Δύο μέρες πριν ο σκληρός πυρήνας των οπαδών των «Bad Blue Boys» πραγματοποιήσει επίθεση έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, το υπουργείο Εσωτερικών της Κροατίας είχε αποστείλει προειδοποίηση προς το Ελληνικό υπουργείο, ενημερώνοντας την κυβέρνηση για την επερχόμενη επέλαση των Κροατών χούλιγκανς, οι οποίοι διέσχισαν τα Βαλκάνια και 1.475 χιλιόμετρα για να φτάσουν στη χώρα μας.

Καλά πληροφορημένες εισαγγελικές και αστυνομικές πηγές με τις οποίες επικοινώνησε η «Ζούγκλα», διευκρινίζουν ότι παρά την ύπαρξη όλων αυτών των εγγράφων ήταν αρκετή η απαγόρευση μετακίνησης την οποία επέβαλε η UEFA και η οποία είχε ανακοινωθεί πολλές ημέρες πριν. Οι εισαγγελικές πηγές τόνισαν χαρακτηριστικά πως και μόνο ότι αγνοήθηκε η απόφαση της UEFA συνιστά παράβαση καθήκοντος για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.Είναι προφανές, ότι για την επικείμενη απειλή, είχε ενημερωθεί και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, παρ’ όλους τους ισχυρισμούς του για το αντίθετο. Ενήμερος ήταν και ο Αρχηγός της Αστυνομίας όπως και οι Επιτελάρχες του, οι οποίοι ενώ είχαν ενημερωθεί δύο ημέρες νωρίτερα, ειδοποίησαν τους κατωτέρους τους, από τον Αττικάρχη μέχρι τον Διευθυντή Τροχαίας Ιωαννίνων το απόγευμα της ημέρας του συμβάντος.

Τι θα μπορούσε να κάνει ο Διευθυντής Τροχαίας Ιωαννίνων στις 5 η ώρα το απόγευμα όταν οι χούλιγκανς ήταν ήδη διασκορπισμένοι μέσα στην Αθήνα;

Τι θα προλάβαινε να κάνει ο Αττικάρχης και πώς θα οργάνωνε την αντιμετώπιση των ανθρώπων αυτών όταν τον αιφνιδίαζαν την τελευταία στιγμή;


Γιατί δεν τον ενημέρωσαν από την πρώτη 
ώρα που πήραν το σήμα;

Η απάντηση είναι απλή: Γιατί ήταν σε κλίμα διακοπών του Δεκαπενταύγουστου. Απολάμβαναν τις μπίρες και τους μεζέδες τους. Παρ’ όλα αυτά, στη συνέχεια θα δείτε ότι ακόμα και όταν ο Αττικάρχης αιφνιδιασμένος κινητοποιήθηκε, ορισμένοι συνάδελφοι και υφιστάμενοί του έκαναν άλλα αντί άλλων.

Το πρωί της Δευτέρας, υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας έλαβαν και δεύτερη -έγγραφη- ενημέρωση σχετικά με την έλευση των χούλιγκαν στην Ελλάδα, αυτή τη φορά από τις Αρχές του Μαυροβουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΛ.ΑΣ. είχε στα χέρια της μέχρι και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων των Κροατών.

Αφού η ενημέρωση έμεινε στο γραφείο του υπουργού και του αρχηγού για δύο ημέρες, ο Αττικάρχης ενημερώθηκε την ίδια ημέρα που έγινε το τραγικό συμβάν και έδωσε τις σχετικές εντολές για κινητοποίηση περιπολικών, μοτοσικλετών και δυνάμεων των ΟΠΚΕ στον ταξίαρχο Βασίλειο Καλαμπόκη (Α55), να προλάβουν να σταματήσουν τους Κροάτες χούλιγκανς.

Ο Ταξίαρχος Βασίλειος Καλαμπόκης, μισή ώρα μετά ανακάλεσε την εντολή του Αττικάρχη με δική του πρωτοβουλία και χωρίς να τον ενημερώσει, έχοντας την εντύπωση ότι το κομβόι των οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ θα κατέληγε για διανυκτέρευση σε στέκια Ελλήνων οπαδών στο κέντρο της Αθήνας και έδωσε εντολή να φύγουν οι δυνάμεις της Τροχαίας και της ΟΠΚΕ από την Ελευσίνα.

Την ίδια ημέρα ο διοικητής της ΥΑΒΑΧ,  Χριστόλογλου Κωνσταντίνος, έστειλε έναν αστυνομικό με σκούτερ μεγάλου κυβισμού να δει τι συμβαίνει. Αυτός όμως έχασε τα 30 αυτοκίνητα μέσα στην Αττική Οδό και γύρισε άπραγος.

Το έγγραφο που έστειλε το Μαυροβούνιο στις ελληνικές Αρχές

Στο διαβιβαστικό έγγραφο που παρουσιάζει η «Ζούγκλα» και μάλιστα με ένδειξη υψηλής σπουδαιότητας το Μαυροβούνιο είχε ενημερώσει τις ελληνικές Αρχές στις 7 Αυγούστου και ώρα 9:22 το πρωί, με κοινοποίηση του εγγράφου στις αλβανικές αρχές ότι 100 με 200 μέλη των «Bad Blue Boys» έρχονται στην Ελλάδα για τον αγώνα.

Με αυτό το έγγραφο η αστυνομία του Μαυροβουνίου ενημερώνει την ΕΛ.ΑΣ., αλλά και την αλβανική αστυνομία, ότι πέρασαν από τα σύνορα της χώρας τους με προορισμό την Αθήνα “risky fans” όπως τους ονομάζει, δηλαδή «επικίνδυνοι φίλαθλοι. Θεωρείται ότι ταξιδεύουν στην Ελλάδα για να παρακολουθήσουν τον αγώνα ΑΕΚ – Ντιναμό» επισημαίνεται και προσθέτει:

«Στις 7 Αυγούστου 2023 ανάμεσα στις 03:00 τα μεσάνυχτα και τις 06:00 το πρωί από τον συνοριακό σταθμό Μποζάι, στην έξοδο προς Αλβανία αξιωματικοί της αστυνομίας του Μαυροβουνίου έλεγξαν πολίτες της Δημοκρατίας της Κροατίας – περίπου 120 άτομα νεαρής ηλικίας – που εικάζουμε ότι ταξιδεύουν με προορισμό την Ελλάδα για να παρακολουθήσουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα ΑΕΚ – Ντινάμο Ζάγκρεμπ».

Το διαβιβαστικό της Αστυνομίας

Στις 16:00 το απόγευμα της τραγικής ημέρας και επτά ώρες πριν τη δολοφονία του άτυχου Μιχάλη, η Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης (Τμήμα Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Πολιτικής Προστασίας) αποστέλλει διαβιβαστικό με συγκεκριμένες οδηγίες για την αντιμετώπιση των Κροατών χούλιγκανς.

Όπως φαίνεται στο έγγραφο που παρουσιάζει η «Ζούγκλα», το διαβιβαστικό αποστέλλεται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και στις Γενικές Περιφερειακές Αστυνομικές Διευθύνσεις Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος και κοινοποιείται προς τον Αρχηγό και τον Υπαρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., το Επιτελείο του Αρχηγείου, τους Γενικούς Επιθεωρητές Αστυνομίας Βόρειας και Νότιας Ελλάδος, τους Κλαδάρχες Τάξης και Ασφάλειας, τη Διεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας και τη Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας.

Από το έγγραφο αυτό το οποίο η ΓΑΔΑ παρέλαβε στις 16:05, προκύπτουν σαφώς τρία συμπεράσματα:

1. Ότι ήξερε το Αρχηγείο της Αστυνομίας άρα και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

2. Το δεύτερο που προκύπτει είναι η σαφής εντολή η οποία δίνεται να προλάβουν και να αποτρέψουν κάθε παράνομη ενέργεια. Μάλιστα στο έγγραφο, η διαταγή αυτή διατυπώνεται ως εξής:

«Σας διαβιβάζουμε προσαρτημένα, σε ηλεκτρονική μορφή, το ανωτέρω (γ) σχετικό και παρακαλούμε για τη λήψη των επιβαλλόμενων αστυνομικών μέτρων, προς τον σκοπό πρόληψης – αποτροπής κάθε έκνομης ενέργειας στρεφομένης κατά προσώπων ή/και πραγμάτων, σύμφωνα και με τα οριζόμενα στην (α) Διαταγή».

3. Στο ίδιο διαβιβαστικό επισημαίνεται η έγκαιρη ενημέρωση σε συναρμόδιες υπηρεσίες εφόσον οι χούλιγκανς κινηθούν εκτός αρμοδιότητάς τους.

«Σε κάθε περίπτωση κίνησης των εν λόγω οχημάτων εκτός περιοχής ευθύνης σας, να ενημερώνετε έγκαιρα όλες τις εμπλεκόμενες συναρμόδιες Υπηρεσίες, για τη λήψη των αντίστοιχων μέτρων αρμοδιότητάς τους».

Είναι φανερό ότι γίνεται μια ΕΔΕ για να την «πληρώσουν» οι κατώτεροι αξιωματικοί, οι οποίοι, όπως προκύπτει, ενημερώθηκαν την ημέρα του συμβάντος και όχι ο υπουργός και ο αρχηγός της αστυνομίας που το ήξεραν δύο ημέρες πριν και οι ανώτατοι αξιωματικοί που παρά τη διαταγή που τους εδόθη αδράνησαν αφήνοντας τα γεγονότα να εξελιχθούν με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο του Μιχάλη.

Η στιγμή της δολοφονίας του Μιχάλη στη Νέα Φιλαδέλφεια