Breaking

Παρασκευή 5 Μαΐου 2023

Από το «Κόμμα των Ξυπόλυτων» στην οικογενειοκρατία

Από το «Κόμμα των Ξυπόλυτων» στην οικογενειοκρατίαΔριμεία κριτική ασκεί στην οικογένεια Μητσοτάκη η αυστριακή εφημερίδα Wiener Zeitung, σχολιάζοντας με τον πλέον καυστικό τρόπο τη διαχρονική εμπλοκή της στην ελληνική πολιτική σκηνή. «Η οικογένεια Μητσοτάκη είναι μια από τις πιο ισχυρές στην Ελλάδα. Τώρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αγωνίζεται να διατηρήσει αυτή τη συνθήκη και μετά τις εκλογές, [...] έχοντας «μόνο έναν στόχο», όπως διακηρύσσει: να συνεχίσει να κυβερνά τη χώρα μόνος του με το συντηρητικό του κόμμα».

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα της Αυστριακής εφημερίδας, αναπαράγει στην ιστοσελίδα της ως κορυφαίο θέμα και η Γερμανική Deutsche Welle.

Η αυστριακή εφημερίδα εξιστορεί πως «ο προπάππους του νυν πρωθυπουργού, ο «γερο-Κωστής», ήταν ο γενάρχης της οικογένειας Μητσοτάκη και ο πρώτος που ενεπλάκη στην πολιτική. Γεννήθηκε το 1845 στην Πελοπόννησο. Η οικογένεια αναγκάστηκε να καταφύγει στην Κρήτη για να γλιτώσει από διώξεις. Έτσι, ο Κωστής Μητσοτάκης ίδρυσε το 1872 στα Χανιά το «Κόμμα των Ξυπόλυτων», όπως το αποκαλούσαν υποτιμητικά οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Γιατί ο Κωστής Μητσοτάκης δεν ήταν μόνο στενός έμπιστος του πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου, αλλά είχε επίσης παντρευτεί και την αδερφή του, Κατίγκω. Και, με αυτόν τον τρόπο, η οικογένεια Μητσοτάκη ξεκίνησε να εδραιώνεται στην ελληνική πολιτική […]

Στη συνέχεια, ο εγγονός του γενάρχη, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, διαμόρφωσε την πολιτική στην Ελλάδα για σχεδόν πενήντα χρόνια μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, και από το 1990 έως το 1993 ως πρωθυπουργός της χώρας. Γιος του είναι ο Κυριάκος, ο σημερινός πρωθυπουργός. Ο παππούς του, ο οποίος φυσικά ονομαζόταν επίσης Κυριάκος, ήταν και αυτός βουλευτής».

Πως από γενιά σε γενιά γίνονται πλουσιότεροι

Η εφημερίδα της Βιέννης προσθέτει ακόμη ότι «κακόβουλες γλώσσες υποστηρίζουν πως η οικογένεια Μητσοτάκη αποτελεί ίσως το καλύτερο παράδειγμα για το πώς η πολιτική μπορεί να μετατραπεί σε επιχειρηματικό μοντέλο στην Ελλάδα. Οι επικριτές θέτουν μερικές φορές το ακανθώδες ερώτημα πώς, από γενιά σε γενιά, οι Μητσοτάκηδες κατάφεραν να γίνονται ολοένα πλουσιότεροι από ό,τι ήταν πριν μπουν στην πολιτική», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

«Πάντως, ένα πράγμα είναι βέβαιο», συνεχίζει η αυστριακή εφημερίδα Wiener Zeitung. «Το 2020 (δεν υπάρχουν πιο πρόσφατα στοιχεία), ο επικεφαλής της κυβέρνησης και η σύζυγός του Μαρέβα χρωστούσαν το εντυπωσιακό ποσό του 1,3 εκατομμυρίου ευρώ σε τράπεζες. Τα προς αποπληρωμή δάνεια αντισταθμίστηκαν με 40 ακίνητα, 5 αυτοκίνητα και πάνω από 500.000 ευρώ σε αποταμιεύσεις. Ταυτοχρόνως, το εισόδημα της 56χρονης συζύγου του Μαρέβας το 2020, για παράδειγμα, ήταν αρκετά μέτριο ακόμη και για τα νεοελληνικά δεδομένα ενός χρεοκοπημένου κράτους, 9.244,10 ευρώ».

Πρόκειται για ένα ποσό μικρότερο, όπως παρατηρεί η εφημερίδα, ακόμη κι από τα ετήσια δίδακτρα του Κολλεγίου Αθηνών, από όπου αποφοίτησε η κόρη του πρωθυπουργού, Δάφνη πριν φύγει για σπουδές στο Πανεπιστήμιο Γέιλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου