Breaking


Παρασκευή 28 Ιουλίου 2023

Το βίντεο της ντροπής: Η στιγμή της ανατίναξης της αποθήκης πυρομαχικών στην 111 ΠΜ της Νέας Αγχιάλου – Ούτε μία παραίτηση;

 

Πρωτοφανείς καταστάσεις: Εμπόλεμη ζώνη χωρίς πόλεμο λόγω μιας απλής πυρκαγιάς! - Παραδέχεται την εγκατάλειψη της 111 ΠΜ το ΓΕΑ!

Η στιγμή της ντροπιαστικής για τις Ένοπλες Δυνάμεις έκρηξης στην αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας στη Νέα Αγχίαλο (Μικροθήβες) θυμίζει Ουκρανία: Ένα τεράστιο μανιτάρι και εν συνεχεία ένα ωστικό κύμα που σάρωσε ακτίνα δράσης τουλάχιστον πέντε χιλιομέτρων!

Στο βίντεο διακρίνεται αρχικά μια μικρότερη έκρηξη. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα την ακολουθεί μια πολύ μεγαλύτερη που συνοδεύεται από εκκωφαντικό ήχο.

Δυστυχώς, αυτή είναι η εικόνα της κατάστασης στην Ελλάδα σήμερα: Ούτε οι πλέον καλά προστατευμένες αποθήκες πυρομαχικών, όπως είναι αυτές της Πολεμικής Αεροπορίας σε μάχιμες Πτέρυγες Μάχης, όπως η 111 ΠΜ, μπορούν να θεωρηθούν ασφαλείς.

Και το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει έστω μία παραίτηση, επιτέλους!

Για πρώτη φορά στην ελληνική ιστορία ανατινάζεται αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας (η Μαλακάσα το 1988 ήταν του Στρατού και ήταν «αποθετική» αποθήκη) από μία απλή πυρκαγιά και κανείς δεν παραιτείται;

Ούτε στρατιωτικός, ούτε πολιτικός, ούτε πυροσβέστης; 

Πού πάμε; Λίγη ντροπή δεν υπάρχει;

Το μήνυμα που εστάλη στις 20:05 αναφέρει: «Εκκενώστε την περιοχή των εκρήξεων Καραμπά και Αγχιάλου σε απόσταση 3 χιλιομετρων. Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών».

Ο συναγερμός σήμανε λίγο μετά τις 5.30 το απόγευμα, όταν έγιναν συνεχείς και ισχυρές εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών που τυλίχθηκε στις φλόγες και βρίσκεται 4 χλμ. βορειοδυτικά της Αγχιάλου και 6χλμ. από την 111 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας.

Συνολικά έχουν εκκενωθεί 12 οικισμοί, λόγω της φωτιάς στη Μαγνησία, αλλά και των εκρήξεων στην 111ΠΜ.

Όπως έχει αναφέρει το  pronews.gr δόθηκε εντολή να μετασταθμεύσουν από την 111 Πτέρυγα Μάχης της Νέας Αγχιάλου όσα F-16 βρίσκονται εκτός καταφυγίων στην 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας.

Σε ενημέρωσή του το ΓΕΑ ομολογεί την εγκατάλειψη του πολεμικού αεροδρομίου και αναφέρει τα εξής:

«Ανακοινώνεται ότι από την εκδηλωθείσα πυρκαγιά στην περιοχή της Νέας Αγχιάλου επηρεάστηκε τμήμα του στρατοπέδου φύλαξης πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης (111ΠΜ) στην περιοχή Καράμπα.

Το στρατόπεδο βρίσκεται περί τα 6 χιλιόμετρα βόρεια του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου (έδρα 111ΠΜ) και εκκενώθηκε περί την 17:45 όταν η φωτιά είχε προσεγγίσει επικίνδυνα χωρίς να καταστεί δυνατόν να αναχαιτιστεί, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για το προσωπικό.
 
Μετά την είσοδο της φωτιάς στο δυτικό τμήμα του στρατοπέδου ακούστηκαν εκρήξεις διαφόρων εντάσεων, ενώ την 19:18 σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη.
 
Λόγω των εκρήξεων η Ελληνική Αστυνομία δημιούργησε περίμετρο ασφαλείας στα 3 χιλιόμετρα πέριξ του στρατοπέδου και εκπέμφθηκε σχετικό σήμα από το 112 την 19:50.

Με απόφαση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας για ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ και σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας όσα αεροσκάφη ευρίσκοντο στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου εκτός των καταφυγίων (shelters) μεταστάθμευσαν προς άλλα αεροδρόμια ενώ, επίσης για προληπτικούς λόγους, εκκενώθηκε ο οικισμός των Αξιωματικών που βρίσκεται εντός των ορίων της 111ΠΜ.

Εξακολουθεί να παρακολουθείται η κατάσταση στο στρατόπεδο πυρομαχικών περιοχής Καράμπα λόγω του υψηλού θερμικού φορτίου.

Πυροτεχνουργοί της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς έχουν αποσταλεί προς το στρατόπεδο Καράμπα προκειμένου να επέμβουν αμέσως μόλις οι συνθήκες ασφαλείας το επιτρέψουν.

Την παρούσα χρονική στιγμή η αεροπορική βάση της 111ΠΜ κρίνεται ασφαλής. Δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ενώ στην περιοχή επικρατεί άπνοια.

Τονίζεται ότι δεν κινδύνεψε ανθρώπινη ζωή.

Με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου είχαν υλοποιηθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας καθώς και οι απαραίτητες προβλεπόμενες ζώνες πυρασφαλείας πέριξ των κρίσιμων εγκαταστάσεων εντός του στρατοπέδου και του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου.


Από την πρώτη στιγμή στο στρατόπεδο ενεργοποιήθηκε η Ομάδα Πυρασφαλείας και τα Τμήματα Αμέσου Επεμβάσεως για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Το στρατόπεδο εκκενώθηκε έγκαιρα από την στιγμή που η πυρκαγιά δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστεί»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου