Breaking

Τρίτη 16 Μαΐου 2023

Έρχεται μεγάλη ένταση στο Αιγαίο με τους Τούρκους τον Ιούνιο! Διεξάγουν την άσκηση DENİZKURDU-I και II/2023 με πραγματικά πυρά και τη συμμετοχή του TCG ANADOLU

Στην άσκηση θα μετέχουν 113 πλοία επιφανείας, 9 υποβρύχια, 59 αεροσκάφη, 35 ελικόπτερα, 19 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα, αμφίβιες μονάδες πεζικού πεζικού, ομάδες SAT-SAS και δυνάμεις της Διοίκησης ασφαλείας ακτών, συμπεριλαμβανομένου του TCG ANADOLU από τη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων

ςΤι και αν στην Τουρκία δεν έχει εκλεγεί ακόμη Πρόεδρος και η χώρα διανύει μια πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο, ενώ επλήγει από καταστροφικούς σεισμούς, ουδόλως φαίνεται αυτά να επηρεάζουν την επιθετικότητά της σε βάρος της Ελλάδας.

Τελειώνει η περίοδος ύφεσης στα Ελληνοτουρκικά

Εμείς με πληθώρα άρθρων μας είχαμε επισημάνει ότι η περίοδος μετά τους σεισμούς και η προεκλογική περίοδος στην Τουρκία, θα αποτελέσουν μια μικρή ανάπαυλα εκδήλωσης της τουρκικής επιθετικότητας σε βάρος της Ελλάδας και πως οι τουρκικοί στόχοι και επιδιώξεις σε βάρος μας δεν έχουν αλλάξει ούτε στο ελάχιστο.

Τουναντίον μάλιστα, όλο το εν λόγω χρονικό διάστημα είχαμε επισημάνει μια έντονη προσπάθεια παράδοσης στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΤΕΔ) από την τουρκική αμυντική βιομηχανία, όσο το δυνατόν περισσότερων και κρισιμότερων οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών, μεταξύ δε αυτών και το mini τουρκικό αεροπλανοφόρο TCG ANADOLU (L400).

Το TCG Anadolu θα μετέχει στην άσκηση DENİZKURDU-I και II/2023
Απτός λόγος που αναφέρουμε τα παραπάνω είναι άρθρο έγκριτου τουρκικού ΜΜΕ για αμυντικά θέματα, το οποίο αναφέρει ότι, η πρώτη αποστολή του TCG ANADOLU (L400) Αμφίβιου Επιθετικού Πλοίου Πολλαπλών Χρήσεων θα είναι να συμμετάσχει στην Άσκηση Sea Wolf. Η άσκηση DENİZKURDU-I και II/2023 θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 1-4 Ιουνίου 2023 και 6-12 Ιουνίου 2023.

Έτσι απλά οι Τούρκοι μας επαναφέρουν στην πραγματικότητα της έντασης, που πρόκειται να επικρατήσει στο Αιγαίο το επόμενο χρονικό διάστημα, αναφέροντας:

“Ανακοινώθηκε η πρώτη αποστολή του TCG ANADOLU Multi-Purpose Amphibious Assault Ship. Το TCG ANADOLU εισήλθε στον κατάλογο της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων στις 10 Απριλίου 2023.

Το TCG ANADOLU, το οποίο άνοιξε για το κοινό στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη μετά την είσοδό του στην απογραφή, αναχωρεί σήμερα από τη Σμύρνη για να συμμετάσχει σε προγραμματισμένη άσκηση.

Στη δήλωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για το θέμα αναφέρεται: «Το TCG ANADOLU, το μνημείο υπερηφάνειας που άνοιξε για την επίσκεψη του λαού μας στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη και συνάντησε μεγάλο ενδιαφέρον, φεύγει από τη Σμύρνη για να συμμετάσχει στο μια προγραμματισμένη άσκηση».

Συμμετέχουσες δυνάμεις στο σενάριο της άσκησης DENİZKURDU-I και II/2023

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη αποστολή του TCG ANADOLU (L400) Αμφίβιου Επιθετικού Πλοίου Πολλαπλών Χρήσεων θα είναι να συμμετάσχει στην άσκηση DENİZKURDU-I και II/2023 θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 1-4 Ιουνίου 2023 και 6-12 Ιουνίου 2023.

Θα συμμετέχουν σε αυτήν 107 πλοία επιφανείας, 9 υποβρύχια, 59 μαχητικά αεροσκάφη, αμφίβιες μονάδες πεζικού πεζικού, ομάδες SAT-SAS και η Διοίκηση ασφαλείας ακτών,συμπεριλαμβανομένου του TCG ANADOLU από τη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων.

Από την άλλη πλευρά, θα μετέχουν ελικόπτερα επίθεσης, γενικής χρήσης και βαρέως φορτίου από τη Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων. Στην άσκηση θα συμμετάσχουν επίσης μαχητικά αεροσκάφη, μεταγωγικά αεροσκάφη, αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου, ρυμούλκησης στόχων και ηλεκτρονικών δοκιμών από τη Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας.

Συνολικά σχεδιάζεται να συμμετάσχουν 113 πλοία επιφανείας, 9 υποβρύχια, 59 αεροσκάφη, 35 ελικόπτερα, 19 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και περίπου 18.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων φορέων.

Στο πλαίσιο της άσκησης θα πραγματοποιηθούν «Βασικές Ναυτικές Εκπαιδεύσεις» και «Βολές με πραγματικά πυρά» μεταξύ 1-4 Ιουνίου 2023, «Επισκέψεις σε λιμάνια» σε 76 πλοία στις 5 Ιουνίου 2023 και εκπαιδεύσεις «Σε άκρως επιχειρησιακό περιβάλλον» με βάση το σενάριο της άσκησης μεταξύ 6 και 9 Ιουνίου 2023.

Γιατί μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο έντασης με την Τουρκία;
Κατόπιν των ανωτέρω εκτιμούμε ότι η ένταση θα χτυπήσει κόκκινο στο Αιγαίο και την ΝΑ Μεσόγειο, κάτι που αναμένουμε να συνεχιστεί, αφού η πλάστιγγα γέρνει υπέρ της επανεκλογής του Ερντογάν στην Τουρκία.

Ωστόσο αν επιχειρήσουμε να αποκρυπτογραφήσουμε τα αποτελέσματα των Προεδρικών και Βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία της 14ης Μαΐου θα δούμε ότι ο μεγάλος νικητής είναι ο Τουρκικός Εθνικισμός, είτε με τον Ερντογάν, είτε με τον Κιλιντζάρογλου στο τιμόνι της γειτονικής χώρας και αυτό είναι το πλέον ανησυχητικό για την πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Προεδρικές εκλογές-Αποτελέσματα

Ως γνωστόν οι Προεδρικές εκλογές της 14ης Μαΐου στην Τουρκία δεν ανέδειξαν νικητή αφού τόσο ο Ερντογάν, όσο και ο Κιλιντζάρογλου δεν πέτυχαν ποσοστό άνω του 50% , με αποτέλεσμα η γειτονική χώρα να οδεύει σε επαναληπτικές εκλογές για την Προεδρία, που θα διεξαχθούν στις 28 Μαΐου,με τον τρίτο υποψήφιο, τον εθνικιστή Σινάν Ογάν που έλαβε ποσοστό 5,17%, να αγορύεται σε ρυθμιστή της κατάστασης.

Το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία

Ωστόσο στις Βουλευτικές εκλογές σε σύνολο 600 βουλευτών, το AKP φέρεται να κερδίζει 269 έδρες (με ποσοστό ψήφων στο 35%), το MHP(γκρίζοι λύκοι) κερδίζει 51 βουλευτές (10,4%), ενώ το YRP λαμβάνει 5 έδρες, με καταμετρημένο το 92% των καλπών ανά τη χώρα.

Στον αντίποδα το CHP να κερδίζει 168 έδρες (με ποσοστό 24,8%) , το İYİ να λαμβάνει 45 έδρες (με 9,9% των ψήφων) και το Κουρδικό κόμμα (HDP), κερδίζει 60 έδρες (με 8,5% των ψήφων), ενώ το Κόμμα Εργαζομένων της Τουρκίας (TİP) κερδίζει δύο βουλευτικές έδρες (με 1,2%).

Ένας στους τέσσερις Τούρκους είναι ακραίος Εθνικιστής
Κοινώς τα Εθνικιστικά κόμματα συγκεντρώνουν ποσοστό άνω του 25%, αν αθροίσουμε τα ποσοστά των Εθνικιστικών κομμάτων MHP-IYI party καί του Σινάν Ονάν, που αναφέρμε παραπάνω.

Το άσχημο για την Ελλάδα είναι το MHP των γκρίζων λύκων του Μπαχτσελί και το IYI party της Ασκενέρ, αποτελούν τους κυριότερους εταίρους για Ερντογάν και Κιλινζτάρογλου αντίστοιχα, τόσο στην τουρκική βουλή, όσο και στην μάχη για την Προεδρία.

Κατόπιν αυτών, η θέση των Τούρκου Προέδρου και της Βουλής αναμένεται να είναι ιδιαίτερα σκληρή ,ανυποχώρητη και επιθετικότατη στα Ελληνοτουρκικά, με αποτέλεσμα να αναμένουμε μια νέα μεγάλη περίοδο παρατεταμένης έντασης στις σχέσεις των δύο χωρών.

pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου