Την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι υποδέχεται αυτή την ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα έχουν δείπνο εργασίας.

Στο αποψινό δείπνο εργασίας θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την οικονομία, αλλά και την ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών. Σημειώνεται ότι ήδη βρίσκεται υπό ανάπτυξη η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας, ένα εγχείρημα που η ελληνική πλευρά επιδιώκει να «τρέξει» πιο γρήγορα, αυξάνοντας περαιτέρω τις ποσότητες εξαγωγής ηλεκτρικού ρεύματος προς την Ιταλία.

Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί τα επόμενα χρόνια όχι μόνο σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας, αλλά και σε παραγωγό, αξιοποιώντας τις δυνατότητες των ΑΠΕ.

Ακόμη, θα συζητηθεί η πρόκληση του Μεταναστευτικού. Ελλάδα και Ιταλία επαναλαμβάνουν ότι το Μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό και διεθνές που απαιτεί συνολική και ολοκληρωμένη πολιτική.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός είχε προσκληθεί από την Μελόνι να παραστεί στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη που είχε διοργανώσει στη Ρώμη στο τέλος Ιουλίου, αλλά λόγω των εξελίξεων στα μέτωπα των πυρκαγιών, δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί θετικά (είχε μεταβεί στη Διάσκεψη της Ρώμης ο Υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης).