Breaking


Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023

Το Ισραήλ σε επιφυλακή για επίθεση με χημικά όπλα από τη Χεζμπολάχ

 Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα για να επιτεθεί στο Ισραήλ στον επόμενο πόλεμο. Η ομάδα έχει πρόσβαση σε ένα συριακό στρατιωτικό ερευνητικό κέντρο που εκτελεί ενεργό πρόγραμμα μη συμβατικών όπλων, προειδοποιεί μια νέα έκθεση.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο παρελθόν ότι η Συρία αγόραζε μεγάλες ποσότητες χημικών ουσιών και προσπαθούσε να παράγει θανατηφόρο νευροπαραλυτικό αέριο στις εγκαταστάσεις του CERS. Πηγές των μυστικών υπηρεσιών λένε ότι ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ ανέθεσε το έργο σε μια άκρως απόρρητη μονάδα, τον Κλάδο 450.

Σύμφωνα με το ερευνητικό κέντρο Alma, το συριακό συγκρότημα CERS ελέγχεται πλέον από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ. Η εγκατάσταση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της οδού προμήθειας όπλων στον Λίβανο και χρησιμεύει επίσης ως χώρος αποθήκευσης για τον σιιτικό άξονα, αναφέρει η έκθεση.

Η έκθεση της Alma προειδοποιεί ότι η Χεζμπολάχ μπορεί να αποθηκεύει πυραύλους ή ρουκέτες εξοπλισμένες με χημικά όπλα, όπως νευροπαραλυτικό αέριο Σαρίν, στο αυστηρά φυλασσόμενο συγκρότημα. Εάν δοθεί η εντολή, τα όπλα αυτά θα μπορούσαν να μεταφερθούν στο Λίβανο.

Το συμπέρασμα της Alma: Η χρήση χημικών ουσιών από τη Χεζμπολάχ σε έναν μελλοντικό πόλεμο με το Ισραήλ δεν μπορεί να αποκλειστεί. Σε περίπτωση πολέμου, οι IDF πιθανότατα θα στοχεύσουν τα αποθέματα χημικών όπλων που βρίσκονται είτε στη Συρία είτε στο Λίβανο.

Οι IDF εκπαιδεύονται για χημική επίθεση
Το Ισραήλ προετοιμάζεται εδώ και αρκετό καιρό για το ενδεχόμενο επίθεσης με χημικά όπλα από τη Χεζμπολάχ. Αν και η εκτίμηση του επιπέδου της απειλής είναι δύσκολη δεδομένης της μυστικότητας που περιβάλλει το θέμα, οι αξιωματούχοι της άμυνας πιστεύουν ότι ο κίνδυνος υπάρχει.

Οι IDF εκπαιδεύουν ήδη δυνάμεις για να αντιμετωπίσουν μια πιθανή μη συμβατική επίθεση από τον Λίβανο. Η επίλεκτη μονάδα μηχανικού μάχης του στρατού, Yahalom, ειδικεύεται πλέον στην ανίχνευση και εξουδετέρωση χημικών και βιολογικών όπλων, ανέφερε το N12 News.

Μεταξύ άλλων, η μονάδα κινητοποιείται για να εξετάσει αν οι ρουκέτες που εκρήγνυνται εντός του Ισραήλ περιέχουν τοξικά υλικά, αναφέρει το δημοσίευμα.

Η Yahalom ειδικεύεται επίσης στον υπόγειο πόλεμο και στην αποκάλυψη σηράγγων, μια άλλη διαδρομή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη Χεζμπολάχ για τη διασπορά τοξινών στο ισραηλινό έδαφος. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δυνάμεις της μονάδας υποβάλλονται σε εκπαίδευση καταδρομέων για να διευρύνουν περαιτέρω την ικανότητά τους να ανταποκρίνονται σε επείγουσες απειλές.

Πέρυσι, σε μια μεγάλη πολεμική άσκηση δοκιμάστηκε η αντίδραση των IDF σε μια επίθεση της Χεζμπολάχ που χρησιμοποιεί χημικές ουσίες για να αχρηστεύσει στρατιώτες και πολίτες. Το σενάριο αυτό φαίνεται να βασίζεται σε απροσδιόριστες πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες πιθανότατα παραμένουν απόρρητες λόγω της ευαισθησίας τους.

Η Χεζμπολάχ υπόσχεται “εκπλήξεις
Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν εγκαταστάσεις χημικών όπλων της Συρίας το 2021 και το 2020, ανέφεραν η Washington Post και το Ynet. Ένα από τα πλήγματα σκότωσε έναν ανώτερο αξιωματικό και έναν μηχανικό που εργάζονταν σε ένα μυστικό εργαστήριο, ανέφεραν τα δημοσιεύματα.

Οι επιθέσεις σηματοδότησαν ότι το Ισραήλ έχει εξαιρετικές πληροφορίες για το πρόγραμμα μη συμβατικών όπλων της Συρίας. Κοιτάζοντας μπροστά, τα όπλα πληροφοριών του Ισραήλ θα εντοπίσουν πιθανότατα σημάδια μαζικής παραγωγής και μεγάλες αποθήκες αποθήκευσης. Ωστόσο, ο εντοπισμός της μεταφοράς μικρότερων ποσοτήτων στη Χεζμπολάχ θα μπορούσε να είναι πιο δύσκολος.

Η ίδια η Χεζμπολάχ δεν έχει μιλήσει για οποιαδήποτε σχέδια μη συμβατικού πολέμου. Ωστόσο, οι ηγέτες της ομάδας έχουν απειλήσει το Ισραήλ με “εκπλήξεις” που θα αποκαλυφθούν μόνο στον επόμενο πόλεμο.

Ειδικότερα, το Ισραήλ διαθέτει ευρύτερες διασφαλίσεις για την αντιμετώπιση των χημικών και βιολογικών όπλων. Αυτές περιλαμβάνουν μονάδες πληροφοριών που παρακολουθούν μη συμβατικές απειλές και μια μυστική ερευνητική εγκατάσταση αφιερωμένη στην ανάπτυξη επιστημονικών αμυντικών συστημάτων κατά των επιθέσεων.

Με πληροφορίες από israelradar.com

sahiel.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου