις Ηνωμένες Πολιτείες: Αντί να χρειάζονται μια αρχική σειρά από δύο εμβόλια, τα μη εμβολιασμένα άτομα θα χρειάζονται τώρα μόνο μία δόση του αναμορφωμένου ή «διδύναμου» εμβολίου για την COVID ώστε να θεωρηθούν εμβολιασμένοι.

Κορωνοϊός: Τι ξέρουμε έως τώρα για την παραλλαγή «Αρκτούρος» – Καθηγητές του ΕΚΠΑ συνοψίζουν
Περιορισμένα δεδομένα σχετικά με τα αναδιαμορφωμένα εμβόλια υποδεικνύουν ότι σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, τα εμβόλια προσφέρουν πρόσθετη προστασία έναντι σοβαρής ασθένειας και θανάτου από COVID, αν και η προστασία μειώνεται γρήγορα τις εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό.

Υπάρχουν περίπου 53 εκατομμύρια ενήλικες 65 ετών και άνω στις Ηνωμένες Πολιτείες, που αποτελούν περίπου το 16% του πληθυσμού, σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής. Επίσης 7 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα εξαιτίας ασθένειας ή κάποιου φαρμάκου.

Περίπου 250 άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να πεθαίνουν από αίτια που σχετίζονται με τον COVID κάθε μέρα, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είναι άνω των 70 ετών ή έχει εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Η μέση ηλικία των νοσηλευόμενων είναι τα 75, σύμφωνα με το CDC. Ωστόσο, μόνο το 43% περίπου των ενηλίκων 65 ετών και άνω έχουν λάβει διδύναμα αναμνηστικά εμβόλια μέχρι στιγμής.

Οι περισσότεροι Αμερικανοί έχουν σήμερα δημιουργήσει κάποιας μορφής ανοσία έναντι του ιού, είτε μέσω προηγούμενων λοιμώξεων, εμβολιασμών ή και των δύο. Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές το αναγνωρίζουν, αλλά επιτρέπουν σε όσους εξακολουθούν να διατρέχουν υψηλό κίνδυνο από τον ιό να προστατεύονται και να το κάνουν δωρεάν.

«Η πολιτική που ταιριάζει σε όλους ήταν απλή αλλά όχι βέλτιστη», είπε ο Δρ Τζέρεμι Φάουστ, γιατρός επειγόντων περιστατικών και ειδικός σε θέματα υγείας στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s στη Βοστώνη. «Το νέο σχήμα αναγνωρίζει ότι υπάρχει πλέον ένα εξαιρετικό φάσμα κινδύνου COVID, από ήπιο έως τεράστιο, ανάλογα με το ποιος είστε».

kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου