Breaking

Τρίτη 9 Μαΐου 2023

Υποχρεωτική ψήφος: Τι θα γίνει αν δεν ψηφίσω στις εκλογές 2023

Στις 21 Μαΐου θα διεξαχθούν οι εκλογές 2023. Πιθανότατα θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος, τον Ιούλιο, καθώς δύσκολα θα συγκεντρώσει ένα κόμμα το ποσοστό που χρειάζεται για να κυβερνήσει.

Με την ταυτότητα ή εναλλακτικά με άλλα 4 έγγραφα, οι ψηφοφόροι θα προσέλθουν από τις 7 το πρωί στα εκλογικά τμήματα για να ψηφίσουν. Όσοι δεν έχουν μεταφέρει τα δικαιώματά τους στον τόπο διαμονής τους ή δεν έχουν κάνει αίτηση ετεροδημότη, θα πρέπει να ταξιδέψουν στην περιφέρεια, όπου έχουν τα δικαιώματά τους.

Για τον λόγο αυτό ορίζεται από τον νόμο εκλογική άδεια.

Τι συμβαίνει όμως με όσους δεν πάνε να ψηφίσουν

Τι προβλέπει ο νόμος για όσους δεν καταφέρουν να πάνε στο εκλογικό κέντρο να ρίξουν τη ψήφο τους.

Υπενθυμίζεται πως η ψήφος είναι υποχρεωτική στην Ελλάδα, με βάση το άρθρο 51, παρ. 5 Συντάγματος της Ελλάδας και άρθρο 6 του π.δ. 26/2012.

Για όσους δεν ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, σύμφωνα με το άρθρο 117 παρ. 1 του π.δ. 26/2012 ο νόμος ορίζει επιφέρει τιμωρία φυλάκισης από έναν μήνα έως έναν χρόνο.

Εκλογές 2023: Για ποιους δεν προβλέπονται ποινές αν δεν ψηφίσουν

Ο νόμος δεν προβλέπει ποινές για τις εξής περιπτώσεις:

  • όσοι έχουν υπερβεί το 70ο έτος της ηλικίας τους,
  • όσοι βρίσκονται στο εξωτερικό και
  • οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπλήρωσης, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια, του αριθμού των σαράντα τουλάχιστον, ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας βασικής εκλογικής περιφέρειας

Επίσης, θα υπάρξουν εκλογείς που για διάφορους εξαιρετικούς λόγους δεν θα μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ενδεικτικά:

α) Υπάλληλοι του δημοσίου, για τους οποίους, σοβαρές υπηρεσιακές ανάγκες δεν θα τους επιτρέψουν να απουσιάζουν από την Υπηρεσία τους, για να μεταβούν να ψηφίσουν στον τόπο, στους εκλογικούς καταλόγους, του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.

β) Υπάλληλοι νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας κ.λπ., στους οποίους, επίσης, λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών, δεν είναι δυνατή η χορήγηση άδειας μετάβασης.

γ) Εκλογείς που δεν θα μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας.

Πού ψηφίζω στις εκλογές 2023

Για να δείτε πού θα ψηφίσετε στις 21 Μαΐου, στις πρώτες κάλπες, θα πρέπει αρχικά να μπείτε στην εφαρμογή του ΥΠΕΣ – ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Στη συνέχεια μπορείτε να βρείτε το εκλογικό σας διαμέρισμα με δύο τρόπους.

1. Αν γνωρίζετε τον εκλογικό σας αριθμό, πληκτρολογώντας τον, θα ανοίξει νέα καρτέρα με τα στοιχεία σας και το εκλογικό σας διαμέρισμα.

2. Αν δεν τον γνωρίζετε, μπορείτε να βάλετε 5 προσωπικά σας στοιχεία.

Συγκεκριμένα θα πρέπει να βάλετε:

1. Επώνυμο (Ολογράφως)

2. Όνομα (Τα δύο πρώτα γράμματα)

3. Όνομα μητέρας (Τα δύο πρώτα γράμματα)

4. Όνομα πατέρα (Τα δύο πρώτα γράμματα)

5. Έτος γέννησης (4 ψηφία)

Αργότερα θα είναι διαθέσιμο στην εφαρμογή και το σχολείο, στο οποίο θα ψηφίσετε.

ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου